30 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην επιβολή προστίμων για καταχρηστικές πρακτικές έχει προχωρήσει η ΓΓ Καταναλωτή σε βάρος έξι εισπρακτικών εταιρειών, καθώς οι τελευταίες, αφού καταγράφουν τις συνομιλίες με τους οφειλέτες, στη συνέχεια συντάσσουν «πρακτικά», τα οποία εμφανίζουν ως απόδειξη νέας συμφωνίας για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμης οφειλής. Οι σημερινές δηλώσεις Πάγκαλου περί παρακολουθήσεων του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα «επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για την λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2009 μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, αναφέρθηκε σε συνέδριο της Κομισιόν, παρουσία του Ζ.Μπαρόζο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης. Την τελευταία τετραετία το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου έχει μειωθεί πάνω από 20%, εξέλιξη που θα συμβάλει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, τόνισε ο υπουργός στέλνοντας ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης των δυο ρομά από τα Φάρσαλα, που εμφανίζονταν ως γονείς της μικρής Μαρίας, κατέθεσαν την Τρίτη οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Για το αίτημα αποφυλάκισής τους θα αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας. Στις προθέσεις του ζευγαριού είναι εφόσον αποφυλακιστούν, να διεκδικήσουν την επιστροφή της Μαρίας στην οικογένειά τους και να προβούν σε διαδικασίες νόμιμης υιοθεσίας.

«Ώς εδώ και μη παρέκει» είπε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, καθώς -όπως ανέφερε- «μέχρι στιγμής άνω του 50% των συνταξιούχων πληρώνονται με συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, ενώ πάνω από το 25% βρίσκονται μεταξύ 500 και 700 ευρώ».

Κόσμος

Φρίκη έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η άγρια δολοφονία πρώην ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του εστάλη μέσα σε σακίδιο στη σύζυγό του. Το θύμα, ένας 35χρονος άνδρας απήχθη το βράδυ της Δευτέρας, ενώ βρισκόταν έξω από το μαγαζί του. Οι δράστες τον έβαλαν στο αυτοκίνητό του και εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το έγκλημα ενδέχεται να διαπράχθηκε από εμπόρους ναρκωτικών.Συνολικά 246 μετανάστες περισυνέλεξαν το τελευταίο 24ωρο σκάφη που συμμετέχουν στην ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum στην θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κέντρο προσωρινής κράτησης στην πόλη Ραγκούζα της Σικελίας.

68 χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχουν ακόμα ναζί εγκληματίες που δεν έχουν λογοδοτήσει. Στόχος του αρχιεισαγγελέα Αν.Μπρέντελ και του αστυνομικού Στ.Βιλμς είναι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.Η NSA διαψεύδει ότι ο Μπ. Ομπάμα γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση της Α. Μέρκελ, ενώ και η WSJ αποκαλύπτει σε άρθρο της ότι ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Η διάψευση αυτή εκ μέρους των μυστικών υπηρεσιών αλλά και οι νεότερες πληροφορίες της Wall Street Journal αφορούν στο ρόλο του ιδίου του Μπαράκ Ομπάμα.Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στα προάστια της Μόσχας, σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων από συγκρότημα κατοικιών. Κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου δεν προκλήθηκαν ζημιές στο έδαφος και οι δύο χειριστές του είναι καλά στην υγεία τους.

Οικονομία

Τη συγκρότηση ομάδας εργασίας από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και νομικούς συμβούλους, προκειμένου να επεξεργαστούν τα χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τους οικισμούς σε τυπικά προστατευόμενες περιοχές, ανακοίνωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ.Καλαφάτης. Η πρόταση έγινε ευμενώς δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, που την χαρακτήρισε «πάρα πολύ σοβαρή και σημαντική» που «συνδέεται με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Παρατάθηκε έως αύριο Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι η δημόσια διαβούλευση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) που κανονικά εξέπνεε σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Μετά την ανάδειξη από το sansimera.gr του ζητήματος με τα μη δημοσιευμένα σχόλια επί των 11 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, οι αρμόδιοι άρχισαν να αναρτούν στο opengov.gr τις παρατηρήσεις πολιτών, επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων.    Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συνεργασία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη ΔΕΗ στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, υπό όρους εμπιστευτικότητας και διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιούνται επίσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αθλητισμός

Με μία αυστηρή επίπληξη «γλίτωσε» ο Γιώργος Μανούσος για το θετικό δείγμα που έδωσε σε έλεγχο ντόπινγκ, μετά τον αγώνα πρωταθλήματος της Καλλονής με τον Αστέρα Τρίπολης, στις 21 Σεπτεμβρίου. Η πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας ουσιαστικά δέχθηκε τον ισχυρισμό του ποδοσφαιριστή ότι η απαγορευμένη ουσία (Betamethazone) βρισκόταν σε ένεση που του έγινε, προκειμένου να ξεπεράσει ένα πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε, και τον τιμώρησε με αυστηρή επίπληξη επειδή δεν δήλωσε τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας πριν τη λήψη του δείγματος.

Τον Γιάννη Φετφατζίδη ως βασικό, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ο τεχνικός της Τζένοα, Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, στο ματς με την Πάρμα για την εμβόλιμη, 10η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Όπως υποστηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο προπονητής των «ροσομπλού», δεν ήταν ευχαριστημένος από την εικόνα της ομάδας στο παιχνίδι με την Γιουβέντους (ήττα με 2-0) και θα προβεί σε πολλές αλλαγές για τον κρίσιμο αγώνα με την Πάρμα.Την ανανέωση του συμβολαίου του Πάμπλο Ντε Μπλάσις για τα επόμενα τρία χρόνια, ανακοίνωσε Η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης. Με αυτό τον τρόπο οι Αρκάδες, επιβραβεύουν τον Αργεντινό για τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. 

Ο Ντε Μπλάσις αποκτήθηκε στην περασμένη σεζόν και το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι. Πέρυσι είχε σημειώσει τέσσερα γκολ. Ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχει πετύχει πέντε με αποκορύφωμα το γκολ με ψαλιδάκι, που πέτυχε την 9η αγωνιστική απέναντι στον Λεβαδειακό.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1930: Υπογράφεται στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας από τον Βενιζέλου και Ατατούρκ.

1938: Ο Orson Welles πείθει μέσω ραδιοφώνου μεγάλη μερίδα των αμερικανών πολιτών πως ο πλανήτης Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς σε μία ραδιοφωνική ανεπανάληπτη υπερπαραγωγή ασύλληπτης έμπνευσης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1821: Fyodor Dostoyefski, Ρώσος λογοτέχνης, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1896: Κώστας Καρυωτάκης, ποιητής της νεορομαντικής σχολής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1910:. Ερρίκος Ντυνάν, Ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: