29 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά την απολογία του, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρης Τομπούλογλου, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. «Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της» δήλωσε εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου.

Ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς Ρέας Κατσίβελη θα απολογηθεί ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρη Τομπούλογλου για την υπόθεση χρηματισμού από εταρεία, την οποία φέρεται να εκβίαζε, αν και η εταιρεία είχε κερδίσει σε διαγωνισμό του νοσοκομείου. Δείτε το επίμαχο βίντεο, στο οποίο ο Χ.Τομπούλογλου εμφανίζεται να παίρνει τον φάκελο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Σε ...περιπέτειες, έστω προσωρινής φύσης, μπήκε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στην πόλη Θεσσαλονίκης, καθώς το μεν ομοίωμα του θείου βρέφους στη φάτνη που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, εκλάπη, για πολλοστή φορά, το δε φωταγωγημένο καραβάκι στον Θερμαϊκό χρειάστηκε να απομακρυνθεί και να μεταφερθεί σε πιο απάνεμο σημείο, σε περιοχή της πρώτης προβλήτας του λιμανιού, λόγω της προειδοποίησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου για ανέμους.

Mε τάσεις φυγής και αρκετή απαισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι πολίτες το 2014, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Το 55,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έφευγε από τη χώρα αν του δινόταν η ευκαιρία, ενώ το 68,6% εκτιμά ότι τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Κόσμος

Ένταση επικράτησε στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, καθώς το ισραηλινό πυροβολικό εκτόξευσε το πρωί της Κυριακής οβίδες εντός του νοτίου Λιβάνου, από όπου ρουκέτες είχαν ριφθεί νωρίτερα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, όπως ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι απάντησε με ρίψεις οβίδων.

Η Αλ Κάιντα δεν είχε άμεση συμμετοχή στην επίθεση κατά του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στην οποία σκοτώθηκε ο αμερικανός πρέσβης και άλλα τρία άτομα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, γράφουν οι New York Times. Σύμφωνα με το άρθρο, ο θάνατος των τεσσάρων ατόμων ήταν το αποτέλεσμα επίθεσης ανταρτών της περιοχής και η εφημερίδα «δεν διασταύρωσε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα ή άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν παίξει ρόλο».

Χιλιάδες νέοι του Νοτίου Σουδάν, πιστοί στον ηγέτη των ανταρτών και πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, κατευθύνονται προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ, που έχει περάσει στον έλεγχο του στρατού. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Μάκαρ ότι κινητοποιεί χιλιάδες πολιτοφύλακες της φυλής Λου Νουέρ για να επιτεθούν εναντίον θέσεών της, ενώ η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στις δύο πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες για να σταματήσουν οι μάχες. Ο ΟΗΕ άρχισε να στέλνει ενισχύσεις, διπλασιάζοντας σε 12.500 τους κυανόκρανους, ενώ στέλνει και και πρόσθετα εναέρια μέσα.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό ανοικτά των ακτών της Βρετάνης, ανακοίνωσαν οι αρχές της Γαλλίας. Ένα μεγάλο κύμα παρέσυρε 16χρονο αγόρι από προκυμαία. Ο 40χρονος θείος του παιδιού βούτηξε στο νερό για να το σώσει, ωστόσο αργότερα ανασύρθηκαν και οι δύο νεκροί. Δύο ακόμη άτομα παρασύρθηκαν από τα κύματα, ενώ κωπηλατούσαν. 

Με επικρίσεις για τον χειρισμό της κατάστασης από την τουρκική κυβέρνηση και αιχμές για τα «ξηλώματα» αξιωματούχων και τις παρεμβάσεις στην έρευνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει πως παρακολουθεί με «αυξανόμενη ανησυχία» την κρίση στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποστηρίζει ότι η διαχείριση της κρίσης είναι ένα «τεστ» για την Άγκυρα.

Οικονομία

«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει Τρίτο Μνημόνιο» σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Παράλληλα, αποκλείει «κούρεμα» καταθέσεων, δηλώνει ότι δεν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και ότι θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Οι έντιμοι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις νέες τεχνικές φορολογικού ελέγχου, διαμηνύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξή του πως υπάρχουν «πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις» στην Ευρωζώνη, την ώρα που ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ υιοθετούσε ένα σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο.

Αθλητισμός

«Σκούρα» τα βρήκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Κάροου Ρόουντ», όπου κατάφερε τελικά να νικήσει 1-0 τη Νόριτς παρότι παρατάχθηκε αποδεκατισμένη, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Premier League. Ωστόσο, αν και απουσίαζαν οι Ρούνι, Φαν Πέρσι, Βαλένσια, Νάνι, Φελαϊνί, Φέρντιναντ και Ραφαελ, και ενώ δεινοπάθησε στο πρώτο ημίχρονο, η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, βελτιώθηκε στο δεύτερο και ο Γουέλμπεκ στο 57' τής χάρισε τη νίκη.

Ο Νικολά Ανελκά, ήταν ο άνθρωπος του αγώνα στη χορταστική ισοπαλία ανάμεσα στη Γουέστ Χαμ και την Γουέστ Μπρομ (3-3), πετυχαίνοντας δύο γκολ για τους φιλοξενούμενους και μάλιστα σκόραρε για πρώτη φορά μετά από τον Αύγουστο του 2011 επί ευρωπαϊκού εδάφους (20/8/2011 το τελευταίο του γκολ για την Τσέλσι στο 2-1 επί της Γουέστ Μπρομ). 

Ωστόσο, ο πανηγυρισμός (στο 40') μάλλον θα συζητηθεί περισσότερο, καθώς ο Γάλλος επιθετικός πανηγύρισε με το ένα χέρι κάτω και το άλλο να ακουμπά χιαστί το μπράτσο του, πράγμα που δηλώνει το λεγόμενο «κενέλ», δηλαδή τον λεγόμενο «ανάποδο ναζιστικό χαιρετισμό», τον οποίο καθιέρωσε ο κωμικός Ντιεντόν Εμπαλά Εμπαλά και ο οποίος εκφράζει μίσος προς τους Εβραίους.

Τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να περάσει τη δική του φιλοσοφία στον Ολυμπιακό και η ομάδα να φτάσει στους «16» του Champions League ανέλυσε ο Μίτσελ, μιλώντας στον ισπανικό Τύπο. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός του Ολυμπιακού εξήγησε στην «El Mundo Deportivo» τον τρόπο, με τον οποίο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του, του κόσμου, αλλά και της διοίκησης του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα της Καταλονίας αναφέρει ότι ο Μίτσελ από… φάντασμα, έγινε «αφεντικό» στον Πειραιά. Κάμπελ: «Δεν αποφασίζω εγώ αν θα μείνω». Σαβιόλα: «Πάντα στην καρδιά μου και η Ρίβερ».

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1890: Λαμβάνει χώρα η τελευταία μάχη Ινδιάνων και αμερικανικών δυνάμεων, όπου η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Wounded knee creek της Νότιας Ντακότα.

1940: Η γερμανική πολεμική αεροπορία ρίχνει 10.000 βόμβες στο Λονδίνο, σε μία από τις πιο εφιαλτικές βραδιές της βρετανικής μητρόπολης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τραγικός απολογισμός οι 3.000 νεκροί πολίτες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1800: Charles Goodyear, Αμερικανός εφευρέτης του ελαστικού.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1986: Andrei Tarkovsky, σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης.
 






Δεν υπάρχουν σχόλια: