06 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα

Πάμπλο Πινέδα: ο τριανταεννιάχρονος Ισπανός είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει συνδρομο Down. Στην Ελλάδα βρέθηκε πριν λίγες μέρες καλεσμένος της ΜΚΟ «Κορυφογραμμή», και βραβεύτηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ομολογία με σαφή αναφορά σε κάλεσμα μελών της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, μισή ώρα πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έχει στα χέρια του ο ανακριτής. Ο κατηγορούμενος, που αφέθηκε σήμερα ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ότι το επίμαχο βράδυ έγινε κάλεσμα σε «τάγμα εφόδου» στις 11 μ.μ., πριν δηλαδή από τη δολοφονία του Π.Φύσσα.

Άλλους δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής εμπλέκουν σε έκνομες δραστηριότητες της οργάνωσης οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων στις ανακριτικές αρχές. Πρόκειται για βουλευτές, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά βάσει των καταθέσεων ενδέχεται να είναι αντιμέτωποι με διώξεις.
  
Στην καταγγελία ότι τόσο το τηλέφωνο του ίδιου όσο και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνται προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Άμεση η αντίδραση Δένδια, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα «είτε να διαψεύσει ότι διατύπωσε τον εξωφρενικό ισχυρισμό, είτε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά».

Ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου χαρακτηρίζει ο Ευ.Βενιζέλος τους χειρισμούς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος αναγνωρίζει ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των θεσμών, αλλά δεν καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες. Πιο αιχμηρός έναντι της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της κεντροαριστεράς.

Κόσμος

Δύο εφόδους κατά ανώτερων στελεχών ισλαμιστών μαχητών πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αφρική. Αμερικανοί κομάντο πραγματοποίησαν επιχείρηση στη Σομαλία με στόχο ανώτερο ηγέτη της ισλαμιστικής ένοπλής οργάνωσης, Αλ Σαμπάμπ. Η επιχείρηση απέτυχε. Παράλληλα, στη Λιβύη συνελήφθη ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα. Νέα ανώτατα επίπεδα ρύπανσης καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, με μία πυκνή αιθαλομίχλη να τυλίγει την κινεζική πρωτεύουσα και τα ιστορικά της μνημεία. Οι ρύποι στην ατμόφαιρα έφθασε τα επίπεδα των 225-245 μικρογραμμαρίων, που αντιστοιχεί στο 5 της εξάβαθμης κλίμακας μέτρησης της ρύπανσης, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος στον επίσημο ιστότοπό του.

Έπειτα από συνάντηση με τον τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι τούρκοι σύμβουλοι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του στους τομείς της ενέργειας, της οικονομία, της υγείας και της δημόσιας τάξης. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ζητήσει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης η οποία του επιβλήθηκε για φορολογική απάτη προσφέροντας κοινωφελές έργο κι όχι παραμένοντας υπό κατ' οίκον κράτηση. Αυτό δήλωσε συνήγορός του στο πρακτορείο ειδήσεων AGI, διευκρινίζοντας πως σχετικό αίτημα θα υποβληθεί σε δικαστήριο του Μιλάνου εντός μίας εβδομάδας.

Οι εκλογείς στην Ιρλανδία απέρριψαν το κυβερνητικό σχέδιο να καταργηθεί η Γερουσία. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, «όχι» ψήφισε το 51,7% των ψηφοφόρων, ενώ «ναι» το 48,3%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε στο 40%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Οικονομία

Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του σε γερμανικό οικονομικό περιοδικό. «Τέτοιου είδους συζητήσεις ήταν και εξακολουθούν να είναι ανοησίες. Αυτό το ζήτημα το ξεκαθαρίσαμε πριν από τις εκλογές» είπε.

Τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2013-2014 θα έχει τις επόμενες μέρες στα χέρια του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μελετάται η διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Επισημαίνοντας μεν την ικανοποιητική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας στην τακτική του επιθεώρηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει πως η νομισματική πολιτική πρέπει να «σφίξει» ενώπιον του, αρκετά υψηλότερα του στόχου πληθωρισμού και να μπει χαλινάρι στη χρήση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας.

Αθλητισμός

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1 στο 86' στην έδρα της Λεβάντε και όχι μόνο δεν έχασε, αλλά κατάφερε με γκολ του Μοράτα στο 90' και του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 94' να φτάσει σε επική ανατροπή και να φύγει με τους τρεις βαθμούς της νίκης από το «Θιουδάδ ντε Βαλένθια» στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Primera Division. Το απόλυτο για τη Μπαρτσελόνα, με το επιβλητικό 4-1 επί της Βαγιαδολίδ. Βαθμολογική «ανάσα» της Βαγιεκάνο που επικράτησε με 1-0 της Σοσιεδάδ, ενώ η Ελτσε επικράτησε 2-1 της Εσπανιόλ.

Με δύο τέρματα του μεγάλου αρχηγού της, Φραντσέσκο Τότι στο 18' και στο 40' (πέν.), η Ρόμα συνέτριψε την Ίντερ με 3-0 στο «Τζουζέπε Μεάτσα» και συνεχίζει αήττητη στο εφετινό Campionato έπειτα από 7 αγωνιστικές! Ο θρίαμβος των φιλοξενούμενων ολοκληρώθηκε στο 44' με τέρμα του Φλορένζι, υποχρεώνοντας την Ίντερ στην πρώτη εφετινή ήττα της. Το γκολ του Μοράλεζ στο 17ο λεπτό ήταν αρκετό για την Αταλάντα, ώστε να φύγει με το «διπλό» από την έδρα της Κιέβο. Την Κυριακή το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Γιουβέντους και Μίλαν.

Με το γκολ του Οκάμπος τρία λεπτά πριν από τη συμπλήρωση των 90', η Μονακό πήρε την νίκη απέναντι στην Σεντ Ετιέν με 2-1 στο «Λουί Ντε» και παρέμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος έχοντας ένα παιχνίδι περισσότερο από την Παρί. Οι Μονεγάσκοι είχαν ανοίξει το σκορ στο 15' με τον Φερέιρα Καράσκο, αλλά οι «στεφανουά» απάντησαν στο 49' με τον Χαμούμα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1910: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1925: Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πάγκαλου, αρχίζει η εφαρμογή της λογοκρισίας και του στρατιωτικού νόμου.

1973: Αρχίζει ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1974: Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1982: Στέφανος Στεφανόπουλος, πρώην πρωθυπουργός (1965-1966).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: