13 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 16:11 το απόγευμα του Σαββάτου με επίκεντρο 63χλμ δυτικά του νομού Χανίων. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε μεγάλο τμήμα της νότιας Ελλάδας, ακόμα και στην Αίγυπτο. Στους δρόμους οι κάτοικοι των Χανίων, ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές. Τι λένε οι επιστήμονες...

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3% καταγράφει δημοσκόπηση της Rass για τον Τύπο της Κυριακής. Στο 6,3% το ποσοστό της Χρυσής Αυγής, την οποία το 76,7% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση. Ενισχυμένος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από τους χειρισμούς στην υπόθεση της ΧΑ.

Αντιφασιστική πορεία οργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πέραμα. Το «ραντεβού» είχε δοθεί στην πλατεία Ηρώων και ανταποκρίθηκαν συνδικάτα από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και φορείς της πόλης. Να απομονώσει τα άκρα του καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο. Προσθέτει, πάντως, ότι στο σύνολό της η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να θεωρηθεί άκρο.

Την ανάγκη ριζικής ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, «ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τα σκληρά οικονομικά μέτρα, που στοχεύουν στην αποδυνάμωση των λαϊκών βάσεων» τόνισε από την Καβάλα ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ασκώντας παράλληλα κριτική στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για τη στάση που έχουν τηρήσει κατά καιρούς.

Κόσμος

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της παράλυσης μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και για την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών επικεντρώνονται πλέον στις προτάσεις της Γερουσίας, μετά την απόρριψη από τον Λευκό Οίκο των προτάσεων των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών. Σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας σκοπεύουν να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου του χρέους.

Κανένας αφρικανός ηγέτης δεν θα πρέπει να δικαστεί από διεθνές δικαστηρίου, αποφάσισε έκτακτη σύνοδος των ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης. Η Ένωση ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) την αναβολή της δίκης του προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα. Τη χορήγηση, άνευ όρων, στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δημοσιεύσει στις 16 Οκτωβρίου σχετική έκθεση προόδου.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ινδία, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κυκλώνα Φαϊλίν ο οποίος κινείται προς τις ανατολικές ακτές της. Ορισμένοι μετεωρολόγοι τον συγκρίνουν, σε μέγεθος και ένταση, με τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται ξανά το Γκραντ Κάνιον και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Αυτό τουλάχιστον αποφασίστηκε μετά από συμφωνία των τοπικών Αρχών με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα δύο μνημεία είχαν κλείσει, εξαιτίας της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους. Και άλλες Πολιτείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να κρατήσουν τα εθνικά τους πάρκα ανοιχτά.

Οικονομία

«Τώρα που χαμηλώσαμε τα ελλείμματα έχουμε και τη δυνατότητα να περιορίσουμε το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής». Με τη φράση αυτή ο Όλι Ρεν εξέφρασε από την Ουάσιγκτον τη βούληση των δανειστών να μην επιβάλουν πρόσθετα μέτρα που θα είχαν δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και θα εμπόδιζαν την επιστροφή στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις - δημόσιες, αλλά και στο παρασκήνιο για το ελληνικό ζήτημα.
  
Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, πρόκειται να καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ σε συνολικά 65.000 κτηνοτρόφους. Επίσης, εντός των προσεχών ημερών θα ολοκληρωθεί η καταβολή στους αγρότες της δεύτερης δόσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Αισιόδοξα δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην Ιρλανδία. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2013 στο 7,3%, κάτω από το όριο του 7,5% που έχει οριστεί στo μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν δεν αποκλείει την ομαλή έξοδο της χώρας από τη δανειακή σύμβαση, χωρίς να χρειαστούν προληπτικές πιστώσεις.

Αθλητισμός

Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ολλανδίας μετά τα τρία γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ουγγαρία, στην νίκη των «Οράνιε» με 8-1. Ο 30χρονος επιθετικός, έφτασε τα 41 σε 80 αγώνες, ένα περισσότερο από τον Πάτρικ Κλάιφερτ που κρατούσε το συγκεκριμένο ρεκόρ για εννέα χρόνια, έχοντας 40 σε 79 αγώνες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Ντένις Μπέργκαμπ 37 γκολ σε 79 συμμετοχές.

Με διάρρηξη του άρθρου 44 απειλείται η (υπό εκκαθάριση) ΠΑΕ ΑΕΚ, έπειτα από εξώδικο που απέστειλε η ΦΑΕ Αθηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας για καταβολή της προτελευταίας δόσης! Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα στα φυσικά πρόσωπα που πέρασαν από τη διοικητική ηγεσία της ΠΑΕ από το 1990 μέχρι σήμερα.

Έντονη κριτική για την εμφάνιση της Πορτογαλίας εναντίον του Ισραήλ (1-1) άσκησε στα ΜΜΕ της χώρας του ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο ηγέτης των Ιβήρων βλέπει ότι η εθνική ομάδα χάνει το...τρένο της απευθείας πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ και δεν δίστασε να πει ότι «η ομάδα κοιμόταν» και ακόμη ότι «ήταν εξαιρετικά παθητική στο δεύτερο μέρος».
 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1884: Η ώρα Greenwich καθιερώνεται ως παγκόσμια βάση υπολογισμού των τοπικών ωρών.

1943: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην πρώην σύμμαχο της, την Γερμανία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1925: Margaret Thatcher, η «σιδηρά κυρία» που διατέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990.

1934:. Νανά Μούσχουρη, σημαντική τραγουδίστρια ποιοτικού ρεπερτορίου.

1951: Αντώνης Καφετζόπουλος, ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1904: Παύλος Μελάς, εμβληματικός «μακεδονομάχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: