06 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μεγάλη ένταση επικράτησε κατά την έξοδο της τρόικας από το υπουργείο Οικονομικών μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών. Τα στελέχη των δανειστών φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο και στη συνέχεια από μια «κρυφή» πόρτα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων υπό τις έντονες αποδοκιμασίες υπαλλήλων του υπουργείου.

Στο Βερολίνο θα βρεθεί στις 23 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου επισημαίνεται για τον κ.Σαμαρά ότι έχει αναλάβει «τη δυσκολότερη δουλειά εξυγίανσης στην Ευρωζώνη». «Πρόσφατα κατάφερε καταπληκτικές επιτυχίες» σε αυτόν τον τομέα, «με θετικές ειδήσεις για τον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη» σημειώνεται.

«Σύντομη» συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχε σήμερα, Τρίτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Στην ανακοίνωση της καγκελαρίας γίνεται αναφορά στο ζήτημα της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής χώρας και διευκρινίζεται ότι η Γερμανία τηρεί τη διατύπωση που προέκυψε από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς στον Οίκο του Ναύτου σε βάρος του Δημοσίου. Επίσης, απομακρύνθηκε άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο η μία εξ’ αυτών, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης διατάχθηκε επείγουσα ΕΔΕ.

Να σταματήσει τις διώξεις και συλλήψεις των αντιρρησιών συνείδησης καλεί την Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή πρόσφατες διώξεις αντιρρησιών. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση εκφράζει την ανησυχία ότι «η δίωξη και η τιμωρία τους, σε κάποιες περιπτώσεις επανειλημμένα για την ίδια πράξη της άρνησης να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης, παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία της συνείδησης».

Κόσμος

Η ΕΕ και η Τουρκία άνοιξαν στις Βρυξέλλες ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, επισημαίνοντας την βούλησή τους να επιταχύνουν την διαδικασία αυτή μετά την διακοπή της για περίπου τρία χρόνια. «Είναι μια στροφή στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία έπειτα από ένα κενό 40 μηνών» σημείωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο Μπαγίς και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Στέφαν Φούλε άνοιξαν επισήμως το κεφάλαιο 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική.

Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινά την Τρίτη την έρευνα για το ρόλο και τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Τα πορίσματα της έρευνας θα κατατεθούν πριν από τις ευρωεκλογές. Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί σε έξι δήμους του νοτίου Κοσόβου με σερβική πλειοψηφία, ενώ οι τέσσερις δήμοι του βορείου Κοσόβου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να εξετάζονται τρεις πιθανές λύσεις, δήλωσε η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου, Βαλιντέτα Ντάκα. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου.

Τριπλή καταδίκη σε βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για κακομεταχείριση και βασανιστήρια συλληφθέντων από τις αστυνομικές αρχές. Βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ένας άνδρας που σκοτώθηκε σε ηλικία 40 ετών το 2009 ήταν ο βασικός ύποπτος στην εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν, ο οποίος σύμφωνα με τις αναφορές διέπραττε μικροκλοπές και ήταν εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες. Ο άνδρας, εν ονόματι Γιουκλίντις Μοντέιρο, είχε απολυθεί από το ξενοδοχείο που έμενε η οικογένεια της Μαντλίν.

Οικονομία

Οι προσφυγές συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης και της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ συζητήθηκαν στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Κ.Κουσούλης, εξέφρασε επιφυλάξεις εάν αυτές οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για το ζήτημα. Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του. Οι τοποθετήσεις όλων των μερών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει πολύ ισχυρό κίνητρο για να διεξάγει αξιόπιστους ελέγχους αντοχής (stress tests) στις τράπεζες της ευρωζώνης τον επόμενο χρόνο, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με «σκουπίδια» όταν θα αναλάβει την εποπτεία τους, δήλωσε ο Όλι Ρεν. Ο Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία να διενεργηθούν «αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι» έλεγχοι αντοχής στις τράπεζες - σε αντίθεση με τα προβληματικά stress test του 2010 - ώστε να εξυγιανθεί το χρημαοτοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης.

Ο απόλυτος αριθμός του εθνικού χρέους από 365 δισ. ευρώ (το 2012) μειώθηκε κατά 62 δισ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον πρόεδρο της Βουλής, παραδίδοντας την ετήσια έκθεση του 2012. «Οι κόποι και η στέρηση του ελληνικού λαού δεν πηγαίνουν χαμένοι, διότι κάποια σημεία αρχίζουν να βελτιώνονται» είπε ο κ. Καραβοκύρης, προσθέτοντας, πάντως ότι ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων, της είσπραξης οφειλών.

Αθλητισμός

Ο Μάρκους Μπεργκ περίμενε πως και πως την επιστροφή του στην εθνική Σουηδίας, ωστόσο θα πρέπει να περιμένει. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Έρικ Χάμρεν ανακοίνωσε τους εκλεκτούς για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία με την Πορτογαλία με τον επιθετικό των Πρασίνων να μην βρίσκεται σε αυτούς.

Νέα προθεσμία ως τις 28 Νοεμβρίου έλαβαν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού οι πέντε ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που οφείλουν να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή. Πρόκειται για τον Άρη, τον Εργοτέλη, τον ΟΦΗ, τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο, στους οποίους είχε δοθεί αρχικά προθεσμία έως τις 31/10, η οποία όμως παρήλθε χωρίς να προσκομίσουν στην ΕΕΑ τα ζητούμενα δικαιολογητικά.

Χωρίς τον Φερνάντο Τόρες στη σύνθεσή της θα υποδεχθεί την Τετάρτη η Τσέλσι τη Σάλκε για την 4η αγωνιστική του Champions League, καθώς ο Ισπανός στράικερ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό στο μηρό.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1903: Ανεβαίνει, για πρώτη φορά στην δημοτική, η «Ορέστεια» του Αισχύλου στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα.
                         
1925: Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών Sydney Reily εκτελείται από τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτός υπήρξε το πρότυπο του Ian Fleming για τον James Bond.

1987: Ένας πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, μετονομάζεται σε «Ρόδον club» και ξεκινά την λειτουργία του σαν συναυλιακός χώρος. Το πρώτο συγκρότημα που θα εμφανιστεί στην σκηνή είναι οι Yeah του Γιάννη Ντρενογιάννη ενώ λίγες μέρες μετά θα ακολουθήσουν οι Αυστραλοί Triffids. Τον Μάιο του 2005 το «Ρόδον» θα κλείσει λόγω ιδιόχρησης. Αποχαιρετιστήρια συναυλία ο Steve Wynn.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1861: James Naismith, Καναδός καθηγητής, εφευρέτης του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: