28 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συνεδριάζουν σήμερα, Πέμπτη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αποφασίσουν επί των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα, μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον Κ.Αρβανιτόπουλο την Τετάρτη. Μήνυμα προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε απεργία έως τις 3 Δεκεμβρίου έστειλε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Πέμπτης. Τόνισε ότι δεν θα αφήσει κανέναν να νομίζει ότι μπορεί να εκβιάζει το κράτος, προσθέτωντας ότι διαθέτει plan B που δεν θα αρέσει στους γιατρούς.

Ένα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση για την ένταξη ομόφυλων ζευγαριών στο Σύμφωνο Συμβίωσης, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, κρίνοντας ότι δεν είναι σκόπιμη η άμεση προώθηση μιας τέτοιας ρύθμισης. Μετά τις αποφάσεις των δημάρχων σε Νάουσα και Φλώρινα να κρατήσουν τα σχολεία των πόλεών τους κλειστά, την Τετάρτη, λόγω έλλειψης πόρων για θέρμανση, καθώς και την κινητοποίηση μαθητών και κατοίκων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 8 εκατ. ευρώ σε δήμους της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Άγνωστες καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Περιγραφές που αφορούν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και σειρά επιθέσεων κατά μεταναστών ή ακόμα και απειλές κατά αιρετών που σοκάρουν.

Κόσμος

Σε συμφωνία για την πώληση της έδρας της Washignton Post, στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύσουσας και μόλις μερικά τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, σε μεσίτη κατέληξε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου. Η εφημερίδα, η οποία πρόσφατα πέρασε στα χέρια του Τζεφ Μπέζος, θα συνεχίσει να νοικιάσει τα γραφεία μέχρι να βρεθεί ο νέος χώρος που θα στεγάσει τα κεντρικά της. Ο κυβερνητικός σχηματισμός της πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Γινγκλούκ Σιναουάτρα επέζησε εύκολα από την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης την Πέμπτη εν μέσω των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σημειώνονται στη χώρα από τις φονικές πολιτικές αναταραχές πριν από τρία χρόνια. Επικεφαλής των διαδηλώσεων είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης, τέως αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Η έναρξη της εφαρμογής του Obamacare αμαυρώνεται από προβλήματα που ακολουθούν το ένα το άλλο: Με έναν χρόνο καθυστέρηση θα μπορούν μικρές επιχειρήσεις να αγοράζουν στο διαδίκτυο πακέτα ασφάλισης, όπως ανακοινώθηκε, επεκτείνοντας την καθυστέρηση για έναν χρόνο. Η αναβολή έρχεται ενώ πλησιάζει η προθεσμία του Σαββάτου, οπότε και η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να έχει εξαφανίσει τα σημαντικότερα προβλήματα στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Obamacare για τους ασφαλισμένους.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός θα μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία, την γνωστή ως «Γενεύη 2» που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης ότι στην Ελβετία θα πάει διπλωματική αντιπροσωπεία για συμμετοχή στις συζητήσεις. Οι δύο πλευρές ωστόσο προσέρχονται με αντιδιαμετρικά αντίθετες επιδιώξεις: Το συριακό ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «δεν πηγαίνει για να παραδώσει την εξουσία».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά την απόρριψη από το Κίεβο της ευρωπαϊκής προσφοράς για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που είναι ουσιαστικά η εμπορική σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οικονομία

Σημαντική απόσταση χωρίζει την Κυβέρνηση και την τρόικα καθώς δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων, των πλειστηριασμών ακινήτων και των ομαδικών απολύσεων. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επικοινωνεί προς τα έξω ότι το «χάσμα» μεταξύ των δανειστών και της Κυβέρνηση είναι αισθητά μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται, ωστόσο πληροφορίες προερχόμενες από την ΕΕ επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει «καθολική» σύγκληση.

Η τιμή του εικονικού νομίσματος bitcoin ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά τα 1.000 δολάρια. Το bitcoin έφτασε έως τα 1.044 δολάρια στην αγορά Mt. Gox που εδρεύει στο Τόκιο και είναι από τις μεγαλύτερες όπου γίνονται αγοραπωλησίες του ενιαίου νομίσματος. Στη διαβεβαίωση ότι το επίδομα τέκνων δεν συμψηφίζεται αυτόματα με πιθανές φορολογικές οφειλές των δικαιούχων και ως εκ τούτου καταβάλλεται κανονικά προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Αθλητισμός

Άσχημα ήταν τα μηνύματα από το Παρίσι, αναφορικά με τον τραυματισμό του Κώστα Μήτρογλου στη διάρκεια του αγώνα με την Παρί. Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών κάνουν λόγο για απουσία τριών περίπου εβδομάδων κάτι που σημαίνει πως ο «πιστολέρο» χάνει τον «τελικό» της 10ης Δεκεμβρίου με την Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη. Xάνει Άντερλεχτ και ο Μανιάτης. Ικανοποίηση, αισιοδοξία, αλλά και... στενοχώρια από Μίτσελ. Απογοητευμένος ο Μασάντο.

Στο 90' λυτρώθηκε η Μπενφίκα, καθώς με σκόρερ τον Ροντρίγκο (που είχε μπει ως αλλαγή τρία λεπτά νωρίτερα), νίκησε 3-2 την Αντερλεχτ στο «Κοντσάντ βάντεν Στοκ» των Βρυξελλών. Από εκεί και πέρα, την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο εξασφάλισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά το «διπλό» με 5-0 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν, στην δεύτερη θέση πέρασε η Σαχτάρ με το 4-0 επί της Σοσιεδάδ. Πρωτιά και για την Ρεάλ Μαδρίτης στον 2ο όμιλο, μετά το 4-1 επί της Γαλατασαράι, ενώ ζωντανή στην πρόκριση έμεινε η Γιουβέντους με την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση, 3-1 την Κοπεγχάγη. Δύσκολη νίκη, αλλά με ευρύ σκορ... 4-2 για την Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στην Πλζεν στον 4ο όμιλο.

Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο να φύγει με την ισοπαλία από τη Γαλλία αλλά το γκολ του Καβάνι στο 90' λύγισε τους Ερυθρόλευκους που ηττήθηκαν από την Παρί Σεν Ζερμέν με 2-1 στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου του Champions League, με τους Γάλλους να αγωνίζονται με δέκα παίκτες από το 46' λόγω αποβολής του Βεράτι. Μετά και τη νίκη (3-2) της Μπενφίκα επί της Άντερλεχτ, οι πρωταθλητές Ελλάδος κρατούν την τύχη στα χέρια τους, καθώς με... τρίποντο την τελευταία αγωνιστική στο «Γ.Καραϊσκάκης» επί των αδιάφορων Βέλγων, θα είναι εκείνοι που θα πανηγυρίσουν την πρόκριση στους «16» του θεσμού μαζί με την Παρί. Φόβοι για 20ήμερη απουσία του τραυματία Μήτρογλου!



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1814: Οι Times του Λονδίνου είναι η πρώτη εφημερίδα που εισέρχεται στη νέα εποχή με τη χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή τους.

1895: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Παίρνουν μέρος έξι αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1820: Friedrich Engels, Γερμανός φιλόσοφος και κορυφαίος συνεργάτης του Karl Marx.

1943: Randy Newman, Αμερικανός τραγουδοποιός.

1948: Μαρία Φαραντούρη, σημαντική τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1939: James Naismith, Καναδός γυμναστής που επινόησε το άθλημα του μπάσκετ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: