09 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Εντός της ημέρας είναι πιθανό να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου επί της προσφυγής του υπουργού Παιδείας, με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεχίζεται το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και 71 βουλευτές του κόμματός του.

Την στήριξη τους στους ανασφάλιστους πολίτες της Μυτιλήνης και της Καλλονής Λέσβου με την μηνιαία αποστολή φαρμάκων προσέφεραν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. «Το καταστροφικό πρόγραμμα της λιτότητας και του μνημονίου πρέπει να σταματήσει τώρα. Διαφορετικά, η συνέχισή του αποτελεί συνειδητή εγκληματική επιλογή, με θύματα, των οποίων δεν απειλείται, πλέον, μόνο η ευμάρεια, αλλά η ίδια τους η ζωή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εκφράζει τη συμπαράστασή της προς την δικαστική υπάλληλο- γραμματέα της 28ης ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία το πρωί δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από αλλοδαπό. «Ως ένδειξη διαμαρτυρίας» αποφάσισε την πανελλαδική διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων, την ερχόμενη Δευτέρα (10:00-15:00).

Κόσμος

Δέκα ακτιβιστές της Greenpeace αναρριχήθηκαν την Παρασκευή στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη και ανήρτησαν πανό με τα οποία ζητούσαν την αποφυλάκιση των μελών του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise, που κρατούνται στη Ρωσία από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετριάζοντας τις προσδοκίες για μία επικείμενη ιστορική συμφωνία με το Ιράν που καλλιέργησε η αιφνίδια διακοπή της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και η εσπευσμένη μετάβασή του μαζί με Ευρωπαίους ομολόγους στη Γενεύη, ο Τζον Κέρι δήλωσε κατά την άφιξή του πως «δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το σημείο» και ζητούμενο είναι η γεφύρωση σημαντικών διαφορών σχετικά με τη δεκαετή διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Κινήσεις προς την κατεύθυνση μίας προκαταρκτικής συμφωνίας αναμένονται στη Γενεύη, έκρηξη οργής από το Ισραήλ...

Ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία, ιδίως μέσω του Διαδικτύου, όπως προκύπτει από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) που ζήτησε την άποψη και τις αντιλήψεις των Εβραίων σε οκτώ ευρωπαϊκά κράτη όπου κατοικεί το 90% του ευρωπαϊκού εβραϊκού πληθυσμού. Σε ποσοστό 66% απαντούν ότι οι αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα στην καθημερινή ζωή τους. Συγκλονιστικές μαρτυρίες για βασανιστήρια και βιασμούς από το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μεταφέρουν επιζώντες του μοιραίου ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου της Λαμπεντούζα. Οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι τους κρατούσαν σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης», τους βίαζαν και τους χτυπούσαν, μέχρι να πληρώσουν και την τελευταία δεκάρα για τη μεταφορά τους. Εικοσιτετράχονος Σομαλός, που θεωρείται ένας από τους επικεφαλής του κυκλώματος, συνελήφθη αφότου τον αναγνώρισαν επιζώντες στο κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα όπου κρυβόταν ανάμεσα στο πλήθος.

Το φαινόμενο της διαφθοράς καταδίκασε ο Πάπας Φραγκίσμος, ενώ τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ανάθεμα». Ο αργεντινός ποντίφικας παρομοίασε την διαφθορά με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά: «μπορεί να ξεκινάει κανείς με ένα μικρό φακελάκι, αλλά είναι σαν τα ναρκωτικά: αν συνηθίσεις να δωροδοκείσαι, έχεις εξάρτηση».

Οικονομία

Οι διακυμάνσεις ηταν το χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, με την αγορά να κλείνει τελικά με οριακή πτώση, παρά τα αρχικά αξιόλογα κέρδη. Η αγορά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.169,04 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,17%.

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην μην βασίζεται σε νέα ελάφρυνση του χρέους για να μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, κάλεσε την Ελλάδα ο Ιβ Μέρς, μέλος της ΕΚΤ και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου. «Η αναδιάρθρωση του χρέους ή τo μεγαλύτερα κούρεμα κρατικών ομολόγων ίσως να φαίνονται ελκυστικά από πολιτική άποψη. Αλλά τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν παρά να αποτελούν ύστατη λύση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τις 31 Δεκμβρίου 2013 η διεθνής αλυσίδα Marriott δεν θα στεγάζεται στο ξενοδοχείο Athens Ledra Marriott επί της Συγγρού. Η ίδια η επιχείρηση ανακοινώνει στον δικτυακό της τόπο ότι δεν θα δέχεται κρατήσεις μετά το τέλος του έτους.

Αθλητισμός

Ένα νέο πρόσωπο, τον μέσο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Γουίλιαμ Καρβάλιο, είχε η προεπιλογή της εθνικής Πορτογαλίας ενόψει των αγώνων μπαράζ με τη Σουηδία (σ.σ. στις 15/11 στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας και στις 19/11 στη Στοκχόλμη), για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σάββα Θεοδωρίδη για την παρουσία τους στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Αστέρα Τρίπολης. Αιτία η στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και η παρέλευση του ωραρίου. Η πλευρά του προέδρου και αντιπροέδρου της ερυθρόλευκης ΠΑΕ είχε προσφύγει κατά του κλητήριου θεσπίσματος, ωστόσο η προσφυγή τους απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα.

Στη λίστα των αγωνιστικών προβληματισμών του Μίτσελ, εν όψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», προστέθηκε ο Ντελβίν Εντινγκά. Ο Κονγκολέζος αμυντικός του Ολυμπιακού ταλαιπωρείται από ένα αιμάτωμα στον δικέφαλο μηριαίο αριστερά και δεν κατάφερε να προπονηθεί την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει την αναμέτρηση της Κυριακής.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1866: Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι της Κρήτης, όπου ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει πυρπολεί την πυριτιδαποθήκη και ανατινάζει την δυτική πτέρυγα της μονής με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν Έλληνες και Τούρκοι.

1931: Η εικόνα της Παναγίας της Σουμελά ανακαλύπτεται στην Τραπεζούντα από μοναχό.

1938: Πραγματοποιείται το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί. Η λεγόμενη «Νύχτα των κρυστάλλων».

1990: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής «κρεμά» τα παπούτσια του.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1970: Charles de Gaulle, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 συναπτά έτη (1958-1969).



Δεν υπάρχουν σχόλια: