05 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ομάδα αγροτών που συμμετείχαν στο παγκρήτιο συλλαλητήριο εισέβαλαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου διεξάγεται η δίκη 92 συναδέλφων τους για τα επεισόδια στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» το 2009. Οι αγρότες μπήκαν στο χώρο των δικαστηρίων, σπάζοντας την πόρτα και ζητώντας την αθώωση των συναδέλφων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν ελαφρά από σπασμένα γυαλιά ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ και δύο ειδικοί φρουροί. Μετ' εμποδίων θα γίνονται από αύριο, Τρίτη, οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο πραγματοποιούν στάση εργασίας εν όψει της γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη. Αύριο, Τρίτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα είναι ακινητοποιημένα τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας.

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στην Αρτέμιδα η κηδεία του 22χρονου Μανώλη Καπελώνη, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στις 3 το μεσημέρι τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Ηράκλειο η κηδεία του 27χρονου Γιώργου Φουντούλη. Εντείνεται ο προβληματισμός της κυπριακής κυβέρνησης μετά και τη δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε δηλώσεις του από την Αθήνα τάχθηκε υπέρ της άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Και εμείς είμαστε υπέρ της επανέναρξης, αμέσως, των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό» αλλά αυτό «πρέπει να γίνει, εφόσον υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, για την οποία δεν συμφωνεί η τουρκοκυπριακή πλευρά» δήλωσε κυπριακή πηγή.

Για «επίθεση που γεννά πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τους στόχους και τις επιδιώξεις των εκτελεστών» έκανε λόγο ο Δ.Κουτσούμπας, αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, ζητώντας «να φθάσει ως το κόκαλο» η έρευνα για την υπόθεση. Χαρακτήρισε, μάλιστα, απαράδεκτη την επιδίωξη να αξιοποιηθεί η επίθεση αυτή «σε όφελος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».

Κόσμος

Το πρώην κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2 πρόκειται να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα για κρουαζιέρες Cruisetricks, που γράφει ότι το ναυπηγείο της Cosco στην Ζούσαν της Κίνας έχει αναλάβει τις εργασίες μετατροπής του, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2015. Η 46χρονη πλέον πρώην πρωταγωνίστρια του Baywatch Πάμελα Άντερσον ηγήθηκε την Κυριακή του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση σχεδόν 76.000 δολαρίων για τον λαό της Αϊτής, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άστεγοι μετά τον σεισμό του 2010. Η ηθοποιός, που έτρεξε μαζί με τον αδερφό της Τζέρι, τερμάτισε ύστερα από 5:41:03.

Για τις 8 Ιανουαρίου αναβλήθηκε η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων 14 ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων. Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, οι δικαστές διέκοψαν τη διαδικασία καθώς οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να την αναγνωρίσουν. Ο ίδιος ο Μόρσι αρνήθηκε να φορέσει την στολή του κρατουμένου και δήλωσε πως είναι «ο νόμιμος πρόεδρος» της Αιγύπτου. Εκατοντάδες υποστηρικτές του έδωσαν το «παρών» έξω από το κτίριο, το οποίο ήταν υπό τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν ζήτησε επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο, όπου Σέρβοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν το απόγευμα της Κυριακής σε εκλογικά τμήματα ρίχνοντας δακρυγόνα, προσπαθώντας να εκφοβίσουν Σέρβους του Κοσόβου να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Τελικώς, η ψηφοφορία διεκόπη γύρω στις 5 το απόγευμα και ήταν άγνωστο εάν ο ΟΑΣΕ θα ζητούσε επανάληψη της διαδικασίας.

Στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο Περβέζ Μουσάραφ, πρώην πρόεδρος του Πακιστάν, προχώρησε εφετείο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του. Ο Μουσάραφ βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την την καταδίκη του σε σχέση με την υπόθεση δολοφονίας ακραίου ισλαμιστή ιμάμη το 2007.

Οικονομία

Η Ευρώπη πρέπει να θέσει ως στόχο να επανακαθορίσει τους κανόνες για τις εκκαθαρίσεις προβληματικών τραπεζών με τον νέο Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) ώς το 2015 και όχι ώς το 2018, ώστε να συμβάλει να μειωθεί η αβεβαιότητα στον χρηματοπιστωτικό της τομέα, δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε μηνιαίες αυτόματες διασταυρώσεις των δηλωθεισών εισφορών με την υπο­βολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και των καταβληθεισών θα προβαίνει από τις 6 Νοεμβρίου το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής του ΙΚΑ.

Οι προσδοκίες για τις εισπράξεις που θα προκύψουν είναι μεγάλες, δεδομένου ότι οι έλεγχοι έχουν δείξει αποκλίσεις που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ. Θα χωρίσουμε «την ήρα από το στάρι» τονίζει ο Γ.Βρούτσης, που τρέχει να καλύψει το κενό στα Ταμεία, ώστε να μην επιβληθεί νέο ψαλίδι σε συντάξεις. Πιέσεις εκδηλώνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, με την χρηματιστηριακή αγορά να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση εν αναμονή των νέων συναντήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και της οριστικοποίησης των εταιριών που θα ενταχθούν στον δείκτη MSCI. Ο Γενικός Δείκτης με απώλειες της τάξης του 1,5% κινείται στην περιοχή των 1.160 μονάδων.

Αθλητισμός

Με άκρως κολακευτικά σχόλια αναφέρεται ο Ιταλικός τύπος στον Γιάννη Φετφατζίδη. Ο νεαρός Έλληνας πέρασε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα της Τζένοα με την Λάτσιο (2-0) και έδωσε την ασιστ για το πρώτο γκολ. Μετά από δέκα αγωνιστικές και μόλις μία νίκη στη Σούπερ Λίγκα, ηδιοίκηση του Πλατανιά προχώρησε στη λύση της συνεργασίας της με τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη διαιτησία του χθεσινού αγώνα με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή εξέδωσε η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης. Οι Αρκάδες εστιάζουν σε δύο περιπτώσεις οφσάιντ που καταλογίστηκαν σε βάρος της ομάδας τους, αλλά και στην υπερβολική (όπως τη χαρακτηρίζουν) αποβολή του Ντορίν Γκοϊάν με δεύτερη κίτρινη κάρτα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1815: Υπογράφεται στο Παρίσι από την Αγγλία και την Ρωσία συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι Ιονίων Νήσων».

1935: Οι αδελφοί Parker κυκλοφορούν στην αγορά τόσο κλασικό όσο και δημοφιλές πλέον επιτραπέζιο παιχνίδι «Monopoly».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1936: Μιχάλης Δερτούζος, γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).

ΘΑΝΑΤΟΙ

1977: Rene Goscinny, Γάλλος κομίστας, συνδημιουργός του Asterix.

1987: Jacques Tati, Γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός, που ενσάρκωνε στις ταινίες του τον M. Hulot.

Δεν υπάρχουν σχόλια: