16 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού είναι συνυφασμένη η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κύπρου. Τεράστιο είναι το βάρος της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του, τονίζει ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από το χαμό του πρώην προέδρου της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης διακόπτει το ταξίδι του στη Σρι Λάνκα και επιστρέφει στην Κύπρο. Ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους λύγισε η καρδιά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος έχασε την πιο δύσκολη μάχη για τη ζωή του. Ο 95χρονος Γλαύκος Κληρίδης νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στη Λευκωσία σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Τριήμερο πένθος θα κυρήξει η κυβέρνηση της Κύπρου. 

Την Τρίτη η κηδεία, δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη θλίψη τους για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, εκφράζει ο πολιτικός κόσμος. «Η Κύπρος έχασε σήμερα έναν μεγάλο Έλληνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη είναι να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση στο Κυπριακό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ραδιοφωνική εκπομπή εξέπεμψαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από τις 8 έως τις 9 το βράδυ της Παρασκευής μέσα από το Πολυτεχνείο. «Αυτό που ακούτε είναι η ελεύθερη φωνή των εργαζομένων της ΕΡΤ, η φωνή ελεύθερης ραδιοφωνίας, η φωνή της ΕΡΑ» αναφέρθηκε στην εκπομπή. Αναποδογυρισμένο σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στην περιοχή Πάλαιρος Λευκάδας, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής. Από τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, δώδεκα εντοπίστηκαν νεκροί σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, ενώ 15 διασώθηκαν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και έρευνες για να εντοπιστούν οι διακινητές.

Κόσμος

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης όταν άνδρες πολιτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούσαν την εκδίωξή τους από την πρωτεύουσα μετά τις επανειλημμένες μάχες τους με άλλες ένοπλες φατρίες, με αποτέλεσμα η διαδήλωση να μετατραπεί σε γενικευμένη ένοπλη σύγκρουση. «Όλες οι ένοπλες πολιτοφυλακές πρέπει να εγκαταλείψουν την Τρίπολη» δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν μετά τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα.

Την ενίσχυση της συνεργασίας των κομμάτων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συντονισμό τους εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014 συζήτησαν αξιωματούχοι ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης σε συνάντησή τους στη Βιέννη, την οποία διοργάνωσε το αυστριακό ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης.

«Φτάνει με τα παραμύθια, παίζεται το μέλλον της χώρας» φώναξαν συνδικάτα και εργαζόμενοι στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στις μαζικές κινητοποιήσεις της Παρασκευής σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας κόντρα στον προϋπολογισμό του 2014. Στους δρόμους των ιταλικών πόλεων ξεχύθηκαν ταυτόχρονα μαθητές και φοιτητές αντιδρώντας στις περικοπές στην εκπαίδευση. Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Μπολόνια, Τορίνο και Παλέρμο. Στο στόχαστρο διαδηλωτών τα γραφεία της Google στο Μιλάνο.

«Η μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική οδήγησε τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε ύφεση» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έλαβε πανηγυρικά στη Λειψία το χρίσμα του υποψηφίου του SPD για την προεδρία της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής ξεδίπλωσε το σοσιαλδημοκρατικό όραμά του για την Ευρώπη και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ενός πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Ο Σουλτς θα είναι ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, μια υποψηφιότητα που θα επισημοποιηθεί τον Μάρτιο του 2014.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι απορρίπτεται το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στην επικράτεια της χώρας. «Είναι αδύνατο να αναμειχθεί η Αλβανία σε αυτή την επιχείρηση» είπε ο Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν διαθέτει τα μέσα για να διαχειριστεί την εξουδετέρωση χιλιάδων τόνων αποβλήτων.

Οικονομία

Να χρησιμοποιείται ως ύστατη λύση για τη διάσωση των τραπεζών ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), την Παρασκευή. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο ESM θα μπορεί να εξαγοράζει μερίδια τραπεζών σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις και οι μέτοχοί τους αδυνατούν να τις διασώσουν. Από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, οι μετοχές της εταιρείας «Βιοχάλκο Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου ΑΕ» θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των μετοχών της με μετοχές της εταιρείας Viohalco SA/NV, συνέπεια της διασυνοριακής συγχώνευσής τους. Στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ αναρτήθηκαν σήμερα, Παρασκευή, ο οριστικός πίνακας κατάταξης ανέργων και ο οριστικός πίνακας αποκλειόμενων ανέργων στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε επιβλέποντες φορείς για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων».

Αθλητισμός

«Μετρημένος» παρά το ξεκάθαρο προβάδισμα από τη νίκη με 3-1 επί των Ρουμάνων παρουσιάστηκε εν όψει της ρεβάνς στο Βουκουρέστι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος. O Πορτογάλος θέλησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, γνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος θα τα παίξει όλα για όλα την προσεχή Τρίτη (19/11) στο Βουκουρέστι. Την έμπρακτη συμπαράστασή της στον Φατίχ Τερίμ δείχνει η Τουρκική ομοσπονδία, η οποία ανανέωσε τη συνεργασία της με τον 60χρονο προπονητή για άλλα πέντε χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο.

Με εκπληκτική κεφαλιά-ψαράκι του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 82΄ η Πορτογαλία νίκησε 1-0 τη Σουηδία στη Λισαβόνα και απέκτησε προβάδισμα για την πρόκριση στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ουκρανία επικράτησε με 2-0 της Γαλλίας στο Κίεβο και πλέον είναι το φαβορί για την πρόκριση στα τελικά. Μεγάλη ευκαιρία έχασε η Κροατία να «καθαρίσει» την πρόκριση στους τελικούς του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η ομάδα του Νίκο Κόβατς έμεινε στο 0-0 με την Ισλανδία στο Ρέικιαβικ, παρότι κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο β΄ ημίχρονο, όταν οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω απευθείας κόκκινης κάρτας στον Όλαφουρ Σκούλασον στο 50΄


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1980: Δύο νεαρά παιδιά, ο Ιάκωβος Κουμής και η Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν την ζωή τους όταν παρασύρονται από «αύρα» της αστυνομίας, κατά την διάρκεια επεισοδίων που σημάδεψαν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.

1980: Ο Γάλλος φιλόσοφος, μαρξιστικών καταβολών, Louis Althusser δολοφονεί την γυναίκα του και ομολογεί αμέσως την πράξη του.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1922: Zoze Saramago, Πορτογάλος συγγραφέας που βραβεύτηκε με βραβείο Nobel το 1998.

1953: Γλυκερία, λαϊκή τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1971: Στράτος Παγιουμτζής, εμβληματικός ερμηνευτής της ρεμπέτικης σκηνής.

2006: Milton Friedman, νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος και γκουρού του νεοφιλελευθερισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: