14 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στο στόχαστρο της κινητικότητας μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, καθώς ήδη από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησής τους από εξειδικευμένη εταιρεία. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι ανάγκες των μέσων και να εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό, ενώ ο αριθμός των αποχωρήσεων δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 800 άτομα. Πηγές του υπουργείου Υποδομών, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων δεν θα είναι τόσο μεγάλος.

Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το ζήτημα των συμβασιούχων δήμων που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια, με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η δικαστική δικαίωση των συμβασιούχων θα ήταν μόνο ηθική, χωρίς πρακτική εφαρμογή (επαναπρόσληψή τους), αν οι δήμοι ασκούσαν έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο, οι δήμοι δεν φαίνεται να προτίθενται να ασκήσουν έφεση, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ακόμα και σε επίταξη των διοικητικών σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε συνεργάτες του, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί το εξάμηνο των φοιτητών. Στο μπαράζ δηλώσεων περί εισόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, γεγονός που η ίδια η Δημοκρατική Αριστερά αντιμετωπίζει με ψυχρότητα, αναφέρθηκε ο Σίμος Κεδίκογλου: «Δεν έδιωξε κανείς την ΔΗΜΑΡ, μόνη της έφυγε» είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύθηκε επίσης ότι η πρώτη κατοικία όσων έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα προστατευθεί.

Δεν αποδέχεται προς το παρόν επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα η ΔΗΜΑΡ. Οι προτάσεις που έγιναν από τη βουλευτή Επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλο δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα, τουλάχιστον για όσο «η πολιτική Σαμαρά οδηγεί σε αντικοινωνικά μέτρα». Ο Δ.Χατζησωκράτης είχε δηλώσει, πάντως, την Κυριακή ότι «μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας».

Κόσμος

Οι Bαυαροί του CSU, αδελφού κόμματος της Μέρκελ και εταίρος στις διαβουλεύσεις για το Μεγάλο Συνασπιμό στο Βερολίνο, επιμένουν να υπάρξει πρόβλεψη για δυνατότητα προσωρινής εξόδου από την Ευρωζώνη χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ, το CSU προσέθεσε σχετική ρήτρα στο προτεινόμενο κείμενο συμφωνίας -η οποία προβλέπεται να προστεθεί στα σημεία τριβής με το CDU και SPD. Η επισήμανση των Βαυαρών θεωρείται περισσότερο «υπενθύμιση» της ισχύος του στην Μέρκελ και προετοιμασία για τις ευρωεκλογές.

Εκστρατεία στο Καπιτώλιο να μην προχωρήσουν Βουλή και Γερουσία σε ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις απέναντι στο Ιράν κατά την απόπειρα προσέγγισης με την Τεχεράνη έχει εξαπολύσει η αμερικανική κυβέρνηση, με μέλη του Κογκρέσου όμως να εκφράζουν επιφυλάξεις και δυσφορία. Ξανά στην «προληπτική επίθεση» εναντίον πιθανής συμφωνίας περνάει το Ισραήλ. Κοινή η θέση Ουάσινγκτον και Παρισιού για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου, λένε οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ.

Με μία εντυπωσιακά τολμηρή επιλογή στο εξώφυλλο που προκαλεί έκπληξη και συζητήσεις «χτυπούν» από κοινού την Παρασκευή το ένθετο περιοδικό «Μ» της εφημερίδας Le Monde και το γερμανικό περιοδικό Zeit Magazin. Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ παίρνουν αγκαλιά στο κρεβάτι το πρωινό τους τρώγοντας κρουασάν και πρέτζελ, ενώ φωτογραφίζονται σε τρυφερό ενσταντανέ μπροστά στο τζάκι. «ICH LIEBE DICH (moi non plus)», «Σ' ΑΓΑΠΩ (εγώ όχι πια)», είναι η φράση που συνοδεύει τη γαλλική έκδοση. Φυσικά, η Άνγκελα και ο Φρανσουά είναι σωσίες...

«Πράσινο φως» δόθηκε από το ΝΑΤΟ στο αίτημα της Τουρκίας για την παραμονή στα σύνορά της των συστοιχιών πυραύλων Patriot που αναπτύχθηκαν στις αρχές του έτους, καθώς κρίθηκε ότι η απειλή από τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία εξακολουθεί να είναι σοβαρή για την Άγκυρα. Έπειτα από πολλούς μήνες προετοιμασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πέρασε μια νύχτα σε έναν τεράστιο καταψύκτη, ο πρίγκιπας Χάρι θα αναχωρήσει την επόμενη εβδομάδα για τον Νότιο Πόλο όπου θα λάβει μέρος σε έναν αγώνα πεζοπορίας για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα.

Οικονομία

Στους 853.896 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Σεπτέμβριο 2013, ενώ το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 138.350 άτομα. Πλήρη ενημέρωση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα παράσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup o Γ.Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικα. Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς εκκρεμεί η αξιολόγηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας θα μεταφέρει την ενόχληση της κυβέρνησης από τις εμπρηστικές παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα παραμείνει σε εγρήγορση για να επιτύχει τους στόχους του πληθωρισμού και της καταπολέμησης της ανεργίας δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάκι.

Αθλητισμός

Στην Αθήνα έφτασε αργά το βράδυ της Τετάρτης η αποστολή της εθνικής Ρουμανίας εν όψει του πρώτου αγώνα μπαράζ του Μουντιάλ κόντρα στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή στο Φάληρο. Περίπου 30 Ρουμάνοι υποδέχτηκαν ενθουσιωδώς την ομάδα τους, ζητώντας από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα γήπεδα του Ρίο.

Την απόφαση να χρησιμοποιήσει ένα διαπιστευμένο εργαστήριο της Ελβετίας, για τις αναλύσεις αίματος και δείγματος ούρων των παικτών που θα λάβουν μέρος στο Μουντιάλ 2014 της Βραζιλίας έλαβε η FIFA. Η «χώρα του καφέ», που θα φιλοξενήσει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη το επόμενο καλοκαίρι, δεν έχει σε ισχύ τέτοιου είδους εγκατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, ο Κώστας Μήτρογλου είναι ανάμεσα στους υποψήφιους που εξετάζει η Ντόρτμουντ, για να διαδεχτούν τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην επίθεση. Ο Πολωνός, πιθανότατα θα αποτελέσει παρελθόν στο τέλος της σεζόν, καθώς το συμβόλαιό του τελειώνει και φέρεται ότι έχει συμφωνήσει ήδη με τη Μπάγερν Μονάχου. Οι δευτεραθλητές Γερμανίας και Ευρώπης, αναζητούν τον διάδοχο του, με τον Έλληνα επιθετικό να είναι μέσα στους επικρατέστερους.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1851: Ο Αμερικανός συγγραφέας Herman Melville εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του “Moby Dick”, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1940: Τα ελληνικά στρατεύματα αντεπιτίθενται στο μέτωπο της Πίνδου απωθώντας τις ιταλικές δυνάμεις.

1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των χρωμάτων».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1949: Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδιστής και συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

565: Ιουστινιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: