18 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για την αναστολή ή μη της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για αναστολή της χρηματοδότησης αναμένεται να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που έγινε αργά χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Διαφορετική στάση τηρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών οι απολυμένες καθαρίστριες. Οι καθαρίστριες είναι οι πρώτες που μπήκαν σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Οικονομικών (εδώ και τρεις μήνες), καθώς καταργήθηκαν οι οργανικές θέσεις τους στο υπουργείο.

Σκληρή σύγκρουση αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Εκ μέρους της κυβέρνησης θα τοποθετηθεί ο Δ.Αβραμόπουλος, ενώ έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει την «υπεράσπιση» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Η συζήτηση στη Βουλή αρχίζει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 17:00.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κέντρων κράτησης μεταναστών πραγματοποιείται στις 17:00 σήμερα, Τετάρτη στην Ομόνοια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες μετανάστες στα κέντρα κράτησης και στα αστυνομικά τμήματα.

Περίπου 5.500 ευρώ (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας και ασφάλεια) ήταν το συνολικό κόστος που επιχείρησε να αφαιρέσει από πάνω του ο Μιχάλης Λιάπης, καταθέτοντας τις πινακίδες του Ι.Χ. του. Αντ' αυτού θα καθίσει στο εδώλιο για δύο αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ του επιβλήθηκαν και τρία διοικητικά πρόστιμα.

Κόσμος

Δύο gay αθλήτριες θα ηγηθούν της αμερικανικής ολυμπιακής αποστολής για τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Με την κίνηση αυτή ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να στείλει το δικό του μήνυμα στο Κρεμλίνο με τους εξαιρετικά αυστηρούς νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας.

Επιβεβαιώθηκε και από το Πεκίνο η παρ' ολίγον «σύγκρουση» πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ με το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning στα ανοιχτά της Θάλασσας της Κίνας. Το περιστατικό συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου και χαρακτηρίστηκε ως το σοβαρότερο σινο-αμερικανικό επεισόδιο από το 2009.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή στους στις συγκρούσεις που μαίνονται το τελευταίο διήμερο μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών ομάδων στο Nότιο Σουδάν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τα 500, αριθμός που θα αυξηθεί ραγδαία αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν προτίθεται να χορηγήσει άσυλο στον πρώην υπάλληλο της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, παρά το γεγονός ότι αυτός προσφέρθηκε να βοηθήσει στις έρευνες σχετικά με την παρακολούθηση της προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sau Paulo, η χώρα εκτιμά τις προθέσεις του αμερικανικού, αλλά παράλληλα δεν επιθυμεί να μπει σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Ένας φοιτητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συνελήφθη και κατηγορείται για τα ψευδή προειδοποιητικά μηνύματα ότι είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά σε τέσσερα κτίρια της πανεπιστημιούπολης. Ο φοιτητής είπε στους αστυνομικούς ότι στόχος του ήταν να ακυρώσει τις εξετάσεις του τριμήνου.

Οικονομία

Στο 21,7% προσδιορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος την πτώση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2009 – 2014, επίδοση που ξεπερνά κατά 6,7% τους στόχους του Μνημονίου ! Συγκεκριμένα, την περίοδο 2009 – 2014 οι αμοιβές στο Δημόσιο αναμένεται πως θα σημειώσουν αθροιστική μείωση 16,8%, όταν οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ θα έχουν την ίδια περίοδο μειωθεί κατά 38,6%, οι αμοιβές στις τράπεζες κατά 25,1%, και οι μισθοί στις μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις θα σημειώσουν πτώση κατά 23,3%. Σημαντική πτώση καταγράφουν και οι κατώτατες αποδοχές καθώς κατά την επίμαχη περίοδο θα σημειώσουν αθροιστική μείωση 22,56% !

Προειδοποιήσεις για τους παράγοντες που αναστέλλουν τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά ακινήτων, αναβάλλουν τις άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα και κρατούν τη ζήτηση σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. Στην Έκθεση αναφέρεται ότι από τη αρχή της κρίσης οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 32%.

Αισιόδοξοι ότι τελική συμφωνία για την τραπεζική ένωση και τη διάσωση των προβληματικών ιδρυμάτων είναι κοντά δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Αθλητισμός

Έχοντας «προίκα» το 4-1 του πρώτου αγώνα για το Κύπελλο Ισπανίας , η Μπαρτσελόνα υποδέχθηκε την Καρταχένα στο «Καμπ Νου» με τον Κάρλες Πουγιόλ να κάνει την επανεμφάνιση του ως βασικός μετά από 9 μήνες, μετά τον σοβαρό τραυματισμό σε αγώνα με τη Μίλαν. Οι «μπλαουγκράνα» πήραν την πρόκριση στους «16» με νίκη 3-0 και επόμενος αντίπαλος θα είναι η Χετάφε που πήρε το «εισιτήριο» νικώντας 4-1 τη Χιρόνα (1-1 το πρώτο ματς).

Με γκολ του Νοτιοκορεάτη Σανγκ Γιονγκ Κι στο 118ο λεπτό η Σάντερλαντ έκανε το «μπαμ» στα προημιτελικά του Λιγκ Καπ Αγγλίας, αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τη μεγάλη Τσέλσι του Μουρίνιο! Με τον Χάρη Μαυρία να βρίσκεται στον πάγκο, οι «μαυρόγατες» είδαν τον Κάτερμοουλ να βάζει την ομάδα του πίσω στο σκορ με αυτογκόλ στο 46’, όμως, ενώ όλα έδειχναν πως οι Λονδρέζοι θα πάρουν την πρόκριση, ήρθε ο Μπορίνι στο 89' για να ισοφαρίσει και να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί, η Σάντερλαντ χτύπησε ξανά στο φινάλε, παίρνοντας τη νίκη - πρόκριση με το γκολ του Κι.

Με τις αναμετρήσεις της εμβόλιμης 16ης αγωνιστικής, συνεχίζεται την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Η πρώτη σέντρα θα γίνει στο Ηράκλειο, όπου ο Εργοτέλης υποδέχεται τον Απόλλωνα Σμύρνης (15:00). Λίγο αργότερα, ακολουθούν τέσσερις αναμετρήσεις με ταυτόχρονη έναρξη απ’ όπου ξεχωρίζει η μάχη του Περιστερίου: Ατρόμητος – ΠΑΟΚ (17:15), Ξάνθη – ΟΦΗ (17:15), Παναιτωλικός – Πλατανιάς (17:15) και Πανθρακικός – Καλλονή (17:15). Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με τα δύο ματς της Λιβαδειάς και του Καραϊσκάκη: Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός (19:30) και Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα (19:30).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1901: Απονέμεται το πρώτο βραβείο Nobel της ιστορίας στον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκο Ντυνάν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1911: Jul Dassin, Αμερικανός σκηνοθέτης, σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη.

1943: Keith Richards, Βρετανός κιθαρίστας των Rolling Stones.

1963: Brad Pitt, Αμερικανός ηθοποιός και διαχρονικό σύμβολο του sex για μεγάλη μερίδα των γυναικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: