26 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Το 1ο ετήσιο συνέδριο του Παρατηρητηρίου για την Κρίση πραγματοποιείται την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου με θέμα: «Μετά τη λιτότητα: Πολιτική και Πολιτικές για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη». Στόχος του συνεδρίου είναι η αποτίμηση της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και η διατύπωση νέων προτάσεων πολιτικής. Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της Υγείας, καθώς οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ώς τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ στην απεργία συμμετέχουν την Τρίτη και την Τετάρτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού. Γιατροί και διοικητικό προσωπικό έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 το πρωί. Με προσωπικό ασφαλείας, μόνο για έκτακτα περιστατικά, λειτουργούν τα πολυϊατρεία του Οργανισμού.

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό και 14 τραυματίες σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην κοιλάδα των Τεμπών, στο ύψος των διοδίων, όταν ένα ΙΧ συγκρούστηκε με φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, την ώρα που επιχειρούσε προσπέραση σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Νεκρός είναι ο οδηγός του ΙΧ, ενώ από τους τραυματίες, τέσσερις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Τελικές αποφάσεις για το εάν τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν ή θα παραμείνουν κλειστά αναμένεται να λάβουν σήμερα, Τρίτη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τα μέλη του. 

Απάντηση στην επίθεση που εξαπολύει τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της τιμολόγησης των φαρμάκων δίνει σε συνέντευξη Τύπου στις 11:00 ο Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας κλιμακώνει τη σύγκρουση, μία ημέρα πριν από την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή.

Κόσμος

Mέχρι τα ξημερώματα πάλευαν οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο να κλείσουν τα ανοικτά ακόμη σημεία που υπάρχουν για το Μεγάλο Συνασπισμό, χωρίς να βγει ακόμη λευκός καπνός αλλά με το κλίμα να παραμένει αρκετά θετικό. Με αγκύλες, αστερίσκους και ερωτηματικά είναι γεμάτο προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο -που δείχνει και την γραμμή στην οποία σκοπεύουν να κινηθούν Μέρκελ και Γκάμπριελ για την κρίση στην Ευρωζώνη, με αναφορά και στην Ελλάδα. Κλίμα σύρραξης στις συναντήσεις των ηγετών της G20 στις Κάννες το 2011 περιγράφει ο ισπανός πρώην πρωθυπουργός σε βιβλίο του με χαρακτήρα «απομνημονευμάτων» από το ζενίθ της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Πέραν των πιέσεων της Γερμανίας στη Μαδρίτη και τη Ρώμη, ο Θαπατέρο υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος της βραδιάς επικεντρώθηκε στις προειδοποιήσεις Μέρκελ και Σαρκοζί στον Γιώργο Παπανδρέου εναντίον του δημοψηφίσματος που είχε προαναγγείλει.

Το πορτογαλικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματική την επέκταση του ωραρίου στο δημόσιο τομέα κατά πέντε ώρες την εβδομάδα, μέρος του μνημονίου που έχει υπογράψει η Λισαβόνα με την τρόικα και σημείο στο οποίο είχε επικεντρώσει τα βέλη της η αντιπολίτευση. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει κρίνει στο παρελθόν αντισυνταγματικά άλλες παρεμβάσεις του μνημονίου, οδηγώντας την κυβέρνηση σε λήψη εναλλακτικών, εξίσου επώδυνων, μέτρων. Με πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στην αρχή του 2014 απειλεί η Ουάσινγκτον, ενώπιον των «δισταγμών» του αφγανού προέδρου να υπογράψει τη συμφωνία για την παραμονή δυνάμεων τα επόμενα χρόνια. Η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε ότι αρχίζει απεργία πείνας για την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Νωρίτερα, οι Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αποδοκίμασαν τις ρωσικές πιέσεις στην Ουκρανία και διαβεβαίωσαν το Κίεβο ότι η πρόταση της ΕΕ «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι». Διαδηλώσεις οργισμένων Ουκρανών στο Κίεβο, έκκληση Γιανούκοβιτς για ψυχραιμία.

Οικονομία

Σε στενή συνεργασία βρίσκονται η Οικονομική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα του παράνομου μηχανισμού επανέκδοσης αποδείξεων που εντοπίσθηκε σε κατάστημα εστίασης γνωστού επιχειρηματικού ομίλου στη Γλυφάδα. Οι Αρχές εξετάζουν το είδος της παρέμβασης που έγινε στον κεντρικό μηχανισμό έκδοσης αποδείξεων και η οποία επέτρεψε την «κλωνοποίηση» χιλιάδων αποδείξεων, παράβαση που σε τέτοιο βαθμό παρατηρείται για πρώτη φορά.

Αύξηση κερδών και τζίρου κατέγραψε η Alpha Αστικά Ακίνητα στο 9μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά το 9μηνο 2013 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Αστικά Ακίνητα ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ξεκίνησε πριν λίγο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Kράτους για το 2014.

Αθλητισμός

Μέρα με τη μέρα βγαίνουν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πλάνα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αναφορικά με την πιθανή είσοδο του στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η κινεζική λοιπόν, εταιρία Hutchison Whampoa Limited φέρεται να είναι ένας από τους «συμπαίκτες».Χωρίς προβλήματα και με αισιοδοξία αναχώρησε το πρωί για τη Γαλλία ο Ολυμπιακός, εν όψει της αυριανής αναμέτρησης με την Παρί Σεν Ζερμέν, για την 5η αγωνιστική του Champions League. 

Το στίγμα του αγώνα, αλλά και της ψυχολογίας της ομάδας έδωσε με τις δηλώσεις του ο Πάουλο Μασάντο, ο οποίος τόνισε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να διεκδικήσει θετικό αποτέλεσμα. Τα δύο εξαιρετικά γκολ που πέτυχε ο Σέιν Λονγκ μέσα στα πρώτα 11 λεπτά, δεν στάθηκαν αρκετά για να χαρίσουν στη Γουέστ Μπρομ τη νίκη επί της Αστον Βίλα. Οι «Χωριάτες» ισοφάρισαν 2-2 στο β' ημίχρονο και έφυγαν με το βαθμό της ισοπαλίας από το «Χόθορνς», στην αυλαία της 12ης αγωνιστικής της Premier League.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1943: Eκτελούνται στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα.

1976: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν το Anarchy in the UK, που ήταν και το πρώτο τους single.

1983: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κλοπή του κόσμου. Τόπος, το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Λεία, ράβδοι χρυσού αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1857: Ferdinand de Saussure, Ελβετός γλωσσολόγος και ιδρυτής της επιστήμης της σημειολογίας.

1909: Ευγένιος Ιονέσκο, Γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας και εισηγητής του θεάτρου του παραλόγου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: