05 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Mια φωτογραφία-ντοκουμέντο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δείχνει τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, σε νεαρή ηλικία να φορά στολή των ναζί και να χαιρετά ναζιστικά. Στα χέρια των Αρχών και ένα χειρόγραφο κείμενο με το τίτλο «Όρκος Χρυσή Αυγή» και ημερομηνία 30-6-1983 το οποίο βρέθηκε στο σπίτι του Χρ.Παππά στα Ιωάννινα. Σύσκεψη με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσημη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ, το οποίο ξεκινά την Τρίτη.

Το «εγέρθητω» ήταν ένα συμβάν «μεμονωμένο και ατυχές» που δεν έχει καμία σχέση με το Führerprinzip στη «δημοκρατικά διαρθρωμένη» Χρυσή Αυγή. Η κίνηση υπό μορφή στρατιωτικού αγήματος είναι απλώς «συντεταγμένο βάδισμα» και δεν παραπέμπει σε στρατιωτικού τύπου οργάνωση, ούτε σε τάγματα εφόδου, ενώ το ομοιόμορφο μιλιταριστικό ντύσιμο προκύπτει αυθόρμητα από «μιμητισμό» και «μόδα». Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι βουλευτές της ΧΑ. Αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας πραγματοποιείται για άλλο ένα βράδυ σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία Μουσείου καθώς και στην πλατεία Βάθης.

Τη θεωρία των «καθαρών χεριών» χρησιμοποίησε ο Χρήστος Παππάς για να υποστηρίξει ενώπιον του ανακριτή το επιχείρημα ότι η δίωξη εναντίον των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική. Ο υπαρχηγός της ΧΑ υποστήριξε ότι οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί όλων των κομμάτων επιχειρούν να πλήξουν την «καθαρή» Χρυσή Αυγή και όπως τόνισε όταν η ΧΑ κυβερνήσει τον τόπο θα τους οδηγήσει στην Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ζήτησε να μην μείνει μακριά από τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα...

Κόσμος

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει απρόσκοπτα να «εκπλήρωνει τα καθήκοντά της στη διεθνή κοινότητα» παρά την οικονομική παράλυση, σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επισημαίνοντας ωστόσο πως εάν παραταθεί η κατάσταση, ο κόσμος «θα αρχίσει να αμφισβητεί την ικανότητα των ΗΠΑ να μείνουν σταθερές στην πορεία τους». Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε επιστήσει την προσοχή στα εμπόδια που προκαλεί η παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην επιβολή κυρώσεων εναντίον Συρίας και Ιράν, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να ακυρώσει περιοδεία στην Ασία.

Δεν έχουν εξαφανιστεί τα ερωτήματα για το εάν ήταν ενδεδειγμένη η αντίδραση των αρχών κατά τη διάρκεια του πανδαιμονίου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, όταν μία άοπλη 34χρονη, με ένα κορίτσι ενός έτους στο αυτοκίνητό της, χτύπησε οδόφραγμα στο Λευκό Οίκο πριν φύγει με ταχύτητα για το Καπιτώλιο -για να την ακολουθήσουν, πυροβολώντας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, από τις σφαίρες των οποίων έπεσε τελικά νεκρή. Η αστυνομία αναφέρει ότι η γυναίκα ήταν «ψυχολογικά ασταθής» και φαίνεται να πίστευε ότι είχε κάποιου είδους επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα. Επίθεση «ξένων δυνάμεων» εναντίον βάσης τους στην πόλη Μπαράουε κατήγγειλαν οι Σομαλοί αντάρτες του ισλαμιστικού κινήματος αλ Σεμπάμπ. Η επίθεση έγινε από τη θάλασσα και σύμφωνα με τους ίδιους, ένας από τους αντάρτες σκοτώθηκε.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Κάιρο και άλλες αιγυπτιακές πόλεις όταν υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν να τερματιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τον στρατό. Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής θεωρούνται οι σημαντικότερες που διοργάνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα από τη σφαγή της 14ης Αυγούστου στις κατασκηνώσεις των ισλαμιστών στο Κάιρο και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τις ομάδες διασωστών να αναστείλουν την έρευνα για περισσότερους από 200 μετανάστες των οποίων η τύχη αγνοείται στη Λαμπεντούζα μετά τη βύθιση του πλοίου που είχε στοιβάξει τις ελπίδες σχεδόν 500 ανδρών, γυναικών και παιδιών από την υποσαχάρια Αφρική. Οι διασωθέντες είναι 115, ενώ οι δύτες έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής 115 σορούς περιγράφοντας τη σπαρακτική εικόνα μεταναστών που πέθαναν αγκαλιασμένοι. Μεσίστιες οι σημαίες, κεριά κρατούν οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα στη μνήμη των θυμάτων.

Οικονομία

Στη Βουλή κατατίθεται τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο προβλέπει περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ και το έλλειμμα θα μείνει κάτω από το 3%. Το τελικό κείμενο αναμένεται τον Νοέμβριο μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας. Η ανάληψη πρωτοβουλιών από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για την ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική αεροπορική αγορά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, απασχόλησαν διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στις εγκαταστάσεις του «Ελ. Βενιζέλος».

Διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες παρέχει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ.Σπυρόπουλος καθησυχάζοντας ότι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2013 εκτελείται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Προσθέτει ότι σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τέθηκαν στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων των ταμείων. Ο διοικητής τονίζει ακόμη την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.

Αθλητισμός

Με τις αναμετρήσεις της 7ης αγωνιστικής, συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, η οποία περιλαμβάνει το κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα ματς του Σαββάτου, όπου ο Αστέρας φιλοξενεί τον Ατρόμητο στην Τρίπολη, ο Εργοτέλης υποδέχεται τον Πλατανιά στο Ηράκλειο σε ένα από τα κρητικά ντέρμπι, ενώ ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει τον Άρη στη Νέα Σμύρνη. Παράλληλα και χωρίς ασφαλή πρόβλεψη, θα διεξαχθούν οι αγώνες Ξάνθη - Απόλλων, Λεβαδειακός - Καλλονή, Πανθρακικός - ΟΦΗ, ενώ ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται την Βέροια. Η αυλαία θα πέσει την Δευτέρα με το ματς Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα.

Την πρώτη του ισοπαλία στο πρωτάθλημα παραχώρησε, εντός έδρας, το Ανόβερο στην Χέρτα Βερολίνου με σκορ 1-1, στην αναμέτρηση που άνοιξε την «αυλαία» της 8ης αγωνιστικής στη Bundesliga. Για την ομάδα της πρωτεύουσας αυτή ήταν η τρίτη ισοπαλία. Για τους γηπέδούχους το σκορ είχε ανοίξει στο 23' ο Σουλτς, ενώ για τους Βερολινέζους, ισοφάρισε ο Ρόνι 9 λεπτά πριν από το τέλος. Η Μπαστιά συνέτριψε με 4-1 την Λοριάν στον αγώνα που άνοιξε την «αυλαία» της 9ης αγωνιστικής του Γαλλικού πρωταθλήματος. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 2-0 στο 24', οι φιλοξενούμενοι... τόλμησαν να μειώσουν σε 2-1 στο 31' και στην επανάληψη δέχτηκαν άλλα δύο γκολ για να συμπληρωθεί το «καρέ» της Μπαστιά.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1892: Λαμβάνει χώρα στο Coffee Ville του Kansas η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των αδελφών Dalton. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν την τοπική τράπεζα, αφού έγιναν αντιληπτοί από τους πολίτες και μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώνονται οι τέσσερις ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Emet Dalton, ο οποίος στην συνέχεια καταδικάζεται σε ισόβια.

1919: Ο Enzzo Ferrari κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει την θρυλική αυτοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.

1969: Κάνει πρεμιέρα στο BBC το «Ιπτάμενο τσίρκο» των Monty Pythons.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1713: Dennis Diderot, Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής, από τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1864: Louis Lumiere, Γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδελφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1969: Γιάννης Κότσιρας, τραγουδιστής που υπηρετεί σταθερά το ποιοτικό έντεχνο τραγούδι.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1983: Earl Tupper, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: