11 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα και την ψηφοφορία που διεξήχθη τα μεσάνυχτα κορυφώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου, με αφορμή καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ ότι βουλευτές που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής προπηλακίστηκαν από τα ΜΑΤ.  

Μεταβολή παρουσίασε ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις κατά τόπους έντονες καταιγίδες. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας· οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 και τοπικά στα πελάγη τα 7 μποφόρ. Κυβερνητικό σχέδιο εκμετάλλευσης των απόψεών του με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο Μανώλης Γλέζος, απαντώντας σε όλους όσοι επικαλούνται τις δηλώσεις του και προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε για να καλυφθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Στους διαστρεβλωτές των απόψεων μου θέλω μόνο να θυμίσω ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» τονίζει σε επιστολή του που αναγνώσθηκε στη Βουλή, καθώς ο ίδιος αναρρώνει στο νοσοκομείο.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση χρηματικού ποσού, που έλαβε από τη μητρική Siemens το 1998 και το 2000. Κλειστή θα παραμείνει η κοιλάδα των Τεμπών 12 και 13 Νοεμβρίου από τις 07.00 έως τις 20.00 προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης των μέτρων προστασίας από την καθίζηση βράχων. Για το λόγο αυτό θα ισχύσουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Κόσμος                                                                                      

Δραματικά αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρότατο τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες. Οι Αρχές κάνουν πλέον λόγο για πάνω από 10.000 νεκρούς και 2.000 αγνοούμενους. Σπίτια κατεστραμμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια και οι επιζώντες αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. Χάος και λεηλασίες στην ανατολική επαρχία Λέιτε. Επείγουσα βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ θα στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα. Χωρίς συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που διεξήχθησαν στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των έξι (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία). Ωστόσο οι εμπλεκόμενες πλευρές δήλωσαν ότι οι μεταξύ τους διαφορές έχουν ελαττωθεί και ότι θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η δεκαετής αντιπαράθεση για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου. 

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν παραβιάζονται» δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος. Την αναστολή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα γινόταν σήμερα, Κυριακή, ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στις Μαλδίβες. Στον πρώτο γύρο επικράτησε ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοχαμέντ Νασίντ με 45,08 %. Την Κυριακή είχε να αντιμετωπίσει τον Αμπντουλάχ Γιαμίν ο οποίος έλαβε 31,21 %. Ωστόσο, ο Γιαμίν ζήτησε να καθυστερήσει ο δεύτερος γύρος, καθώς χρειάζεται χρόνο για την καμπάνια του. Ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ εξασφάλισε το 46,66% της ψήφου με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια σε 472 από τα 475 εκλογικά τμήματα κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος εκλογών, αν και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει. Η υπεραισιοδοξία που επικρατούσε στην αρχή φαίνεται ότι έχει κάπως υποχωρήσει. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν και υπάρχουν «διαφορές απόψεων» ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις που συζητούν στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν το Σάββατο χωρίς συμφωνία.

Οικονομία

Την Δευτέρα ανοίγει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα αναμένεται να είναι διαθέσιμη και η ενημέρωση για το φόρο πολυτελείας, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών. Κρίσιμο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για την πορεία των εσόδων αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων, προκειμένου οι επικεφαλής της τρόικας να προχωρήσουν στην εκτίμησή τους για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στο χειρότερο σενάριο το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί μόνο από διαρθρωτικά μέτρα.«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αυτοκτονήσει πολιτικά για το θέμα των πλειστηριασμών. Δεν θα προστατέψουμε εκείνους που παριστάνουν τους φτωχούς» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, αναφορικά με το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1940: Παράγεται το πρώτο jeep.

1962: Eγκαινιάζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1945: Daniel Ortega, ηγέτης των Sadinistas, που ανέτρεψαν τον δικτάτορα Σομόζα, αλλά και πρόεδρος της Νικαράγουα.

1974: Leonardo di Caprio, Αμερικανός ηθοποιός, πρωταγωνιστής του «Τιτανικού».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1855: Soren Kierkegaard, Δανός φιλόσοφος, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού.

1887: Εκτελούνται στο Chicago τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν 
καταδικασθεί για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά την διάρκεια των πρώτων εκδηλώσεων για την εργατική πρωτομαγιά.

1990: Αλέξης Μινωτής, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: