12 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δεκάδες προβλήματα υγείας, ορισμένα απειλητικά για τη ζωή, παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πολιομυελίτιδα, φυματίωση, λύσσα, πνευμονιοκοκκικές νόσοι, ελονοσία, ηπατίτιδα, κάνουν έντονα την εμφάνισή τους, ενώ οι ψυχικές παθήσεις παρουσιάζουν έξαρση. Το ζήτημα τέθηκε κατά τη συνάντησ της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Άρχισε το μεσημέρι στο λιμάνι της Ρόδου ο έλεγχος των εμπορευματοκιβωτίων του φορτηγού πλοίου «Νουr M» το οποίο, σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα, μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανοιχθεί τέσσερα κιβώτια τα οποία περιέχουν σφαίρες μικρού (για καλάσνικοφ) και μεγάλου διαμετρήματος.

Για «πρωτοφανείς στατιστικές αλχημείες», οι οποίες στοχεύουν στη διαμόρφωση εντυπώσεων ενόψει της έλευσης της τρόικας στο υπουργείο Υγείας και στην επιβολή νέων μνημονιακών μέτρων, καταγγέλλουν την ΕΛΣΤΑΤ οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Συνελήφθη 33χρονος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεψε την μοτοσικλέτα ενός 30χρονου που είχε πέσει θύμα τροχαίου δυστυχήματος στην Ηλεία. Ο 33χρονος, πακιστανικής καταγωγής, κατηγορείται για κλοπή και για παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής, καθώς δεν προσέφερε βοήθεια στο θύμα.

Εκατό κλήσεις έχει δεχτεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας σε εγκλωβισμένους επιβάτες οχημάτων, λόγω συσσώρευσης υδάτων από την απογευματινή βροχόπτωση. Η κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά και στα δύο ρεύματα της οδού Πειραιώς από Πέτρου Ράλλη έως Χαμοστρέρνας.Eπίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην υπόγεια γέφυρα της Λ.Συγγρού στο δέλτα Φαλήρου. Προβλήματα, επίσης, στις λεωφόρους Κηφισού και Αμφιθέας.

Κόσμος

Άγνωστος μαχαίρωσε γάλλο βουλευτή, στη διάρκεια τελετής για τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε μία μικρή πόλη κοντά στη Μασσαλία. Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπερνάρ Ρεΐν, βουλευτής της περιοχής Μπους-ντε-Ρον δέχθηκε επίθεση μπροστά στο νεκροταφείο της πόλης Σατορενάρ, της οποίας είναι δήμαρχος.

Στόχος αποδοκιμασιών έγινε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για την επέτειο λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου την 11η Νοεμβρίου 1918 σε μία σπάνια στα γαλλικά χρονικά κίνηση. Διαδηλωτές της ακροδεξιάς και μέλη των «κόκκινων σκουφιών», του κινήματος δυσαρέσκειας προς την κυβερνητική πολιτική που έχει δημιουργηθεί στη Βρετάνη, αποδοκίμασαν στα Ηλύσια Πεδία τον Ολάντ την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του. Με καρφί κόλλησε το όσχεό του ρώσος καλλιτέχνης-ακτιβιστής στο πλακόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας της Μόσχας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «απάθεια και την πολιτική αδιαφορία» στη ρωσική κοινωνία, όπως λέει. Ο 29χρονος ακτιβιστής έμεινε στην πλατεία πάνω από μία ώρα μέχρι να τον απομακρύνει η αστυνομία.

Υπό πλήρη κατάληψη τελεί πλέον το Πανεπιστήμιο της Σόφιας από φοιτητές που ζητούν την πτώση της κυβέρνησης αγανακτισμένοι με τα επίπεδα της φτώχειας και τη διαφθορά στη χώρα. Η κατάληψη ακολουθεί τη μαζική φοιτητική πορεία της Κυριακής στους δρόμους της Σόφιας με την οποία «ενώθηκαν» χιλιάδες πολίτες, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι που κατηγορείται για διασυνδέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κρεμασμένη έξω από μία κατεστραμμένη εκκλησία στην πόλη Τακλομπάν στις Φιλιππίνες υπάρχει μία -γραμμένη με το χέρι- επιγραφή: «Έχουμε ανάγκη από βοήθεια». Είναι μία από τις πολλές εκκλήσεις από κατοίκους των Φιλιππίνων, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπενίνιο Ακουίνο, κήρυξε τις Φιλιππίνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες αρωγής προς τους χιλιάδες πληγέντες. Η βοήθεια φτάνει αργά και είναι πολύ λίγη, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Οικονομία

Ανοικτά, όλες τις Κυριακές του χρόνου -ή τουλάχιστον τις περισσότερες- θα είναι τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών της Πελοποννήσου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι οποίες, όπως φαίνεται, συντάσσονται με την άποψη των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων. Συμφωνία συνεπένδυσης μεταξύ της Attica Finance ΑΕΠΕΥ και του κινεζικού ομίλου SUMEC υπογράφηκε την Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών. Η συμφωνία αφορά στην υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό σε δήμους και περιφέρειες και σε ενεργοβόρα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έργα 20 εκατ. ευρώ είναι άμεσα υλοποιήσιμα.

Στο νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, το κέντρο βάρους θα μετακινηθεί από το «δημόσιο» προς το «ιδιωτικό» εκτιμά ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ), καθηγητής Μ.Νεκτάριος. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία τα επόμενα χρόνια ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στα δημόσια συστήματα. Η κατάσταση δε, στα Ταμεία και στον τομέα της υγείας ελέω μνημονίου προδίδει ότι η ημέρα αυτή δεν αργεί. Για τεράστια ευκαιρία μιλά η ασφαλιστική αγορά.

Αθλητισμός

Σύντομη ήταν η θητεία του Μπάμπη Τεννέ στην τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα Σμύρνης, αφού τη Δευτέρα η αθηναϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας τους. Ο Έλληνας προπονητής έμεινε στον πάγκο της «ελαφράς ταξιαρχίας» για ένα μήνα, αναλαμβάνοντας τα ηνία της ομάδας μετά τον Αλέκο Βοσνιάδη.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

333 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος τους Πέρσες στην Ισσό.

1954: Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Ellis της Νέας Υόρκης.

1990: Ο Άγγλος Timothy Berners Lee, ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου (internet).

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1915: Roland Barthes, Γάλλος σημειολόγος και κριτικός λογοτεχνίας.

1929: Grace Kelly, Αμερικανίδα ηθοποιός που διακρίθηκε κυρίως σε ταινίες του Alfred Hitchcock ενώ αργότερα έγινε και πριγκίπισσα του Μονακό.

1945: Neil Young, Καναδός rocker ο οποίος βρίσκεται ακόμη εν δισκογραφική ενεργεία.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1923: Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας με σημαντικό έργο στην Ελλάδα όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια σε όλη την χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: