23 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα δημοσιονομικά μέτρα, τόνισε στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Χρειαζόμαστε κοινωνική συναίνεση στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πολίτης δεν αντέχει άλλη μείωση εισοδήματος» υπογράμμισε. Χαρακτήρισε αρραγές το κυβερνητικό μέτωπο και κάλεσε στη διαμόρφωση συνθηκών συσπείρωσης, αισιοδοξίας, ασφάλειας και εθνικής συναίνεσης στη λαό. Το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί για δαπάνες θέρμανσης των σχολείων το 2014, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Πάντζα, ο υπουργός τόνισε ότι το ίδιο ποσό είχε αποδοθεί για τη θέρμανση στα σχολεία και το 2013.

Στην αποσαφήνιση ότι η ρύθμιση καταβολής προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν οδηγεί και σε επιστροφή των πινακίδων που έχουν αφαιρεθεί από την Τροχαία προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πολιτών το υπουργείο Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι μόνο εάν εξοφληθεί το σύνολο του προστίμου για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επιστρέφονται οι πινακίδες στους παραβάτες. Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των υποβρυχίων εξαπολύει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κάνονας λόγο για από κοινού «συγκάλυψη σκανδάλων» και για «υπόθαλψη εγκληματία». «Επιβεβαιωνόμαστε, ακόμη μια φορά, ότι αρχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είναι η αμοιβαία συγκάλυψη σκανδάλων» δήλωσε.

Κατεπείγουσες έρευνες από τις εισαγγελίες των πρωτοδικείων, προκειμένου να διακριβωθεί αν την τελευταία πενταετία έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών που βασίστηκαν σε απλές υπεύθυνες δηλώσεις, ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν συνταχθεί παράνομες πράξεις η κ. Κουτζαμάνη ζητά να ερευνηθεί περαιτέρω εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, αρπαγής ανηλίκων και παράνομης είσπραξης επιδομάτων.

Κόσμος

Θέλουν μία καλοπληρωμένη δουλειά κοντά στα ενδιαφέροντά τους, η οποία θα τους εξασφαλίζει ελεύθερο χρόνο. Η «γενιά Υ» μπαίνει δυναμικά στην αγορά εργασίας παρά τις δυσκολίες και διεκδικεί ισορροπία. Την ανάγκη στήριξης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων τόνισε σε μήνυμά της προς την Ελληνογερμανική Συνέλευση η Άγκελα Μέρκελ. Η συνεργασία αυτή «γεμίζει με ζωή» την εταιρική σχέση των δύο λαών, είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στην πρώτη της συνεδρίαση συνήλθε η 18η γερμανική Βουλή, με τη νέα της σύνθεση να αριθμεί περισσότερους βουλευτές αλλά λιγότερα κόμματα -μετά τον καταποντισμό των Φιλελεύθερων. Στην πρώτη του ψηφοφορία, το Σώμα εξέλεξε εκ νέου τον Νόρμπερτ Λάμερτ στην προεδρία της Μπούντεσταγκ. Η απερχόμενη κυβέρνηση μένει ως υπηρεσιακή, οι συζητήσεις Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για Μεγάλο Συνασπισμό ξεκινούν την Τετάρτη και η συγκρότηση κυβέρνησης δεν αναμένεται πριν από το Δεκέμβριο.

Σχεδόν 350 μετανάστες έφτασαν την Τρίτη στις νότιες ακτές της Ιταλίας. Προηγήθηκε επιχείρηση του πολεμικού ναυτικού για τη διάσωσή τους, αφού τα σκάφη που τους μετέφεραν κινδύνευαν να βουλιάξουν. Συνεχίζεται το αδιέξοδο όσον αφορά την έγκριση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού 2014 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών από την Κομισιόν.

Οικονομία

Την εκτίμηση ότι ο δημοσιονομικός στόχος του ελληνικού προϋπολογισμού δεν θα επιτευχθεί το 2014 εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 και πλέον μηνών έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινήθηκε ανοδικά για έβδομη συνεχή συνεδρίαση και έκλεισε πάνω στις 1.202,27 μονάδες, με μοχλό κυρίως την νέα άνοδο της Εθνικής.

Παραδόθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι προτάσεις για την αναμόρφωση και επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου των εμπορικών μισθώσεων από την ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί. «Η επιτροπή μελέτησε τις προτάσεις των μελών οι οποίες διαβιβάστηκαν από την υπηρεσία που έχει συγκεντρώσει τα ισχύοντα για τις εμπορικές μισθώσεις στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα τα ανωτέρω στοιχεία λήφθηκαν υπόψη και αναμένεται η τελική απόφαση από την πολιτική ηγεσία» αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ.Σκορδάς.

Αθλητισμός

Σε απολογία από την πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας κλήθηκε για την προσεχή Πέμπτη ο Ζήσης Βρύζας, λόγω της συμπεριφοράς του στον σαββατιάτικο αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης. Ένσταση για τη δικαίωση του ποδοσφαιριστή του, Ρούμπεν Πουλίδο, πρόκειται να καταθέσει η ΠΑΕ Άρης, ώστε ο Ισπανός αμυντικός που αποβλήθηκε στη Βέροια μετά την λήξη του αγώνα με την τοπική ομάδα, να παραμείνει στην διάθεση της ομάδας του για τον αγώνα με τον Πλατανιά.

Το εγκώμιο του Χαβιέρ Σαβιόλα έπλεξε ο Νούνο Γκόμεζ, ο οποίος με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της Μπενφίκα δήλωσε ότι ο νυν επιθετικός του Ολυμπιακού είναι από τους μεγαλύτερους Αργεντίνους που φόρεσαν ποτέ την φανέλα της Μπενφίκα. Επίσης είπε πως πρέπει οι παίκτες των «αετών της Λισσαβόνας» να τον προσέξουν πολύ. Εν τω μεταξύ χωρίς τρεις αλλά με Καρντόζο θα παίξει απέναντι στον Ολυμπιακό η Μπενφίκα

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1915: 35.000 διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας το δικαίωμα ψήφου.

1964: Ο Γάλλος φιλόσοφος Jean Paul Sartre αρνείται το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας, ισχυριζόμενος πως θα μείωνε το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1919: Μανόλης Ανδρόνικος, αρχαιολόγος που ανακάλυψε την αρχαιολογική περιοχή στην Βεργίνα.

1925: Μάνος Χατζιδάκις, εμβληματικός Έλληνας συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1990: Louis Althusser, σημαντικός Γάλλος φιλόσοφος μαρξιστικών καταβολών.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: