01 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μέχρι τις 14 Νοεμβρίου θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ΚΥΑΔΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κοινωνική υπηρεσία που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Πειραιώς 35. Κρίνοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό το Πλημμελειοδικείο Βέροιας αθώωσε γνωστό ακτιβιστή που επανασύνδεσε το ρεύμα σε σπίτι ανέργου, που λόγω της αδυναμίας του να πληρώσει τον λογαριασμό η ΔΕΗ του είχε διακόψει την παροχή, καθώς και τον ίδιο τον άνεργο.

Ένα πόρισμα χωρίς οσμές σκανδάλων στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι παρέδωσε στον υπουργό Υγείας ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, όπως τουλάχιστον εκτίμησε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Ρακιντζής είπε ότι στο πόρισμα δεν γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και σκάνδαλα. «Τις διαδικασίες ελέγξαμε και προτείναμε λύσεις για την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ» είπε.Στα υπερατλαντικά και διηπειρωτικά ταξίδια επεκτείνεται η απόφαση του προέδρου της Βουλής για υποχρεωτική χρήση αεροπορικών εισιτηρίων σε οικονομικές θέσεις, η οποία ισχύει σήμερα για τις αποστολές των βουλευτών στο εσωτερικό.

Αρχιφύλακας που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας τραυματίστηκε στο πόδι, ύστερα από πυροβολισμό που δέχθηκε από δύο ένοπλους που λήστεψαν το μεσημέρι της Πέμπτης υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ο 45χρονος αστυνομικός, που υπηρετεί στη διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και, όπως έγινε γνωστό, υπέστη συντριπτικό κάταγμα στο μηνίσκο.

Κόσμος

Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες «μεταβίβαζαν τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων», όπως τηλεφωνικούς αριθμούς, στις αμερικανικές υπηρεσίες, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συνήθη πρακτική σε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Ερωτική σχέση για σχεδόν έξι χρόνια διατηρούσαν οι πρώην διευθυντές της εφημερίδας News of the World, Ρεμπέκα Μπρουκς και Άντι Κόλσον αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο για την υπόθεση υποκλοπών από εφημερίδες στη Βρετανία.

H Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στην πτήση. Οι επιβάτες θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία, να παίζουν παιχνίδια και να παρακολουθούν βίντεο στις συσκευές του σε όλες τις φάσεις της πτήσης, «με πολύ μικρές εξαιρέσεις».Τέλος στην απαγόρευση της μαντήλας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση έβαλαν τέσσερις γυναίκες βουλευτές, οι οποίες εμφανίστηκαν στην αίθουσα φορώντας μαντήλα. Οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους μετά από την πρόσφατη άρση των περιορισμών που ίσχυαν εδώ και 90 χρόνια.Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, βρήκε δουλειά σε έναν ιστότοπο στη Ρωσία, όπου του έχει δοθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο, δήλωσε την Πέμπτη ρώσος δικηγόρος που βρίσκεται σε επαφή μαζί του.

Οικονομία

«Παγώνει» η προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η αιτία της αναβολής -σύμφωνα με το πρακτορείο- είναι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο σύμφωνα με την τρόικα φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ελληνική πλευρά δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο Οκτώβριος κλείνει για τον Χρηματιστήριο με υψηλά κέρδη 17,17%. Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, σήμερα, Πέμπτη, η αγορά έκλεισε με κέρδη, με μοχλό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της Πειραιώς, ενώ δεν επηρεάσθηκε από την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη αγορά από την S&P Dow Jones Indices. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.188,17 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,27%.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην οικονομία, παρά τα σημάδια σταθεροποίησης, σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού. Αναγνωρίζει τη σημασία του -έστω μικρού-πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος κυρίως για τη συμβολή που θα έχει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, εκφράζοντας όμως αμφιβολία πόσο διατηρήσιμη είναι αυτή η πρόοδος δεδομένης της βαθιάς ύφεσης και της εκρηκτικής ανεργίας. Προειδοποιεί δε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν διασφαλίσθηκε και ότι ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν έχει εξαλειφθεί.

Αθλητισμός

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ Γιάννινα, αποτελεί ο μέχρι πρότινος προπονητής του, Σάββας Παντελίδης. Μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Αιγινιακό, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για την Έλληνα τεχνικό και όπως έγινε γνωστό έλυσε το συμβόλαιο του με τον σύλλογο. Στην προπόνηση της Πέμπτης δεν έδωσε το παρών και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ γυμνάστηκαν κάτω από τις εντολές του Γιώργου Γεωργόπουλου και άλλων συνεργατών του.

Ο τεχνικός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πιτούρκα, ανακοίνωσε την προεπιλογή των παικτών που αγωνίζονται εκτός Ρουμανίας εν όψει των μπαράζ με την εθνική Ελλάδος (11 και 15 Νοεμβρίου). Ανάμεσα στους εκλεκτούς, βρίσκονται και δύο γνώριμοι μας, ο Κοστίν Λάζαρ του ΠΑΟΚ, και ο Ντορίν Γκοϊάν του Αστέρα Τρίπολης, ενώ ανάμεσά τους δεν βρίσκεται ο Άντριαν Μούτου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1755: Καταστροφικός σεισμός πλήττει την Πορτογαλία. Τραγικός απολογισμός οι 90.000 άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους στα συντρίμμια. Τότε ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε στο 1/3 της χώρας.

1897: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Juventus από μία παρέα μαθητών του λυκείου D’ angelo στο Torino.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1863: George Parker, Αμερικανός εφευρέτης, βιομήχανος και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας στυλογράφων.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1972:. Γεώργιος Παπανδρέου, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός.

1972: Ezra Pound, Αμερικανός ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: