04 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τρεις αποφάσεις της νομιμοποιεί το άνοιγμα του οδοντιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν οφείλει να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα που να εξαιρεί τους οδοντιάτρους από το άνοιγμα επαγγελμάτων. Νέος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, μετά τον θάνατο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσου- Εμμανουήλ Παπαδάκη, είναι ο μέχρι τώρα β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης, αντεισαγγελέας Εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ενώ για την κενωθείσα θέση του β΄ αντιπρόεδρου εξελέγη ομόφωνα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εισαγγελέας Πρωτοδικών Παρασκευάς Αδάμης.

Σε ηλικία 74 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο θεατρικός συγγραφέας της επιθεώρησης, στιχουργός, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Γιάννης Καλαμίτσης. Ο Γιάννης Καλαμίτσης νοσηλευόταν εδώ και μήνες στο Σισμανόγλειο. Συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού. «Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί μια απαράδεκτη και αντιδραστική απόφαση από κάθε άποψη» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου. «Η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου όταν από τη μια πλευρά σφαγιάζει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και από την άλλη αυξάνει τις μέρες και τις ώρες που οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν.

Στοχευμένες προσαρμογές στο μέτρο του ανοίγματος καταστημάτων Κυριακές ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β.Κορκίδης, χαρακτηρίζοντας τεστ την πρεμιέρα αυτής της Κυριακής και επισημαίνοντας πως η αγορά θα δείξει πού και πότε θα ωφελήσει. Κινητοποιήσεις και αντιδράσεις από εργαζομένους και εμπορικούς συλλόγους.

Κόσμος

Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσοστό συμμετοχής του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο στις δημοτικές εκλογές παρά τις εκκλήσεις της σερβικής κυβέρνησης για μαζικό «παρών» στις κάλπες. Η μεγάλη αποχή οφείλεται στο κλίμα έντασης που προκλήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από πολιτικούς παράγοντες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών. Στον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων, οι περισσότερες από τις οποίες γυναίκες, κατέληξε ποδοπάτημα σε εκκλησία στην ανατολική Νιγηρία. Ο ναός ήταν υπερπλήρης για τη λειτουργία της Κυριακής, ενώ το πλήθος φαίνεται ότι είχε κατακλύσει και τον εξωτερικό χώρο.

Την πρώτη του επίσκεψη στο Κάιρο μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό πραγματοποίησε αιφνίδια ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος περιοδεύει αυτές τις ημέρες στις χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις Καΐρου και Ουάσινγκτον περνούν περίοδο ψυχρότητας μετά την αναστολή χρηματικής βοήθειας από τις ΗΠΑ -αλλά ο Τζον Κέρι τόνισε ότι η Αίγυπτος παραμένει «κεντρικός εταίρος». Το κλίμα πόλωσης στην Αίγυπτο κινδυνεύει να αναζωπυρώσει η δίκη του Μόρσι που ξεκινά τη Δευτέρα. Ο διαδικτυακός ιστότοπος αγοραπωλησιών eBay ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει τη διάθεση πάνω από 30 «ενθυμίων» του Ολοκαυτώματος, που πωλούνταν μέσω της ιστοσελίδας του και εξέφρασε τη συγγνώμη του για την ιδέα αυτής της δημοπρασίας. Ανάμεσα στα αντικείμενα βρίσκονταν ακόμη και στολές κρατουμένων και Άστρα του Δαυίδ.

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τους γάλλους υπηκόοους στο Μάλι προανήγγειλε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, μετά τη δολοφονία των δύο δημοσιογράφων. Ο ΥΠΕΞ Λορέν Φαμπιούς μίλησε επέρριψε σε τρομοκράτες την «ειδεχθή και βδελυρή» επίθεση όπως την χαρακτήρισε. Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση διαμήνυσε στο Παρίσι και η ελληνική κυβέρνηση.

Οικονομία

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην Ελλάδα σε ότι αφορά το πρόγραμμα διάσωσης, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ επαναλαμβάνει ότι ανάπτυξη με χρέη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Σε ερώτηση εάν οι Χριστιανοδημοκράτες θα διατηρήσουν το υπουργείο Οικονομικών, ο γερμανός πολιτικός γελάει και σημειώνει: «Σε αυτή την ερώτηση, και σε όλες τις παραλλαγές της, απαντώ πάντα μ' ένα φιλικό χαμόγελο». Η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει για τους φτωχούς και για αυτούς που δεν διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, δηλώνει σχετικά με τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων «δεν είναι γραμμένος σε πέτρα» προσθέτει εξάλλου ο υπουργός.

Με το ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων να παραμένει ανοικτό, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται από την Τρίτη στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. Μεγάλα «αγκάθια» στις συζητήσεις το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014, η αναγνώριση του πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα.

Αθλητισμός

Σημαντική εκτός έδρας νίκη σημείωσε η Ιντερ, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος, επικρατώντας 3-0 στο «Φρίουλι» της Αταλάντα. H Βερόνα συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία, καθώς επιβλήθηκε 2-1 της Κάλιαρι, ενώ σπουδαίο «τρίποντο» πανηγύρισε η Τζένοα στη Ρώμη με 2-0 επί της Λάτσιο. Η Σαμπντόρια ηττήθηκε 4-3 στο «Λουίτζι Φεράρις» από τη Σασουόλο, που είχε ως «ήρωα» τον Μπεράρντι, ο οποίος έκανε χατ-τρικ. Στις 21:45 η πρωτοπόρος Ρόμα δοκιμάζεται στο Τορίνο από την ομώνυμη ομάδα.

Το ντέρμπι των «αιωνίων» βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό, ενώ επίσης «τρίποντα» πανηγύρισαν το Σάββατο ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα. Όλα αυτά, όμως, πέρασαν στο παρελθόν, αφού η 10η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ συνεχίζεται την Κυριακή με κρίσιμους όσο και αμφίρροπους αγώνες. Η Καλλονή υποδέχτηκε στο ουδέτερο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Πανιώνιο και αφού οι «κυανέρυθροι» πήραν δύο φορές στο προβάδισμα, τελικά η ομάδα της Λέσβου πήρε τη νίκη (Καλλονή - Πανιώνιος 3-2).    

Χωρίς νικητή έληξε το πρώτο Κυριακάτικο παιχνίδι για την 10η αγωνιστική της Premier League, καθώς Εβερτον και Τότεναμ ήρθαν ισόπαλες, χωρίς τέρματα. Αργότερα ακολουθεί το ντέρμπι της Ουαλίας, με την Κάρντιφ να υποδέχεται την Σουόνσι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1899: Εκδίδεται το έργο του Freud «Η ερμηνεία των ονείρων».

1956: Καταστέλλεται από τα σοβιετικά tanks η αντικομουνιστική εξέγερση των κατοίκων της Βουδαπέστης. 2.500 οι ανθρώπινες απώλειες για τους Ούγγρους, 700 για τους Ρώσους.

1984: Διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Νικαράγουα από το 1928. Οι «Sandinistas» του Daniel Ortega αναδεικνύονται πρώτη δύναμη με ποσοστό 63%.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1883: Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός από τα Άγραφα, που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας το 1945 και από το 1950-1952.


Δεν υπάρχουν σχόλια: