09 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα έλαβε από τον εισαγγελέα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνης, που είχε κληθεί σήμερα, Δευτέρα, σε ανωμοτί κατάθεση για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος. Την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος τις ημέρες που καταγράφονται υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση τζακιού, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης. Όπως διευκρίνισε, το μέτρο θα αφορά εκείνους που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Στο θέατρο Ακροπόλ πραγματοποιείται το απόγευμα η κεντρική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των «58» στην Αθήνα. Το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όχι όμως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου τους προωθεί με το υπουργείο Υγείας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Αδ.Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το σχέδιο, από τους 5.765 γιατρούς, θα παραμείνουν 2.821 των οποίων η ειδικότητα αξιολογείται ως συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Πάντως, το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000) θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Αγώνας δρόμου για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών αρχίζει στις ανοιχτές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, την ώρα που η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ συνεχίζεται, ενώ στο ΕΜΠ ανεστάλη προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος με τον υπουργό Παιδείας. Παράλληλα, αρχίζει η δικαστική περιπέτεια του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνη, ο οποίος σήμερα, Δευτέρα, θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος.

Κόσμος

Ο θανάσιμος τραυματισμός ενός νεαρού εργάτη από οδηγό λεωφορείου έγινε η αιτία να ξεσπάσουν βίαιες ταραχές στη Σιγκαπούρη, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Εκατοντάδες ξένοι εργάτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομίας. Στο στόχαστρο ομάδων διαδηλωτών μπήκαν περιπολικά, ασθενοφόρα, Ι.Χ. και βιτρίνες καταστημάτων.

Αισιόδοξος ότι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης στην ΕΕ έχει περάσει εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αυτές τις ημέρες συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην El Pais και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Ραχόι σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτό που πλέον με ενδιαφέρει είναι η Ευρώπη και η Γερμανία να γνωρίζουν πού πάμε».

Με νικητή τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Το κυβερνών κόμμα κατάφερε να κερδίσει την μεγάλη πλειοψηφία των δήμων, ενώ η Αντιπολίτευση διατήρησε τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας (Καράκας και Μαρακαΐμπο). Ωστόσο, δεν είδε να ικανοποιείται ο βασικός στόχος που δεν ήταν άλλος από το να εκφραστεί και στη κάλπη η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του προέδρου. Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, «το συντομότερο δυνατόν», ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης μετά τη μαζική παραίτηση όλων των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνησή της. Πάντως, η Αντιπολίτευση δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν παρά την απόφαση.

Το 69% των προτιμήσεων εξασφαλίζει ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματτέο Ρέντσι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ανοικτών εκλογών για την ανάδειξη του νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε όλη την Ιταλία, με την συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος.

Οικονομία

Φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό για τα σπίτια, από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια επιβάλλει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που παρουσιάζουν «Τα Νέα» της Δευτέρας. Επιστρέφει και ο ΦΑΠ ως «συμπληρωματικός φόρος» με αφορολόγητο τα 200.000 ευρώ.

Στις 12 Δεκεμβρίου ενεργοποιείται από τις φορολογικές αρχές ο «Μεγάλος Αδελφός» για καταθέσεις και δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και του μαύρου χρήματος. Οι λογαριασμοί θα ανοίγουν εντός 24 ωρών μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος στις τράπεζες.

Μπορεί το θρίλερ για το κατά πόσο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα να παίρνει τέλος, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν την Τρίτη, ωστόσο ορθάνοιχτο παραμένει το ζήτημα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως διαμηνύεται από την πλευρά των δανειστών, η τρόικα επιστρέφει μόνο για κλείσει τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ (δηλαδή για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ), ενώ συμφωνία για τις «καυτές» εκκρεμότητες του προγράμματος δεν προβλέπεται νωρίτερα από τον Ιανουάριο.

Αθλητισμός

ο Γιάννης Αναστασίου είδε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ αυτό που ζητάει από την αρχή της περιόδου. Ουσία, θέαμα και συγκέντρωση. Οι «πράσινοι» στο 4-0 επί της Καλλονής όχι μόνο επέστρεψαν στις νίκες ύστερα από τη Ριζούπολή αλλά κατάφεραν να πετύχουν τέσσερα γκολ εκτός έδρας μετά από τρία χρόνια. Επιστροφή στα γκολ για τον Ντάνιελ Πράνιτς, που σκόραρε μετά από τέσσερα χρόνια.

Η Λιλ έμεινε στο -4 από την -πρωταθλήτρια και πρωτοπόρο του Championnat- Παρί Σεν Ζερμέν, αφού ηττήθηκε 1-0 εκτός έδρας από την Μπορντό, στο πρώτο σημερινό παιχνίδι για την 17η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Στο 1-1 έμειναν Τουλούζ και Μονπελιέ, οι οποίες επίσης είχαν από μια αποβολή (68' Ζεντινά και 50' Κονγκρέ αντίστοιχα), ενώ η Λιόν, παρ' όλο που βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να περάσει νικηφόρα 3-1 από την έδρα της Μπαστιά. Η Μονακό τέλος, επικράτησε με 1-0 της Αζαξιό στο ματς που έριξε την αυλαία της αγωνιστικής.

Απίστευτα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) στη Βραζιλία ανάμεσα σε οπαδούς της Ατλέτικο Παραναένσε και της Βάσκο Ντα Γκάμα, με κάποια βραζιλιάνικα ΜΜΕ να κάνουν λόγω για έναν νεκρό!Οι μάχες σώμα με σώμα άρχισαν στο 17ο λεπτό με τους οπαδούς να εκμεταλλεύονται την απουσία της αστυνομίας και τελικά τρεις οπαδοί της Βάσκο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο της στρατιωτικής αστυνομίας που προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Λίγη ώρα αργότερα, ΜΜΕ της χώρας ενημέρωναν ότι ο ένας από αυτούς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή!


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1987: Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Αυτή ήταν η «Πρώτη Ιντιφάντα».

1996: Ο ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας κατακτά το Nobel εναλλακτικής ιατρικής.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1859: Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος.

1883: Αλέξανδρος Παπάγος, στρατιωτικός και πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας μεταξύ 1952 και 1955.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1641: Anthony van Dyck, Φλαμανδός μπαρόκ ζωγράφος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: