07 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ελεύθεροι, μετά από τρεις μήνες προσωρινής κράτησης, αφέθηκαν δύο ακόμη κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση του περασμένου Φεβρουαρίου στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει, με εντολή πρωθυπουργού, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους, ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ο υπουργός κινείται δικαστικά σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων των δύο ιδρυμάτων, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους ως παράνομης και καταχρηστικής.

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσει ανακοίνωση του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την οποία στρέφεται κατά του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη. Με την ανακοίνωση καταλογίζονται στον κ. Πελεγρίνη ευθύνες για την κατάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω απεργίας του διοικητικών υπαλλήλων. Διεκόπη λίγο μετά τις 11 το πρωί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Υμηττού 255, μετά από πτώση στεγάστρου, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού ενός ταξί το οποίο βρισκόταν εν κινήσει. Από την πτώση του στεγάστρου κόπηκαν τα καλώδια ηλεκτροδότησης των τρόλεϊ. Εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν επίσης δέντρα στις γραμμές του ΗΣΑΠ στο ύψος του Νέου Ηρακλείου.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πατριός και η μητέρα ενός 18χρονου κοριτσιού στη Ρόδο, που κατηγορούνται ότι το κακοποιούσαν σεξουαλικά εδώ και τέσσερα χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες η 18χρονη κατήγγειλε ότι ο πατριός της την κακοποιούσε σεξουαλικά με τη συναίνεση της μητέρας της. Το ζευγάρι αρνείται κατηγορηματικά τα όσο του αποδίδονται και ισχυρίζεται ότι η 18χρονη αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Κόσμος

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι και επισήμως ο πρώτος υποψήφιος (από τους Σοσιαλιστές) για τη διαδοχή του Ζοζέ Μπαρόζο στην Κομισιόν. Από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δεν έχει ακόμα υπάρξει απόφαση για τον υποψήφιο, ενώ από την Αριστερά ξεχωρίζει το όνομα του Αλ.Τσίπρα. Μία ακόμα τοποθέτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήρθε να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ιταλία. Μιλώντας σε δημοσιογράφο είπε ότι τα παιδιά του λένε στον ίδιο ότι «αισθάνονται όπως πρέπει να ένιωθαν οι εβραϊκές οικογένειες στην Γερμανία, επί των ημερών του Χίτλερ. Πέφτουν όλοι πάνω μας.» Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνέκρινε τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των εξεγερμένων, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες», με εκείνον που κατέστρεψε την Αλγερία. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ η διπλωματία δεν φαίνεται να βρίσκει έδαφος.

Με στόχο την μείωση των χρεών και την τήρηση των δεσμεύσεών της προς τις τράπεζες, το ΔΣ της εφημερίδας Corriere della Sera αποφάσισε την πώληση της ιστορικής έδρας της εφημερίδας, ενός κτιρίου το οποίο βρίσκεται στην οδό Σολφερίνο του Μιλάνου, έναντι τιμήματος ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, και σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, κρίθηκε αθώος για τις κατηγορίες διαφθοράς που του είχαν απαγγελθεί. Η ομόφωνη αθώωσή του ανοίγει στον Λίμπερμαν τον δρόμο της επιστροφής στην πρώτη γραμμή της πολιτικής - πιθανότατα από το υπουργείο Εξωτερικών.

Οικονομία

Υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να εξαντληθούν για την ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων, τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιο του για τις συζητήσεις υπουργείου Εργασίας και τρόικας, αναφέροντας πως αποτελεί αναγκαιότητα η βελτίωση της ρύθμισης για τις οφειλές. Σε ό,τι αφορά το μέτρο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, κρίνει ότι μπορεί να αποφέρει οφέλη αν εφαρμοστεί στοχευμένα και με κρίτηρια. Τέλος, επαναφέρει την πρόταση η περαιτέρω μείωση του εφάπαξ να γίνει με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η αγορά την Τετάρτη, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε υποχωρήσει 4,19%. Μοχλό της ανόδου αποτέλεσαν οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Motor Oil και της ΔΕΗ. Η αγορά στρέφει την προσοχή της στην ανακοίνωση, αύριο, Πέμπτη, από την Morgan Stanley Capital International των ελληνικών μετοχών που θα συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.156,57 μονάδες, με άνοδο 1,60%.

Την Παρασκευή θα κατατεθούν στον ΕΛΓΑ οι προσφορές από τους ενδιαφερομένους σχετικά με την εκπόνηση τριών αναλογιστικών μελετών για κινδύνους που μέχρι σήμερα ο Οργανισμός δεν ασφαλίζει. Οι μελέτες θα αφορούν την υποχρεωτική ασφάλιση ζημιάς στην παραγωγή από πυρκαγιά, την προαιρετική ασφάλιση της ζημιάς από εντομολογικές προσβολές στο βαμβάκι και την προαιρετική ασφάλιση της ζημιάς από χαλάζι στο στάδιο της ανθοφορίας στα καρποφόρα δέντρα.

Αθλητισμός

Με τα χρώματα του ΠΑΣ Γιάννινα θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το καλοκαίρι του 2017 ο Σταύρος Τσουκαλάς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ηπειρωτική ΠΑΕ. Ο Τσουκαλά δήλωσε για την ανανέωση του συμβολαίου του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χριστοβασίλη, την Διοίκηση, τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος, κ. Νιαρχάκο, αλλά και όλη την οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα, για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και την απέδειξαν σήμερα με την επέκταση του συμβολαίου που μου έγινε.

Καλύτερος ποδοσφαιριστής της 10ης αγωνιστικής αναδείχθηκε ο Βασίλης Κουτσιανικούλης με για την εμφάνιση του στην νίκη του ΟΦΗ (2-0) απέναντι στον Άρη. Από την άλλη πλευρά το βραβείο για το καλύτερο γκολ πήρε ο Σάλες Λεοζίνιο για το γκολ που σημείωσε στην νίκη της Καλλονής κόντρα στον Πανιώνιο (3-2).

Η αποστολή του ΠΑΟΚ «πάτησε» στο Ισραήλ, , για το παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής του Europa League απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα την Πέμπτη, λίγο μετά της 12 το μεσημέρι, έπειτα από δύο ώρες πτήσης. Η συνέντευξη Τύπου του Ολλανδού προπονητή είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 την Τετάρτη και μία ώρα αργότερα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ θα πραγματοποιήσουν την τελευταία τους προπόνηση εν όψει του αγώνα στο «Κιριάτ Ελιέζερ».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1917: «Οκτωβριανή επανάσταση». Οι Μπολσεβίκοι του Lenin καταλαμβάνουν την εξουσία στην Ρωσία.

1921: Ο Benito Mussolini ιδρύει στην Ιταλία το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1867: Madame Quiri, Γαλλοπολωνέζα φυσικός που ανακάλυψε το στοιχείο «ράδιο» και βραβεύτηκε με Nobel Φυσικής το 1903.

1913: Αλέκος Σακελλάριος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.

1913: Albert Camus, Γαλλοαλγερινός συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας το 1957.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1980: Steve McQueen, σημαντικός ηθοποιός αμερικανικής καταγωγής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: