15 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Λόγο στα σχολικά βιβλία θέλει να έχει η Εκκλησία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή, με περίπου 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε κλοιό ασφαλείας η αμερικάνικη πρεσβεία, η Βουλή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής, καθώς και γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Αναποδογυρισμένο σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στην περιοχή Παλαίρος Λευκάδας, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής. Από τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, δώδεκα εντοπίστηκαν νεκροί σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, ενώ 15 διασώθηκαν. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Δεν ελπίζουν σε αντιστροφή της κατάστασης της υγείας του Γλαύκου Κληρίδη οι γιατροί που τον παρακολουθούν: «Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς το τέλος» ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο προσωπικός του γιατρός. Ο Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση του 94χρονου πρώην προέδρου.

Σε αναδίπλωση μετά την κατακραυγή για τις δηλώσεις του, περί δόξας για το αυτονόητο της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμεί να πιστώνεται στον ίδιο κι όχι στον Πολ Τόμσεν, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή. «Οι απολύσεις δεν είναι καλό πράγμα» είπε. Επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι προτιμά να προσλάβει νέους γιατρούς στο ΕΣΥ και οι ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ να συνεχίσουν τη δουλειά τους στα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Κόσμος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβαλαν τη «βούλα» του Eurogroup στην έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης: Η επιβεβαίωση πως οι δύο χώρες δεν θα χρειαστούν έστω και «προληπτικά» σωσίβια γίνεται δεκτή με ανακούφιση από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τα ΜΜΕ, που βλέπουν μία σπάνια καλή είδηση γύρω από τις εξελίξεις για την κρίση στην Ευρωζώνη. Την ευφορία ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν για υπερβάλλουσα αισιοδοξία.

Μετά την κατάληψη γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο για μια τηλεόραση plasma, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, κινείται στην απόκτηση υπερεξουσιών, ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του και πολιτικού του μέντορα, Ούγκο Τσάβες. Χάρη στην αντικατάσταση βουλευτή της αντιπολίτευσης με υποστηρικτή του, ο Μαδούρο πήρε ήδη το πρώτο «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο.

Προιόντα κάθε είδους φτιαγμένα από ελεφαντοστό, που είχαν κατασχεθεί στη διάρκεια 25 ετών και έφταναν τους έξι τόνους, έγιναν σκόνη από τις αρχές των ΗΠΑ. «Αυτά τα αποθέματα τροφοδοτούν τη ζήτηση για προϊόντα ελεφαντοστού» είπαν οι αξιωματούχοι, λέγοντας πως το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η ζήτηση για ελεφαντοστό με τη σειρά της δίνει λόγο ύπαρξης σε παράνομες ομάδες που θανατώνουν ελέφαντες και εμπορεύονται -στη μαύρη αγορά και σε υψηλές τιμές- το προϊόν.

Στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον πρόεδρο της Βενεζουέλας να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα φτάνει πιο κοντά ο Νικολάς Μαδούρο, παίρνοντας το πρώτο πράσινο φως από το Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Βενεουέλας ζητά τις ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να περάσει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας.

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση της Αλένκα Μπρατούσεκ στη Σλοβενία, με πρόταση που είχε συνδεθεί με τον προϋπολογισμού του 2014 που προβλέπει μέτρα λιτότητας -με στόχο να αποφευχθεί στροφή της Λιουμπλιάνα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης. Το εάν η Λιουμπλιάνα μείνει εκτός των μηχανισμών στήριξης θα φανεί με τα τεστ αντοχής των τραπεζών της, τα οποία αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οικονομία

Ξεπερνούν τις 26.000, οι υπογραφές που έχει συγκεντρώσει η "Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής" κατά των πλειστηριασμών. Την προειδοποίηση ότι η ΕΕ εξετάζει να θέσει κριτήρια που αποκλείουν τις ελληνικές επιχειρήσεις από την κοινοτική χρηματοδότηση απηύθυνε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μίχαλος στην εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής με θέμα: «Κρίση στην Ευρωζώνη και πολιτικές για την ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης». Στην ανάγκη να αποφθεχθεί νέα λιτότητα στην ελληνική οικονομία, καθώς θα ήταν επικίνδυνη για το ίδιο το πρόγραμμα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC.

Αθλητισμός

Φιλικό με την ομάδα νέων του συλλόγου, αντί προπόνησης, έδωσε ο Ολυμπιακός εξαιτίας των αρκετών απουσιών ποδοσφαιριστών που έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες τους. Για την ιστορία ο αγώνας τελείωσε με νίκη των ανδρών με 3-0 με πρωταγωνιστή τον Τσόρι Ντομίνγκες που σημείωσε δύο τέρματα ενώ ένα πέτυχε και ο Σέποβιτς.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού επέστρεψαν στις προπονήσεις μετά από τέσσερις μέρες που είχαν ρεπό, αλλά ο Γιάννης Αναστασίου ήδη «πονοκεφαλιάζει». Και αυτό γιατί ο Βίκτωρας Κλωναρίδης υπέστη θλάση α' βαθμού στον αριστερό προσαγωγό και θα μείνει εκτός προπονήσεων για τις επόμενες δέκα μέρες.

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η προετοιμασία των διεθνών για τον πρώτο αγώνα με την Ρουμανία στα πλαίσια των μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Βραζιλία. Η τελευταία προπόνηση έγινε στον Άγιο Κοσμά, παρουσία φιλάθλων αλλά και πολλών Ρουμάνων δημοσιογράφων που προσπάθησαν να αποσπάσουν κάτι από τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1943: Ο αρχηγός των SS, Heinrich Himmler, διατάσσει να εξισωθούν ρατσιστικά οι Τσιγγάνες με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1967: Τα γεγονότα της Κοφίνου, όπου μετά την επίθεση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς υπό τον Γρίβα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου, η κατάσταση έφτασε στα πρόθυρα ελληνοτουρκικής σύρραξης.

1973: Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν τον λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1939: Κωστής Μοσκώφ, διανοούμενος και συγγραφέας με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1630: Johannes Kepler, Γερμανός αστρονόμος πρωτοπόρος της επιστήμης. Υποστήριξε την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε καθιερωμένη θεωρία των κυκλικών τροχιών που υπέθεταν οι σύγχρονοί του.

1922: Εκτέλεση στου Γουδή των «6» υπαίτιων της μικρασιατικής καταστροφής.

1966: Δημήτρης Τόφαλος, θρυλικός αρσιβαρίστας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: