03 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διαδικασία απέλασης της 54χρονης από τη Σερβία, που έχασε την 13χρονη κόρη της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε εντολή για να δοθεί εξάμηνη άδεια παραμονής στη γυναίκα για ανθρωπιστικούς λόγους. Προβλήματα σημειώνονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν στα ανατολικά, τοπικά τα 9 με 10 μποφόρ. Δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα έχουν ακυρωθεί, κλειστό το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική στην Αττική έχει λάβει δεκάδες κλήσεις για πεσμένα δέντρα ή κομμένους κορμούς, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις έχουν κλείσει και δρόμους.

Τελεσίγραφο στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (που χθες, Δευτέρα, αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποίησεών τους) έστειλε ο υπουργός Υγείας την Τρίτη. Όπως τόνισε, ο Αδωνις Γεωργιάδης εάν η απεργία δεν τερματιστεί, εντός της εβδομάδας θα λάβει αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμόσει. Μεταξύ αυτών, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με δυνατότητα συνταγογράφησης, και η υπογραφή συμβάσεων με άλλους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου για το MEGA. Σε ερώτημα για τις ευρωεκλογές, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων ανοίγει περισσότερο. Ένταση επικρατεί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της Βασ.Σοφίας, το πρωί της Τρίτης, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών κατά σχολικών φυλακών που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα. Νωρίτερα, η αστυνομία προχώρησε σε 9 προσαγωγές σχολικών φυλάκων που είχαν φθάσει έως την ταράτσα του κτιρίου. Οι σχολικοί φύλακες ζητούν συνάντηση με τον Κυρ.Μητσοτάκη. Διακοπή κυκλοφορίας στην Βασ.Σοφίας και στα δύο ρεύματα.

Κόσμος

Στην 80ή θέση, από την 94η πέρυσι, βρίσκεται το 2013 η Ελλάδα στην κατάταξη 177 χωρών ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index, CPI) τον οποίο καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

Ο συρμός του προαστιακού που εκτροχιάστηκε στη Νέα Υόρκη, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς, μπήκε στην στροφή με πολύ υψηλότερη ταχύτητα από όσο προέβλεπαν οι κανονισμοί, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρύματα των ερευνών. Το εάν η υψηλότερη ταχύτητα οφείλεται σε μηχανικό πρόβλημα ή σε ανθρώπινο λάθος μένει ακόμη ανοικτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Η αστυνομία της Μπανγκόκ σήκωσε τα μπλόκα της γύρω από την έδρα της κυβέρνησης και άφησε τους διαδηλωτές να περάσουν, μετά από διαταγή της κυβέρνησης να κατεβάσει τα όπλα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι διαδηλωτές μπήκαν ανενόχλητοι στο συγκρότημα των κτιρίων, χωρίς να προσπαθήσουν να κάνουν έφοδο στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου.

Νέο χτύπημα της κακοκαιρίας στην Ιταλία, με καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στα κεντροδυτικά. Μετά το θάνατο μίας 57χρονης στο αυτοκίνητό της, που παγιδεύτηκε στα ύδατα, τη ζωή του έχασε και ένας 30χρονος. Δύσκολη η κατάσταση στο Αμπρούτσο, από όπου έχουν απομακρυνθεί περίπου 1.500 άτομα. Έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, απευθυνόμενος τόσο στους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, όσο και στους αστυνομικούς, ζητώντας τους να εφαρμόσουν το νόμο. 

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις φέρουν τα σημάδια ενός πραξικοπήματος. Οι διαδηλώσεις «θυμίζουν περισσότερο πογκρόμ, παρά επανάσταση» λέει ο Βλ.Πούτιν, ενώ η ΕΕ ζητά αυτοσυγκράτηση και διάλογο της κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Οικονομία

Την εγκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ένα κτίριο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της πλήρους αυτονόμησης της Γενικής Γραμματείας. Την εξέταση τρόπων αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, λόγω της απόφασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να κατατάξει την Κύπρο πολύ χαμηλά, σε θέματα διαφάνειας και ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση.

Ως μεγαλύτερη και πιο επείγουσα εκκρεμότητα από εκείνη των πλειστηριασμών περιγράφουν στελέχη της τρόικα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, ξεκαθαρίζοντας πως εάν και το ζήτημα δεν προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει ακόμη διευθετηθεί καθώς τις δύο πλευρές τις χωρίζουν μέτρα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. «Μπορεί η προσοχή να έχει εστιασθεί στο ζήτημα των πλειστηριασμών και το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά θα ήταν λάθος ερμηνεία το να θεωρήσει κανείς ότι έχει υπάρξει συμφωνία, έστω και προκαταρκτική, στο δημοσιονομικό σκέλος».

Αθλητισμός

Η θέληση του Λουτσιάνο Φιγκερόα να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό για να υπογράψει στο νέο και ιδιαίτερα υψηλό - ομολογουμένως - συμβολαιό του στη Μαλαισία ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που αποδυκνείεται και από τους διαλόγους του Αργεντινού με τον ισχυρό άνδρω των «πρασίνων», Γιάννη Αλαφούζο. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα αναφέρουν ότι απείλησε ακόμα και να σταματήσει το ποδόσφαιρο αν δεν πραγματοποιηθεί η μεταγραφή. Στο «τριφύλλι» αναζητούν πλέον τον αντικαταστάτη του...

Εντυπωσιακή η Νάπολι πέρασε από το "Ολίμπικο" επικρατώντας 4-2 της Λάτσιο και παραμένει στην τρίτη θέση του Campionato, μετά τη συμπλήρωση της 14ης αγωνιστικής. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έφτασε στη νίκη με τους πρώην επιθετικούς της Ρεάλ Μαδρίτης, Ιγκουαϊν και Καγεχόν, να πετυχαίνουν τα τρία από τα τέσσερα γκολ. Η παρουσία του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ενέπνευσε τη Φιορεντίνα που πέτυχε 4 γκολ και νίκησε 4-3 τη Βερόνα στο «Αρτέμιο Φράνκι».

Είδηση «βόμβα» έσκασε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε επισήμως ότι πούλησε σε ομάδα της Μαλαισίας τον Λουτσιάνο Φιγκερόα. «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την παραχώρηση του Λουτσιάνο Φιγκερόα στη Johor Darul Takzim FC» αναφέρει η ανακοίνωση, που συνοδεύεται με δηλώσεις του Αργεντινού, ο οποίος τονίζει ότι ο Παναθηναϊκός ήταν αντίθετος αλλά το τριετές συμβόλαιο που του προτάθηκε, σε συνδυασμό με τους οικονομικούς όρους, τον ανάγκασαν να επιμείνει ώστε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Πράσινοι θα βάλουν στο ταμείο τους 1 εκατ. δολάρια, δηλαδή 740.000 ευρώ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1944: Γίνεται η σημαδιακή έναρξη των «Δεκεμβριανών» με τον πρώτο πυροβολισμό να δίνει το έναυσμα. Πρόκειται για την απαρχή μίας εκ των μελανότερων σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

1963: Αποφασίζεται στην χώρα μας η δωρεάν διανομή των διδακτικών βιβλίων στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

1984: Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Ινδία που προκλήθηκε από το εργοστάσιο μπαταριών “Energizer”. 2.000 άτομα χάνουν την ζωή τους από εκροή δηλητηριώδους αερίου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1911: Nino Rota, Ιταλός συνθέτης και μόνιμος συνεργάτης μουσικής επένδυσης στις ταινίες του Federico Fellini.

1930: Jean Luc Goddard, Γάλλος σκηνοθέτης εισηγητής της nouvelle vague.



Δεν υπάρχουν σχόλια: