11 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Αυτό το κόμμα θα σταματήσει μια για πάντα και η φωνή του θα πάψει στο Διαδίκτυο. Είναι ώρα να πληρώσετε για τα εγκλήματά σας» προειδοποιούν τη Χρυσή Αυγή οι Anonymous με μήνυμα που αναρτήθηκε την Πέμπτη στο YouTube. Η χακτιβιστική οργάνωση «καλεί όλους τους Anonymous στα όπλα στις 26 Οκτωβρίου», χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα είναι οι κινήσεις της εκείνη τη μέρα. Για την προσεχή Τετάρτη προγραμματίστηκε η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των αιτήσεων άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα. Τη σχετική απόφαση έλαβε την Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

«Η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο, όπου δοκιμάστηκε η αντοχή του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και όπου επίσης δοκιμάζεται η αντοχή των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας σε συνέδριο εν όψει της ελληνικής προεδρίας. Συμπλήρωσε ότι η ελληνική προεδρία θα συμπέσει «με την αρχή της εξόδου από την κρίση» έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες υγειονομικού προσωπικού. Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν και οι ιδιωτικές κλινικές από τις 29 Οκτωβρίου.

Προϊσταμένη τμήματος ΔΟΥ της Αθήνας, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος, συνελήφθη την Τετάρτη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Η κατηγορούμενη συνελήφθη όταν πήρε μίζα 2.300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Κόσμος

Η αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους της χώρας την τελευταία στιγμή μπορεί να αποδειχθεί μία «πολύ επικίνδυνη ενέργεια» προειδοποίησε το Κογκρέσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, καθώς απομένει μόνο μία εβδομάδα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου που έχει θέσει η κυβέρνηση. «Εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει τις ευθύνες του θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά οι χρηματαγορές, η οικονομική ανάκαμψη, η απασχόληση και οι αποταμιεύσεις εκατομμυρίων Αμερικανών» τόνισε ο Λου.

Στην πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι απονέμεται το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η 16χρονη μαθήτρια, η οποία μάχεται για την εκπαίδευση, έπεσε θύμα επίθεσης από τους Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου του 2012. Κατάφερε να επιζήσει και μάλιστα είναι υποψήφια και για το Νόμπελ Ειρήνης που θα απονεμηθεί την Παρασκευή. Υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της έκφρασης ήταν φέτος και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Εγκρίθηκε από τη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς. Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε, έτσι, άλλο ένα βήμα προς την ανακήρυξή του ως υποψηφίου της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014.
  
Απελευθερώθηκε ο λίβυος πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν, λίγες ώρες μετά την απαγωγή του από ομάδα ενόπλων που είχαν πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι και συνεργάζεται ημι-επίσημα με τις κρατικές αρχές. Σε μήνυμά του στο Twitter, o Αλί Ζεϊντάν δήλωσε ότι είναι καλά.«Εάν ο στόχος της επιχείρησης απαγωγής μου ήταν να υποβάλλω την παραίτησή μου, τότε δεν θα το κάνω» είπε. Οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2014 στις ΗΠΑ δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται τις εκλογικές συνέπειες, ελπίζουν, ωστόσο, να επωφεληθούν από την καθήλωση των αμερικανικών πολιτειακών θεσμών.

Οικονομία

Σε ανοδική τροχιά, για έκτη συνεχή συνεδρίαση, κινήθηκε την Πέμπτη η χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 20ης Μαΐου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.124,28 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,13%. Στη διάρκεια των τελευταίων έξι ανοδικών συνεδριάσεων ο βασικός δείκτης σημειώνει άνοδο 11,11% 

Η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» θεωρεί σκόπιμο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηροδρομικού μεταφορέα ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μόνο εάν συμπεριληφθούν σε αυτόν οι μετοχές της επισκευαστικής εταιρείας ROSCO και του λιμένος της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και φερόμενος ως προσωπικός φίλος του Ρώσου Προέδρου. 

Καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Task Force, Χ.Ράιχενμπαχ.

Αθλητισμός

Ο Φερνάντο Σάντος, στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε την Πέμπτη, ζήτησε προσοχή στην Σλοβακία, τονίζοντας πως το γεγονός ότι δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο την κάνει πολύ πιο επικίνδυνη. Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως η Εθνική θα διεκδικήσει μέχρι το τέλος την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ και απέφυγε να μιλήσει για τα μπαράζ. Τέλος μίλησε για Μήτρογλου, Παπασταθόπουλο και από την πλευρά της Σλοβακίας για Βάις και Στοχ.

Δεν οδηγήθηκαν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις του Απόλλωνα Σμύρνης με τον Άγγελο Αναστασιάδη έτσι ώστε ο πολύπειρος Έλληνας τεχνικός να αναλάβει τα ηνία της «ελαφράς ταξιαρχίας». Και εκεί που όλα πήγαιναν καλά και φαινόταν να έχει βρει ρυθμό στην Μπαρτσελόνα, τα νέα είναι άσχημα για τον Νεϊμάρ καθώς ο Βραζιλιάνος τραυματίστηκε στον γοφό σε προπόνηση της Σελεσάο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1822: Ως επικεφαλής των κατοίκων της Μυκόνου, η Μαντώ Μαυρογένους αποκρούει επίθεση αλγερινών πειρατών.

1922: Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Μουδανιών, ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την ανατολική Θράκη και έτσι αποσύρεται πέραν της δυτικής όχθης του Έβρου.

1969: Η Jane Birkin και ο Serge Gainsbourg φτάνουν στην κορυφή του βρετανικού chart με το τραγούδι τους “Je t’ aime moi non plus”.

1981: Ένας εκκεντρικός νεαρός με ιδιαίτερα sexy εμφάνιση ανοίγει την συναυλία των Rolling Stones στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον Prince.

2003: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Toronto με τους Raptors και χάνει με 98-76.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1962: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Joan Cusack, αδελφή του γνωστού ηθοποιού John Cusack.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1889: Πεθαίνει ο Άγγλος φυσικός James Prescott Joule που έγινε γνωστός κυρίως για τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής που εισήγαγε. Ενώ το όνομά του δόθηκε στην μονάδα μέτρησης της ενέργειας.

1963: Αφήνει την τελευταία της πνοή η μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια, Edith Piaf.


Δεν υπάρχουν σχόλια: