08 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Για «σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς» μιλά το ΚΚΕ σχολιάζοντας την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι την Παρασκευή θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, τόνισε ότι η πρόταση μομφής «δεν θα προσθέσει τίποτα, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα». «Η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμία πλευρά» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή αρμόδιο για διαφθορά κρατικών υπαλλήλων, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση απάτης στον Οίκο του Ναύτου. Στη δικαιοσύνη παραπέμπεται ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο σύλλογος του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών υπέβαλε μήνυση σε βάρος του προέδρου Δημήτρη Μπερσιμά και των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος για ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία αναφέρεται σε υποτιθέμενη παράλειψη του πρύτανη να «απαιτήσει και να εξασφαλίσει την παρουσία του προσωπικού ασφαλείας στις υπηρεσίες του ιδρύματος μολονότι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου».

Σε εσωτερικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει η κυβέρνηση την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και αντεπιτίθεται, διά του Σίμου Κεδίκογλου, στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση». Τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα.

Κόσμος

Ο μύθος που πρόβαλλε η αυστριακή ακροδεξιά για την υποτιθέμενη συστηματική εξαπάτηση του αυστριακού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από τους ξένους καταρρέει παταγωδώς κατόπιν σχετικής έρευνα του Πανεπιστημίου της πόλης Λιντς, η οποία διαπιστώνει ότι τρεις στους τέσσερις από όσους εξαπατούν το σύστημα είναι Αυστριακοί πολίτες και πολύ πιο σπάνια οι επιδιδόμενοι στην πρακτική αυτή είναι αλλοδαποί.

Ο μουλάς Φαζλουλάχ ανέλαβε την αρχηγία των Ταλιμπάν του Πακιστάν μετά τη δολοφονία του Χακιμουλάχ Μεσούντ σε χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Πρόκειται για εξαιρετικά σκληροπυρηνικό διοικητή, οι άνδρες του οποίου είχαν πυροβολήσει τη μικρή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφάι. Η πρώτη δήλωση που ήλθε μετά την εκλογή του ήταν ότι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν απορρίπτουν την πιθανότητα διεξαγωγής οποιωνδήποτε περαιτέρω ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση. Η Αλ Κάιντα και οι εχθροί της Βρετανίας «τρίβουν τα χέρια τους» από τις αποκαλύψεις του Έντουαρτν Σνόουντεν, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο Σερ Τζον Σόγιερς επικεφαλής της MI6, της υπηρεσίας πληροφοριών στη Βρετανία. Στην επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου κατέθεσαν επίσης ο επικεφαλής της MI5, ο διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, GCHQ. Ο τελευταίος δήλωσε στην κατάθεσή του: «Δεν παρακολουθούμε την πλειοψηφία των πολιτών».

«Δεν απορροφάς ποσότητα πολωνίου τυχαία ή εκούσια, δεν είναι κάτι που εμφανίζεται έτσι απλά στο περιβάλλον» δήλωσαν οι Ελβετοί ειδικοί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Λωζάννη επί του πορίσματός τους για τα αίτια θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ. Οι επιστήμονες εντόπισαν στοιχεία που συνηγορούν στην εκδοχή της δηλητηρίασης του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, αν και δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας ότι το πολώνιο ευθύνεται τελικά για το θάνατό του.

Ρωσικό σκάφος Soyuz που εκτοξεύτηκε από τις στέπες του Καζακστάν έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μεταφέροντας την ολυμπιακή δάδα για τους χειμερινούς Oλυμπιακούς Aγώνες του Σότσι. Η δάδα θα παραμείνει σβηστή σε όλη τη διάρκεια της αποστολής για λόγους ασφάλειας. Το Σάββατο όμως δύο ρώσοι κοσμοναύτες θα κάνουν διαστημικό περίπατο κρατώντας τη στο κενό.

Οικονομία

Την καλύτερη απάντηση στις «Κασσάνδρες» που προβάλλουν ισχυρές αντιστάσεις στο καινούργιο και προοιωνίζονται καταστροφή της αγοράς και του εμπορικού κόσμου, έδωσαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνη Μακρή, τα αποτελέσματα από την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις 3 Νοεμβρίου.

Ρευστότητα 2 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί τους αμέσως επόμενους μήνες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτίμησε ο γγ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρ.Γκόρτσος. Στην Ελλάδα οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να κινούνται με καλύτερους ρυθμούς από ότι η ύφεση, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, επισήμανε.

Στους δέκα μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους και κέντρα παραοικονομίας του κόσμου συγκαταλέγεται η Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. Στην 41η θέση η Κύπρος.

Αθλητισμός

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, μίλησε στο συνδρομητικό κανάλι της Nova για τη νίκη της ομάδας του επί της Μπενφίκα για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για το κυριακάτικο (10/11) ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Παράλληλα, ο Ισπανός κόουτς των Πειραιωτών έπλεξε το εγκώμιο του Χουμπ Στέφενς, για τον οποίο δήλωσε: «Είμαι περήφανος που θα παίξω εναντίον του. Και πρέπει να είμαστε περήφανοι που τον έχουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε αιφνίδιος έλεγχος ντόπινγκ από τον ΕΣΚΑΝ σε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στου Ρέντη και του Παναθηναϊκού στο Κορωπί. Επίσης, κλιμάκιο του ΕΣΚΑΝ βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Λεβαδειακού στη Χαιρώνεια, στο προπονητικό κέντρο του Πλατανιά και του Ατρόμητου όπου πραγματοποίησε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ.

Με ποινή αποκλεισμού της έδρας του για μία αγωνιστική τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός, για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι της 10ης ημέρας της Σούπερ Λιγκ με τον Ολυμπιακό, το περασμένο Σάββατο (2/11) στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της διοργανώτριας αρχής έλαβε υπόψη του την έκθεση του παρατηρητή και της Αστυνομίας και επέβαλλε στους «πράσινους» μία αγωνιστική χωρίς την παρουσία των οπαδών τους(12η με ΠΑΣ Γιάννινα).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

392: Καταργείται με διάταγμα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Μεγάλου Θεοδόσιου, η ειδωλολατρία ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται και η προσέλευση σε ειδωλολατρικούς ναούς.

1901: Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την μετάφραση του Ευαγγελίου στην δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη. 8 νεκροί και 80 τραυματίες. Τελικώς, η δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.

1977: Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου στην Βεργίνα. Πρόκειται για μία αό τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1847: Bram Stoker, Ιρλανδός συγγραφέας και εμπνευστής της ιστορίας του Δράκουλα.

1895: Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης μικρασιατικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1674: John Milton, Άγγλος ποιητής.

2005: Αλέκος Αλεξανδράκης, ηθοποιός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: