21 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Κοντά στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας βρίσκονται οι 11 ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, καθώς η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι θετική. Με τον τρόπο αυτό οι βουλευτές θα έχουν αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης στο κοινοβουλευτικό έργο και έλεγχο. Σε αναπροσαρμογή του σχεδίου για δωρεάν ίντερνετ προχωρά η κυβέρνηση, πολλαπλασιάζοντας σε πανελλαδικό επίπεδο τα σημεία «free wifi». Σχετική εντολή έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε σειρά διαβουλεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία.

Απάντηση σε όσους κάνουν λόγο για παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. Σε άρθρο του στα Νέα της Πέμπτης με τίτλο «ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ», περιγράφει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2010 δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό. «Όταν οι λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση του 2010 έχουν πολλαπλασιαστεί το 2013, είναι δυνατόν σήμερα να συζητά κανείς στα σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας;» καταλήγει.

Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά, Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν τη Θράκη. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης- Καλαμάτας και συγκεκριμένα στο τμήμα, μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Παραδεισίων και του ανισόπεδου κόμβου Τσακώνας και στις δύο κατευθύνσεις για την εκτέλεση εργασιών τοποθέτησης μεταλλικής γέφυρας σήμανσης.

Κόσμος

Έγινε γνωστός την περίοδο που η κυβέρνηση της Αργεντινής προχωρούσε στην εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού YPF. Tώρα έρχεται ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος για τον 42χρονο Άξελ Κισίλοφ, τον άνθρωπο που αναλαμβάνει να «εμπεδώσει» ακόμα περισσότερο το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Δύο βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, βάσει των εγγράφων που διέρρευσαν μέσω του Σνόουντεν, ότι η αμερικανική NSA είχε καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με το Λονδίνο ώστε να αποθηκεύει τα εξωτερικά στοιχεία των επικοινωνιών οποιουδήποτε στη βρετανική επικράτεια.

Με μία «επισήμανση» του γραφείου Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο ξεκινούν οι προειδοποιήσεις για το όριο του αμερικανικού χρέους, μετά την προσωρινή λύση που δόθηκε τον Οκτώβριο όταν η Ουάσινγκτον απέφυγε σχεδόν την τελευταία στιγμή την στάση πληρωμών. Οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο στις 7 Φεβρουάριου και, όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, το περιθώριο για ελιγμούς «έκτακτης ανάγκης» θα έχει εξαντληθεί πιθανότατα μέχρι το Μάρτιο.

Ένας διαδηλωτής σε αμαξίδιο, που είχε μπει στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης εναντίον της υπερταχείας Τορίνο-Λυών, έγινε το πρόσωπο των κινητοποίησεων, κατά τις οποίες πλατεία της Ρώμης έγινε πεδίο μάχης με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις - την ώρα που ο ιταλός πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος διακήρυσσαν πως το έργο είναι προτεραιότητα των δύο χωρών. Στους επτά οι τραυματίες από τις συγκρούσεις. Στο κείμενο της συμφωνίας για τους όρους που θα διέπουν την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν του 2014 κατέληξαν ΗΠΑ και Καμπούλ, με τη συμφωνία να οδεύει στη «Μεγάλη Συνέλευση» αξιωματούχων και φυλάρχων της χώρας για έγκριση. Η συμφωνία φαίνεται να ικανοποιεί τις κεντρικότερες θέσεις της Ουάσινγκτον για τη δραστηριότητα όσων στρατευμάτων παραμείνουν στη χώρα.

Οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, θα καταθέσει στις 11:15 στη Βουλή, το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014. Εν συνεχεία οι βασικές προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού θα παρουσιασθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα. Την αναχώρησή τους από την Αθήνα και την επιστροφή τους στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος», αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες έδρες των οργανισμών και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Αναδρομική επιστροφή ΕΚΑΣ ζητά από συνταξιούχους που έχουν σύνταξη άνω των 850 ευρώ το ΙΚΑ, επιβάλλοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την επιστροφή του διπλάσιου ποσού από αυτό που έχουν ήδη λάβει.

Αθλητισμός

Ομόφωνη δέσμευση για μη προσφυγή ομάδας σε πολιτικό δικαστήριο αναφορικά με την απόφαση της ΕΠΟ για τους συλλόγους που θα υποβιβαστούν από την Σούπερ Λιγκ, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού. Τα μέλη της διοργανώτριας αρχής συνεδρίασαν την Τετάρτη (20/11) με κύρια θέματα τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν φέτος από την κατηγορία, αλλά και τους περιορισμούς που θα ισχύσουν στους συλλόγους που δεν θα αδειοδοτηθούν.

Σε υψηλούς τόνους και μετά από περίπου δύο ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας για την έγκριση του σχεδίου για την «Αγια Σοφιά». Αιτία ήταν είναι οι ενστάσεις που προέβαλαν τα μέλη της παράταξης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και οι αντιδράσεις που υπάρχουν από περίπου 100 οπαδούς της ΑΕΚ. Τελικά το σχέδιο υπερψηφίστηκε με 17 «ναι» και με διαφοροποιήσεις από δύο μέλη, που όμως αφορούν την υπογειοποίηση του δρόμου κι όχι το γήπεδο. Στιγμές αποθέωσης ακολούθησαν δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του αγώνα της Εθνικής Ανδρών στη Ρουμανία με το οποίο... σφραγίστηκε η παρουσία της Ελλάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1877: Ο Thomas Edison ανακοινώνει την εφεύρεση του φωνογράφου, το οποίο εκείνη την εποχή ονόμασε «Ομιλούσα μηχανή».

1916: Ο «Βρετανικός» βυθίζεται στα στενά της Κέας από γερμανική νάρκη. Αποτέλεσμα ο τραγικός θάνατος 30 ανθρώπων, οι υπόλοιποι όμως 1.300 διασώθηκαν.

1942: Ο αμερικανός σκιτσογράφος Bob Clampett δημιουργεί τον Tweety, το τόσο αξιαγάπητο όσο και ελαφρώς σπαστικό κίτρινο καναρινάκι που κυνηγά μετά μανίας ο Sylvester.

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του γαλλικού γυναικείου περιοδικού “ELLE”.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1694: Βολταίρος, Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος, από τις ηγετικές μορφές του διαφωτισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: