10 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το Σάββατο κάτοικοι από τη Χαλκιδική που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής και με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων από τη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Φορέα των χειρότερων παραδόσεων λαϊκίστικης αντιπολίτευσης» χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ο Χρ.Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει «τακτικές λαϊκισμού και μηδενισμού». «Παρών» θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι Ανδρ.Λοβέρδος και Χρ.Αηδόνης. Αντιδράσεις προκάλεσε μία αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Παναγούλη.

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία «υπεύθυνη στάση» δήλωσε το Σάββατο ο Φώτης Κουβέλης. «Είναι μια υπεύθυνη στάση διότι αυτή την ώρα η χώρα διαπραγματεύεται. Και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί γιατί αυτή υπάρχει» υποστήριξε. Επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να προχωρήσουν «απολύτως απαραίτητες θεσμικές αλλαγές», ανάμεσα στις οποίες είναι και η κατάργηση του άρθρου για ατιμωρησία των υπουργών. «Η μεταπολίτευση φέρει το στίγμα, το βάρος της ντροπής της υπουργικής ατιμωρησίας» λέει ο πρώην πρωθυπουργός. Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών σημειώθηκε στις 9:14 το πρωί του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Κόσμος

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο θα είναι από την Πρωτοχρονιά του 2014 δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Είναι ο πολιτικός που έβαλε τέλος στην 20ετή κυριαρχία των ρεπουμπλικάνων σε μια πόλη που -κατά τα άλλα- ψηφίζει σαρωτικά υπέρ των Δημοκρατικών. Θα είναι όμως ένας «άλλος» δήμαρχος: ο πρώτος κάτοικος Μπρούκλιν (από το 1973), με μια οικογένεια που αντιπροσωπεύει το νέο «cool» της πόλης. Γνωρίστε τους. Αναφορές για μέχρι και 1.200 νεκρούς έχει λάβει ο Ερυθρός Σταυρός από τον ισχυρότατο τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες, ενώ οι αρχές της χώρας μιλούν για τουλάχιστον 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, με ισοπέδωση μικρών κατοικιών στις πιο ευάλωτες περιοχές. Σημαντικές καταστροφές στις υποδομές των παράκτιων περιοχών, την συλλογή των σορών -με αρκετές να κείτονται στο δρόμο- συνεχίζουν τα συνεργεία. Προς το Βιετνάμ συνεχίζει ο τυφώνας.

Τα εμπόδια σε προκαταρκτική συμφωνία του Ιράν και των «Έξι» για το πυρηνικό πρόγραμμα κάθε άλλο παρά έχουν απομακρυνθεί, αλλά πρώτη φορά εδώ και χρόνια φέγγει αχτίδα ελπίδας για δειλή υπέρβαση του πολυετούς αδιεξόδου: Η Γενεύη γίνεται το σκηνικό έντονης διπλωματικής κινητικότητας, με εκτός προγράμματος συμμετοχή όλων των ΥΠΕΞ των Έξι και συνέχιση για τρίτη ημέρα συνομιλιών για γεφύρωση των διαφορών. Μικρό καλάθι πάντως κρατούν όλες οι πλευρές ενώ το Ισραήλ, ως αφανής «συμμετέχων», υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του. Οι ΗΠΑ πρέπει να «επικαιροποιήσουν» την στάση τους απέναντι στην Κούβα, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε κουβανούς εξόριστους στο Μαϊάμι, λέγοντας πως οι στόχοι της Ουάσινγκτον θα μείνουν οι ίδιοι αλλά πρέπει να βρεθούν νέα εργαλεία.

«Πολιτικές του 1961 δεν μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές στην εποχή του Διαδικτύου» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Σε μία ασυνήθιστα ανοικτή αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο ο τούρκος πρωθυπουργός χειρίστηκε το θέμα των φοιτητικών εστιών προχώρησε στενός του σύμμαχος, και σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος AKP, λέγοντας πως ο Ερντογάν εξέθεσε το κόμμα σε περιττές επικρίσεις. Ο Μπουλέντ Αρίντς, αναπληρωτής πρωθυπουργός και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος, έκανε σχόλια εναντίον του Ερντογάν που έχουν κάνει ορισμένους ακόμη και να βλέπουν χάσμα στο ΑΚΡ ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Οικονομία

Φόροι-ρεκόρ ύψους 24,7 δισ. ευρώ σάρωσαν την ελληνική κοινωνία από τον Ιανουάριο του 2010 ώς σήμερα, εξαντλώντας τη φοροδοτική ικανότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρωταθλητών φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τα μέτρα που ζητεί για το 2014 περιμένει από την τρόικα η κυβέρνηση, κατά την κρίσιμη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το 2014, έστω και μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις».

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Αλλαγές στον τρόπο φορολογίας των 18άρηδων, τον καθορισμό νέας διαδικασίας του ύψους της φορολογητέας αξίας εισαγόμενων οχημάτων, αλλά και εξαιρέσεις από το Τέλος Επιτήδευματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προσθήκη - τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.Παράλληλα, προβλέπεται η υπαγωγή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ προϊόντων όπως είναι ο καφές «delivery».

Αθλητισμός

Το ντέρμπι κορυφής που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, δεσπόζει από το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, η αυλαία άνοιξε το Σάββατο. Ο ΠΑΣ έχοντας για πρώτη φορά στον πάγκο του τον Σάκη Τσιώλη θα υποδεχτεί τον ΟΦΗ (17:15), ενώ το πρώτο ντέρμπι μεταξύ βορρά και νότου, έρχεται στις 19:30 με τον Άρη να αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο «Βικελίδης».Νωρίτερα, στα Χανιά ο Πλατανιάς με τον Νίκο Αναστόπουλο να κάνει ντεμπούτο στην τεχνική ηγεσία των Κρητικών, έφτασε στη νίκη επί του Απόλλωνα (Πλατανιάς - Απόλλων Σμύρνης 2-0).

Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, ο Πλατανιάς επικράτησε του Απόλλωνα Σμύρνης στα Χανιά με 2-0. Το σκορ άνοιξε στο 43ο λεπτό ο Γουνδουλάκης, ενώ ο Κάταϊ στο 62΄ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας νίκη του Πλατανιά στο φετινό πρωτάθλημα και μάλιστα στο ντεμπούτο του Νίκου Αναστόπουλου στην τεχνική ηγεσία των Κρητικών, ενώ αντίθετα ο Απόλλωνας έχει έξι ήττες σε ισάριθμα ματς εκτός έδρας. Παίκτης του Αστέρα Τρίπολης είναι ξανά, ο Καλίφα Σανκαρέ, όπως ανακοίνωσαν οι Αρκάδες. Ο Σενεγαλέζος αμυντικός υπέγραψε συμβόλαιο για τα επόμενα 2.5 χρόνια και από την 1η Ιανουαρίου θα μπορεί να υπολογίζεται κανονικά. Ο 29χρονος, έφυγε πέρσι τον Ιούλιο για την Αλ Αραμπί του Κατάρ, όμως εκεί τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε, με τον Αστέρα να του προσφέρει ξανά «στέγη».
 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1940: Ο Walt Disney γίνεται πληροφοριοδότης του FBI και καταδίδει κομμουνιστές που εργάζονται στην βιομηχανία του Hollywood.

1997: Αρχίζει την λειτουργία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1891: Αρθούρος Ρεμπό, Γάλλος ποιητής.

2002: Βασίλης Μάρος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, εικονολήπτης και διευθυντής φωτογραφίας, από τους πρώτους κινηματογραφιστές που εισήγαγαν το «δύσκολο» είδος του ντοκιμαντέρ στην χώρα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: