29 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων σε λύκεια της χώρας ζητούν οι καθηγητές, καταγγέλλοντας ότι κάθε εβδομάδα χάνονται δεκάδες ώρες διδασκαλίας, ακόμα και μαθημάτων κατεύθυνσης. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τα κενά μεταφέροντας καθηγητές από τα Γυμνάσια στα Λύκεια για να διδάξουν ακόμα και μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με λύση των συμβάσεών τους από σήμερα, Παρασκευή, προειδοποίησε τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία το υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, που αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας. Συγκέντρωση στις 12:00 έξω από το υπουργείο Υγείας.

Στη σκληρή γραμμή επιστρέφουν το υπουργείο Παιδείας και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι θεωρούν μετέωρες τις προτάσεις του Κ.Αρβανιτόπουλου και αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργία τους έως την Τρίτη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας καταγγέλλει ότι η μειοψηφία κρατά σε ομηρία τους φοιτητές, διαμηνύει εκ νέου ότι διάλογος με κλειστά Ιδρύματα δεν μπορεί να γίνει και επαναφέρει το επιχείρημα του χαμένου εξαμήνου, παρά την ψήφιση της τροπολογίας για τις δύο εξεταστικές. Συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12:00.

Στην Κύπρο βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο των ερευνών της δολοφονίας των δύο μελών της «Χρυσής Αυγής» πριν από ένα μήνα στο Νέο Ηράκλειο. Στόχος των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής είναι να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την υπόθεση από τον 30χρονο που έχει συλληφθεί για την εκτέλεση, στην Αγία Νάπα, πέντε ατόμων.

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές των ΑΕΙ, να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν διδαχθεί το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο.

Κόσμος

Η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία των ημι-αυτόνομων κουρδικών περιοχών του βόρειου Ιράκ φέρονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να υπέγραψαν συμφωνία για μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω τουρκικών αγωγών. Εάν η συμφωνία επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει την κορυδική κοινότητα του Ιράκ έναντι της κεντρικής κυβέρνησης, εξοργίζοντας περισσότερο την Βαγδάτη απέναντι στην Άγκυρα.

Μετά το μαραθώνιο πόκερ με το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών κορυφώνει τώρα την εκστρατεία να πείσει και τη βάση των στελεχών του κόμματος να εγκρίνουν τον Μεγάλο Συνασπισμό. Ξεκινώντας «περιοδεία» από την Έσση, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θέλει να κατευνάσει τους φόβους στο SPD για νέα συνεργασία με την Μέρκελ, αλλά βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος και με επικρίσεις ακόμη και για την συνταγματικότητα της απόφασής του να θέσει την συμφωνία σε εσωτερική κάλπη: «Ας τελειώνουμε με τις ανοησίες», η απάντησή του.

Δύο αυτοσχέδια βλήματα εκτοξεύθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή κοντά σε αμερικανική βάση στην περιοχή του Τόκιο χωρίς να προκληθούν θύματα ούτε ζημιές, ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία. Πολικό είναι το κλίμα στις συναντήσεις στο Βίλνιους μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγεσιών και του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς: Στη σύνοδο για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, το ναυάγιο της συμφωνίας σύνδεσης Κιέβου με την ΕΕ επισημοποιείται, ενώ οι «28» περιορίζεται στο ότι η συμφωνία παραμένει ανοικτή. Ο Γιανούκοβιτς φέρεται, χωρίς να συζητά για την συμφωνία, να πρότεινε τριμερείς συνομιλίες Βρυξελλών-Μόσχας-Κιέβου, κάτι που οι «28» απέρριψαν χωρίς δέσμευση για την υπογραφή της συμφωνίας.

Προς κλιμάκωση οδεύει η σύγκρουση στην Μπανγκόκ μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται πολιτικός της αντιπολίτευσης: Σύμφωνα με μαρτυρίες, ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στα κεντρικά της διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Η πρωθυπουργός, η οποία έχει μέχρι στιγμής διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, κάλεσε - αμέσως μετά την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή - τους διαδηλωτές σε υποχώρηση.

Οικονομία

Στο ποσό των 74,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο 9μηνο του 2013 τα μετά από φόρους κέρδη της ΕΥΔΑΠ, παρουσιάζοντας αύξηση 56,3% σε σύγκριση με το περυσινό 9μηνο, οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 47,9 εκατ. ευρώ. Στην παραδοχή ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές αναβλήθηκε για το 2016 διότι η εξίσωση εντός του 2014 θα επιδρούσε αρνητικά στις εισπράξεις από την φορολογία ακινήτων προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε τη βαθμολογία του μακροπρόθεσμου χρέους της Ολλανδίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, με σταθερή προοπτική, αν και ανακοίνωσε πως οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι ασθενέστερες απ' ό,τι προβλεπόταν. «Ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει επίμονα χαμηλότερος απ' αυτόν χωρών σε παρόμοια υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης» ανακοίνωσε ο S&P.

Αθλητισμός

Το προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο Γιάννης Αλαφούζος, προκειμένου να ενημερώσει τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία για τις εξελίξεις στα διοικητικά θέματα, μετά το ενδιαφέρον που εκδήλωσε για την ΠΑΕ ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Η αστυνομία της Βαρσοβίας προχώρησε στην σύλληψη 120 οπαδών της Λάτσιο μετά από επεισόδια με φιλάθλους της Λέγκια Βαρσοβίας. Η ομάδα της Ρώμης πήρε το «διπλό» (0-2) και εξασφάλισε την παρουσία της στους «32» του Europa League, ωστόσο οι Ιταλοί χούλιγκαν φρόντισαν πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Προσπάθησε για μια επική ανατροπή στην Τραπεζούντα ο Απόλλων Λεμεσού, όμως ηττήθηκε 4-2 από την τοπική Τραμπζονσπόρ και αποχαιρέτησε το Europa League. Στο 0-0 έμεινε ο ΑΠΟΕΛ με την Μακάμπι Τελ Αβίβ και πλέον η πρόκριση δυσκολεύει. Την πρόκριση στους «32» εξασφάλισε η Ανζί Μαχατσκάλα πίσω από την Τότεναμ, ενώ στους «32» πέρασαν την Πέμπτη και οι Γκενκ, Σεβίλη, Λιόν, Μπέτις, Τραμπζονσπόρ, Λάτσιο, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, και η Άλκμααρ που νίκησε με 2-0 την Μακάμπι Χάιφα από τον όμιλο του ΠΑΟΚ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1899: Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.

1906: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Vincenzo Lancia.

1963: Οι Beatles κυκλοφορούν το τραγούδι τους “I wanna hold your hand” για χάρη του οποίου καταγράφονται 1.000.000 προπωλήσεις.

1975: O Bill Gates και ο Paul Allen ονομάζουν την εταιρεία που ίδρυσαν “Microsoft” (=Microcomputer Software).

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1925: Ernst Happel, Αυστριακός ποδοσφαιριστής και σπουδαίος προπονητής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1851: Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας.

1924: Giacomo Puccini, Ιταλός συνθέτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: