20 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η εξ αναβολής συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αναμένονται οι απαντήσεις των εκπροσώπων δανειστών για την παράταση που έχει ζητηθεί για την υλοποίηση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας και την προσμέτρηση των όποιων απολύσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες στον συμφωνηθέντα στόχο των 4.000 απολύσεων.

Σε αναβρασμό παραμένει η πανεπιστημιακή κοινότητα με τους διοικητικούς υπαλλήλους πολλών ιδρυμάτων να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της προσφυγής του υπουργού Παιδείας που ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συνάντηση με Σαμαρά και Αρβανιτόπουλο ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα σε πολλούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, λόγω της ισχυρής καταιγίδας. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι πεζοί στις μετακινήσεις τους. Κλειστή για μία περίπου ώρα έμεινε νωρίς το πρωί η Χαμοστέρνας, καθώς και η υπόγεια γέφυρα της Συγγρού, στο Δέλτα Φαλήρου.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα μπουν οι διοικητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στην κινητικότητα θα βγουν «όσοι δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ», προκειμένου να μεταφερθούν «άπαντες» στις υγειονομικές περιφέρειες. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, ανέφερε ότι θα κριθεί ποιες ειδικότητες είναι απαραίτητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και οι υπόλοιποι θα διαγωνιστούν για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Μόνο υλικές ζημιές και μικρό ρήγμα, υπέστη το κρουαζιερόπλοιο Magnifica με σημαία Παναμά που τις πρωϊνές ώρες της Τετάρτης προσέκρουσε στον λιμενοβραχιόνα του Πειραιά. Στο πλοίο επιβαίνουν 2.469 επιβάτες και 976 άτομα πλήρωμα και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Κόσμος

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων έπληξε πολυσύχναστες περιοχές στη Βαδγάτη, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα. Η πιο αιματηρή έκρηξη έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε υπαίθρια αγορά. Έκρηξη έπληξε οχηματοπομπή που μετέφερε στρατιώτες στην χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δέκα επιβαίνοντων σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές. Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση στην χερσόνησο, όπου ένοπλες ομάδες «αξιοποιούν» την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης, από την ανατροπή του Μόρσι στα μέσα του καλοκαιριού.

Στον πάγο έβαλε η Ινδονησία τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αυστραλία, θεωρώντας ελλιπή την ανταπόκριση της αυστραλιανής κυβέρνησης στην ενόχλησή της μετά από αναφορές για παρακολούθηση του ινδονήσιου προέδρου και υπουργών της χώρας. Η Τζακάρτα ανέφερε ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία με την Αυστραλία, την ανταλλαγή πληροφοριών και την συνεργασία στο θέμα των αιτούντων άσυλο.

Με χρήση δακρυγόνων διέλυσαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για την επέτειο του θανάτου 42 διαδηλωτών στις πρώτες διαδηλώσεις εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ. Η συγκέντρωση στράφηκε εναντίον όσων «πρόδωσαν την επανάσταση του 2011», με συνθήματα που έφταναν να στοχεύουν και τη σημερινή στρατιωτική κυβέρνηση.

Στις διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επανέρχονται η Τεχεράνη και οι Έξι, με στόχο μία προκαταρκτική συμφωνία για υποχώρηση του Ιράν από τις δραστηριότητές του με παράλληλη αποκλιμάκωση -όσο το δυνατόν ηπιότερη και αναστρέψιμη- των κυρώσεων σε βάρος του. Εκστρατεία του Ομπάμα στο Καπιτώλιο να μην ενισχυθούν οι αμερικανικές κυρώσεις ενώ διαρκούν οι συνομιλίες, ενώ το Ισραήλ επιμένει πως συμφωνία με το Ιράν χωρίς προηγούμενη πλήρη αναστολή του πυρηνικού προγράμματος θα είναι «κακή συμφωνία».

Οικονομία

Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες επικρίνουν το έργο και τη μεθοδολογία της τρόικας στην Ελλάδα και σε άλλες «χώρες της κρίσης». Ο Όμιλος Μυτιληναίου κατέγραψε στο 9μηνο 2013 ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1,05 δισ. ευρώ, έναντι 1,09 δισ. ευρώ το 2012. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 183,7 εκατ. ευρώ, από 114,3 εκατ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση 61%.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 22,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2013, σημειώνοντας αύξηση 131% σε ετήσια βάση. Διευκρινίσεις για τη διαδικτυακή εφαρμογή ενημέρωσης της εκκαθάρισης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2011 που ήδη βρίσκεται εν λειτουργία στο Taxisnet παρέχει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη.

Αθλητισμός

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης επέστρεψε η αποστολή της Εθνικής Ελλάδα από την Ρουμανία στην Ελλάδα, με το εισιτήριο της συμμετοχής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι διεθνείς συνέχισαν το πάρτι που στήθηκε στα αποδυτήρια και στο αεροπλάνο με συνθήματα, πειράγματα και τραγούδια. Πρωταγωνιστές οι Γιώργος Τζαβέλλας και Κώστας Μανωλάς, ενώ οι συμπαίκτες του τον αποθέωναν και του πετούσαν πετσέτες! Στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας προκρίθηκε η Ελλάδα.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος παρά την πίεση που δέχθηκαν από τους Ρουμάνους, προηγήθηκαν μέσα στο Βουκουρέστι με τον Κώστα Μήτρογλου στο 23' και κάπου εκεί κλείδωσαν την πρόκριση σε συνδυασμό με το 3-1 του πρώτου αγώνα στο «Γ.Καραϊσκάκης». Οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα αφού και το δικό τους γκολ το... βάλαμε εμείς, έπειτα από λάθος συνεννόηση του Τοροσίδη με τον Παπασταθόπουλο στο 55'. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, που με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα του, δήλωσε πως αφιερώνει την νίκη στον Ελληνικό λαό, στον θεό και στην μητέρα του.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1922: Ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη στέγαση των προσφύγων της Μικρασίας, ο αριθμός τους έφθασε σχεδόν τις 100.000.

1945: Η δίκη της Νυρεμβέργης στην οποία 22 εξέχοντες Ναζί καταδικάζονται για εγκλήματα πολέμου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1764: Christian Goldbach, πρωτοπόρος της μαθηματικής επιστήμης, πρωσικής καταγωγής, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: