22 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετά την έκδοση των τελικών πινάκων για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος κάλεσε σε συνάντηση στις 13:00 σήμερα, Παρασκευή, τους πρυτάνεις των ανοιχτών ΑΕΙ, αλλά -τελικά- και τον πρύτανη του κλειστού Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και τους διοικητικούς υπαλληλους, για να ανοίξει ο διάλογος για την... επόμενη ημέρα στα ΑΕΙ. Οι διοικητικοί υπάλληλλοι δεν φαίνεται διατεθειμένοι να προσέλθουν στο διάλογο, ενώ εκκρεμεί η απόφαση των πρυτάνεων.

Ο έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει στη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο το θέμα του χρέους με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητώντας μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο πως το μήνυμα που έχει εκ των προτέρων δώσει η Άνγκελα Μέρκελ είναι σαφές, σημειώνοντας πως ναι μεν έχουν συντελεστεί αλλαγές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει όλα».

Με το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος προσέρχεται ο Αντώνης Σαμαράς στην κρίσιμη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» το μήνυμα στήριξης από την καγκελάριο την παραμονή της συνάντησης, χωρίς πάντως να καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες, στο μέτρο που η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει ανοιχτή και το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναμειχθεί.

Το αυτοκίνητο γραμματέα της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ άλλα τρία οχήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε ημιυπόγειο γκαράζ τριώροφης πολυκατοικίας, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 63 στο Χαλάνδρι. Ένας 30χρονος ειδικός φρουρός, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής, καθώς και τρία ακόμα άτομα, ένας 30χρονος ημεδαπός και δύο αλλοδαποί 19 και 21 ετών, συνελήφθησαν για ληστεία σε βάρος αλλοδαπών στο Αιγάλεω.

Κόσμος

Συνολικά 21 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από τα συντρίμμια του πολυκαταστήματος στην πρωτεύουσα της Λετονίας, όμως οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς είναι ακόμα άγνωστο πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Σοκαρισμένη η βρετανική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση των τριών γυναικών, που κρατούνταν ως σκλάβες επί 30 χρόνια σε «ένα συνηθισμένο σπίτι» του Λονδίνου. «Δεν έχω συναντήσει ποτέ παρόμοια περίπτωση» δήλωσε έκπληκτος και ο επικεφαλής των ερευνών. Πάντως, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Ένας εμιγκρές από τη Ρωσία στεκόταν στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο πλήθος Αμερικανών στην Ελμ Στριτ του Ντάλας με μία κάμερα, περιμένοντας την οχηματοπομπή του αμερικανού προέδρου. Ο Αμπραχάμ Ζαπρούντερ δεν φανταζόταν πως τότε κατέγραφε τη δολοφονία του Κένεντι, σε ένα βίντεο που πούλησε -πετυχαίνοντας να μην δημοσιευτεί το ένα εκείνο καρέ που έδειχνε την στιγμή του θανάτου του Κένεντι. Πενήντα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ θυμούνται τη δολοφονία και ακόμη στέκονται με δέος μπροστά στο διαβόητο καρέ 313. Εκδηλώσεις σε μνήμη του JFK σε Ντάλας και Ουάσινγκτον.

Φωτιές άναψε στην ισπανική κυβέρνηση η απόφαση της δικαιοσύνης να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά επιφανών ηγετών της Κίνας για δολοφονίες στο Θιβέτ. Το θέμα έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και η ισπανική διπλωματία τρέχει τώρα να προλάβει τα χειρότερα. Χιλιάδες αστυνομικοί, χωροφύλακες και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Πορτογαλίας διαδήλωσαν στη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014.

Οικονομία

Συνολικά το ΣΔΟΕ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 ξεπέρασε το στόχο των 16.695 προγραμματισμένων ελέγχων, διενεργώντας συνολικά 24.358 ελέγχους σε επιλεγμένες επιχειρήσεις. Στους εν λόγω ελέγχους διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 358.622 παραβάσεις σε 11.494 παραβάτες, ήτοι 31 περίπου παραβάσεις ανά περίπτωση και το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 47% !Το «πράσινο φως» να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατασχέσεις - εξπρές περιουσιακών στοιχείων -μέσω της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών- ανάβει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας.

Το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλετών κινείται στο ένα εκατομμύριο άτομα. Μαχαίρι στις δαπάνες, που υποχωρούν κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2014, ή 6,1%, έναντι του 2013 και διαμορφώνονται στα 49,448 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014. Τα κύρια θύματα θα είναι ο τομέας της υγείας και του φαρμάκου, τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οι καταναλωτικές και άλλες δαπάνες των υπουργείων.

Αθλητισμός

Το ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες φυσιογνωμίες εκτός αγωνιστικών χώρων, είναι μια πραγματικότητα, καθώς ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είτε θα απολαμβάνει την απόλυτη λατρεία των θαυμαστών του, είτε θα δέχεται το μίσος των «ορκισμένων εχθρών» του. Το βράδυ της Τρίτης οι Σκανδιναβοί προκάλεσαν τον Κριστιάνο με... σεξουαλικά υπονοούμενα σε διαφημιστική πινακίδα που βρισκόταν στο γήπεδο, αλλά εκείνος αφού τους αποστόμωσε με τα τρία γκολ που πέτυχε, στη συνέχεια τους... έλουσε και σε κλαμπ της Στοκχόλμης.

Αυτό και αν είναι αρνητική διαφήμιση! Οι Βραζιλιάνοι βαρόνοι των ναρκωτικών φαίνεται ότι εκτός από επικίνδυνοι είναι και ιδιαίτερα ευρηματικοί, αφού στην προσπάθεια να μοσχοπουλήσουν τον «θάνατο» στα πεζοδρόμια, σκέφτηκαν να βάλουν το πρόσωπο του Βραζιλιάνου σταρ του ποδοσφαίρου, Νεϊμάρ στα φακελάκια. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το να «δηλώσουν» ότι πουλάνε κορυφαίας ποιότητας κοκαΐνη, όπως ομολόγησε ένας από τους «ντίλερ» που συνελήφθη την Πέμπτη στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει συνθήματα σε τοίχους που αναγράφονται από τους οπαδούς της και προϊδεάζουν τον κόσμο για το μεγαλείο της ομάδας που ξεφεύγει από τα στενά όρια της χώρας που εδρεύει και... χρωματίζει τον παγκόσμιο χάρτη. Σε αυτή τη λογική, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δημοσίευσε μία όμορφη ιστορία που θα μπορούσε να έχει τίτλο το «ΠΑΟΚ παντού»! Συγκεκριμένα, στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στην ιστορία μιας παρέας εργατών που δουλεύουν στις κατασκευές δημόσιων έργων στη Λιβύη και όχι μόνο δηλώνουν ΠΑΟΚ, αλλά εργάζονται φορώντας και τις φόρμες της ομάδας...


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1897: Υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινούπολης και έτσι τερματίζεται επίσημα ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897.

1963: Δολοφονείται στο Dallas του Texas, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, John Fitzgerald Kennedy.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1890: Charles de Gaulle, εμβληματική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Γαλλίας, που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας επί 11 συναπτά έτη (1958-1969).

1940: Terry Gilliam, Αμερικανός σκηνοθέτης μέλος της κωμικής ομάδας “Monty Pythons”.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1916: Jack London, Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας.

1963: Aldous Huxley, σημαντικός Άγγλος συγγραφέας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: