02 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Για «πλήρη εξευτελισμό, απαξίωση του κοινοβουλίου και των θεσμών», κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την άρνησή του να απαντά στη Βουλή στην «ώρα του πρωθυπουργού». Παραθέτει μάλιστα στατιστικά στοιχεία για όλους τους πρωθυπουργούς, από την καθιέρωση του θεσμού μέχρι σήμερα, από τα οποία προκύπτει ότι ο κ. Σαμαράς έχει το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ- «το μηδέν του κοινοβουλευτισμού», όντας ο μοναδικός που δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτηση.

Τέσσερις υπάλληλοι του Οίκου του Ναύτου συνελήφθησαν, τη στιγμή που παραλάμβαναν μεγάλο χρηματικό ποσό από ιδιοκτήτη κλινικής. Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, οι τέσσερις υπάλληλοι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω στη λεωφόρο Θηβών να παραλαμβάνουν 205.000 ευρώ από ιδιοκτήτη κλινικής ως πρώτη δόση από συνολικό ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ που φέρονται ότι είχαν συμφωνήσει μαζί του να εισπράξει με πλαστά παραστατικά για δήθεν ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους.

Κλήση σε απολογία έχει αποστείλει στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη ο 3ος τακτικός ανακριτής Δημήτρης Φούσκας, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, και επιχειρηματιών. Σύμφωνα με Το Βήμα, την περασμένη εβδομάδα έγινε έφοδος στο σπίτι και το γραφείο του πρώην βουλευτή στην Αθήνα και βρέθηκαν έγγραφα της ΕΥΠ, αλλά και υλικό από τον στρατό.

Κατετέθηκε στη Βουλή το αίτημα άρσης ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, κατόπιν μήνυσης που κατέθεσε εναντίον του ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha για «δυσφήμιση ανώνυμης εταιρείας κατ' εξακολούθηση και συκοφαντικής δυσφήμισης κατ' εξακολούθηση».Στη Βουλή και αίτημα άρσης της ασυλίας του Δημήτρη Κουκούτση, επίσης βουλευτή της Χρυσής Αυγής, για συκοφαντική δυσφήμιση, απλή σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή κατά του δημοτικού συμβούλου Αθήνας, Πέτρου Κωνσταντίνου.

Το δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προϊόν συγκερασμού -κατά το μεγαλύτερο μέρος του- σχετικών προτάσεων που είχαν καταθέσει τα κόμματα στη Βουλή. Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο εν συνεχεία θα διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Κόσμος

Ο Ζακ Σιράκ δεν άντεχε πλέον το μοσχαρίσιο κρέας στο γεύμα του, ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί, στον Φρανσουά Ολάντ αρέσουν σχεδόν όλα τα φαγητά: ο άνθρωπος ο οποίος φρόντιζε για όλα αυτά, ο σεφ του Μεγάρου των Ηλυσίων, συνταξιοδοτήθηκε την Πέμπτη ύστερα από 40 χρόνια στην υπηρεσία των προέδρων της Γαλλίας και των καλεσμένων τους.
«Η βούληση του λαού επικράτησε», όταν γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος τουρκικού ισλαμοσυντηρητικού κόμματος συμμετείχαν για πρώτη φορά χθες, Πέμπτη, σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου φορώντας την ισλαμική μαντήλα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Ρωσία και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το συριακό, Λακντάρ Μπραχίμι, ανέφεραν ξεχωριστά την ελπίδα τους να διενεργηθεί «τις επόμενες εβδομάδες» η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία στη Γενεύη. Ο Μπραχίμι επανέλαβε πως η διάσκεψη έχει ελπίδα αποτελεσμάτων μόνο εάν προσέλθει και η αντιπολίτευση, την ώρα στην προετοιμασία της εντοπίζονται εμπόδια και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της διεθνούς κοινότητας.

Μετά τα δημοσιεύματα για «χακάρισμα» των υπηρεσιών της Google και της Yahoo από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συνέστησε στα μέλη της να μην χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των δύο κολοσσών για λόγους ασφαλείας. Η ομοσπονδία χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις αναφορές, λέγοντας στα μέλη της πως υπάρχουν άλλες ασφαλέστερες υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου, οι Κοσοβάροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο στους σερβικούς δήμους του βορρά. Σε μία εξέλιξη που αποκλιμακώνει κάπως την ένταση, η Πρίστινα απέσυρε το ένταλμα σύλληψης Σέρβου υπουργού για «παράνομη είσοδο» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η πορεία της διαδικασίας θεωρείται καίριας σημασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Οικονομία

Η διαβίβαση στην Eurostat των στοιχείων χρέους και ελλείμματος του έτους 2013 δεν σημαίνει κάποια αξιολόγηση ποιότητας και πιστοποίηση ή επικύρωση αυτών των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Είναι προβλέψεις που έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, για τις οποίες το Υπουργείο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου ότι η Eurostat έχει πιστοποιήσει «μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα» της Γενικής Κυβέρνησης το 2013.

Νευρικότητα επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά την Παρασκευή, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην επιστροφή της τρόικας. Αργά το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης Τιμών πέρασε σε αρνητικό έδαφος, κινούμενος στην περιοχή των 1.180 μονάδων, ενώ μειωμένος εμφανίζεται ο τζίρος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Δεκτή έγινε από το Πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η αρτοβιομηχανία Nutriart (πρώην Κατσέλης).

Η εταιρεία του Ομίλου Δαυίδ, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και πρόσβλεπε στη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της με τις τράπεζες. Οι περίπου 500 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί και αποζημιωθεί από το βασικό μέτοχο της εταιρείας, την οικογένεια Δαυίδ. Για άλλη μία απόδειξη της αδιέξοδης πορείας των μνημονιακών πολιτικών, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αθλητισμός

Το ποσό των 12 εκατ. ευρώ (+4 εκατ. ευρώ ως μπόνους υπογραφής +2 εκατ. ευρώ μπόνους για τον μάνατζερ και αδελφό του Ασίς) ζητεί από την διοίκηση της Μπεσίκτας ο Ροναλντίνιο, προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο διετούς διάρκειας με την τούρκικη ομάδα! Η Μπεσίκτας προσέγγισε ξανά τον Βραζιλιάνο σούπερσταρ και για ακόμα μια φορά άκουσε τις... τρελές απαιτήσεις του παίκτη, με τον οποίο δεν έφτασε σε συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι.

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΠΟ η κλήρωση για την 3η, 4η και 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και αυτή για την τυπικά γηπεδούχο ομάδα του τελικού, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Σε χειρουργική επέμβαση στη μέση υποβλήθηκε την Παρασκευή ο Εμίρ Μπαϊράμι, προκειμένου να απαλλαγεί οριστικά από το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί. Η επέμβαση ήταν επιτυχής, ο Μπαϊράμι αναμένεται να πάρει αύριο εξιτήριο, ενώ η επιστροφή του στις προπονήσεις υπολογίζεται σε 4-6 εβδομάδες.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1940: Ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις πόλεις Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καστοριά, Καρδίτσα, Πύλο, Αιτωλικό, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη. 90 νεκροί και 209 τραυματίες οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

1977: Ανεπανάληπτη νεροποντή πλήττει την Αττική, με απολογισμό 22 νεκρούς, εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1906: Luchino Visconti, μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης.

1911: Οδυσσέας Ελύτης, μεγάλος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας το 1979.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1950:. John Bernard Shaw, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με Noble Λογοτεχνίας το 1925.

1960: Δημήτρης Μητρόπουλος, αρχιμουσικός και συνθέτης που άφησε την τελευταία του πνοή διευθύνοντας πρόβα στην Σκάλα του Μιλάνου.

1975: Pier Paolo Pasolini, Ιταλός σκηνοθέτης και συγγραφέας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: