31 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεν υπάρχουν συγκροτημένοι πυρήνες ή αδιαφανείς φράξιες ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, αναφέρει το πόρισμα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορούσε τη διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής. Συνελήφθη το πρωί στο σπίτι του στο Ψυχικό, από αστυνομικούς του ΤΑ Ψυχικού, εκδότης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 8.320.852,89 ευρώ.

Στο κτήριο, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας, στην οδό Μητροπόλεως, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα μετεγκατασταθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Διήμερο ταλαιπωρίας περιμένει τους οδηγούς, που κατευθύνονται από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Στο ύψος της Λαμίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό, καθώς γίνονται παρεμβάσεις, λόγω των έργων που εκτελούνται στην περιοχή. Αναλυτικές οδηγίες για την παράκαμψη που θα κληθούν οι οδηγοί να κάνουν.

Τη διαβεβαίωση ότι οι αποδοχές των διοικητικών υπαλλήλων που συμμετέχουν στην απεργία θα περικοπούν έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Νωρίτερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία αμείβονται κανονικά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρ' ότι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση εδώ και περίπου δύο μήνες.

Κόσμος

Η αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας αποφάσισε την Τετάρτη ότι η ολομέλεια του Σώματος θα διεξαγάγει φανερή ψηφοφορία για την αποπομπή —ή μη— του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη, διαδικασία που αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη συνεχίζει κανονικά τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20%. Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου της χώρας.«Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και ράβδων καυσίμου (σ.σ. για τον ερευνητικό αντιδραστήρα του Ιράν) συνεχίζονται, δεν υπήρξε καμία διακοπή» ανέφερε ο Σαλεχί, διαψεύδοντας τις δηλώσεις βουλευτή, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε υποστηρίξει ότι η παραγωγή σταμάτησε.

Διέψευσαν οι ρωσικές αρχές τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη Μόσχα να έχει τοποθετήσει κατασκοπευτικούς μηχανισμούς μέσα στα δώρα που μοιράστηκαν στις ξένες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στα δώρα ήταν λούτρινα αρκουδάκια, στικάκια USB και ημερολόγια. Περισσότερες από 1.300 καταγγελίες για βιασμούς έχουν δεχθεί οι Αρχές στο Νέο Δελχί από τις αρχές του έτους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για διπλασιασμό σχεδόν των καταγγελιών, γεγονός που αποδίδεται στην ευαισθητοποίηση που προκάλεσε η ιστορία της 23χρονης φοιτήτριας που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού τον Δεκέμβριο του 2012 και έχασε τη ζωή της. Δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εισέβαλαν στο κτίριο του ισλαμικού πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ στο Κάιρο, προκειμένου να διώξουν φοιτητές που είχαν εισβάλλει και ταμπουρωθεί μέσα στο κτίριο. Οι Αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Οικονομία

Αυτοκίνητα απαλλαγμένα από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας θα μπορούν να έχουν εφ' εξής τα άτομα με αναπηρίες. Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη προβλέπεται η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αναπήρων που έχουν λάβει σχετική γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Προσαρμογές στο νομικό πλαίσιο της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να επέλθουν έως το τέλος του 2013, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία πώλησης μέρους των μετοχών που διαθέτει το ΤΧΣ στην Eurobank. Στην μετάταξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών τον επόμενο μήνα, αναφέρεται σε έκθεσή της η Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι η στάθμισή του θα διαμορφωθεί στο 0,4%. Μάλιστα η Deutsche Bank θεωρεί πιθανή την είσοδο μέχρι και 11 ελληνικών μετοχών, με διαφορετικές πιθανότητες, στον MSCI Emerging Markets. Ο MSCI αναμένεται να ανακοινώσει την σύνθεση του δείκτη στις 7 Νοεμβρίου.

Αθλητισμός

Ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστή της αρνητικής της ψήφο στην επίμαχη διάταξη της Σούπερ Λιγκ έκανε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» του βορρά πήρε επίσημα θέση κατά της απαγόρευσης κρίσεων μελών του Συνεταιρισμού. Ο Λούκας Πέρεθ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 9ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα.

Το απίθανο γκολ του Πάμπλο Ντε Μπλάσις -ανάποδο ψαλίδι έξω από την περιοχή- στο 2-0 του Αστέρα Τρίπολης επί του Λεβαδειακού ήταν φυσικό να κερδίσει το σχετικό βραβείο



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1882: Δημοσιεύονται για πρώτη φορά «Οι περιπέτειες του Sherlock Holmes» του Arthur Conan Doyle.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1888: Ναπολέων Λαπαθιώτης, συγγραφέας και ποιητής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1984:. Indira Gandhi, Ινδή πολιτικός.

1993: Federico Fellini, Ιταλός κινηματογραφικός σκηνοθέτης.

1985: Νίκος Εγγονόπουλος, ζωγράφος και ποιητής, πρωτοπόρος του σουρεαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: