29 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Tην έναρξη επίσχεσης παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και για όσο διάστημα καθυστερεί η αποπληρωμή οφειλών ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).Επιστρέφει στους δρόμους της Αθήνας από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου η ελεγχόμενη στάθμευση. Το έργο της δημοτικής αστυνομίας, που καταργήθηκε μετά από κυβερνητική απόφαση, αναλαμβάνουν υπάλληλοι χωρίς στολή, που ανήκουν στην νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Ελέγχου Κοινοχρήστου Χώρου του Δήμου Αθηναίων.

Οι αποδοκιμασίες και η ένταση δεν έλειψαν ούτε στις φετινές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου με τα μέλη της κυβέρνησης να μπαίνουν στο στόχαστρο. Στο Ηράκλειο ακούστηκαν φωνές αποδοκιμασίας κατά του υφυπουργού Εργασίας, ένταση στην Πάτρα και πορεία μελών αριστερών οργανώσεων μετά το τέλος της παρέλασης. Τρεις προσαγωγές μελών της ΧΑ στην Κατερίνη. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με το Κέντρο της Αθήνας να είναι αποκλεισμένο πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος ενώπιον του υπουργού Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου. Πάντως, οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση μόνο από την Πανεπιστημίου μετά την Βουκουρεστίου.

«Τιμούμε την επέτειο από την πρώτη νίκη ενάντια στη χολέρα του φασισμού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. «Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχάσει η Ευρώπη. Δώσαμε ό,τι μπορούσαμε και δεν μπορούμε να δώσουμε κάτι περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κόσμος

O ρεπουμπλικανός επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για τη συλλογή πληροφοριών υπερασπίζεται το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως οι αποσπασματικές αποκαλύψεις συγκαλύπτουν το όφελος που έχει και η ΕΕ από την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. «Αν ήξεραν περί τίνος επρόκειτο, οι Γάλλοι θα έπρεπε να χειροκροτούν και να ανοίγουν σαμπάνιες» λέει ο Μάικ Ρότζερς, ενώ άλλος ρεπουμπλικανός βουλευτής συνιστά στον Ομπάμα να «σταματήσει να κρατά θέση άμυνας» για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων. Με αντλίες νερού και δακρυγόνα απάντησαν οι αστυνομικοί σε εκαντοντάδες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από δικαστήριο στην Άγκυρα για την δίκη αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται στην υπόθεση θανάτου νεαρού διαδηλωτή κατά τις ογκώδεις διαμαρτυρίες του καλοκαιριού.

Ισχυρούς ανέμους φέρνει στο νότιο τμήμα της Βρετανίας η «καταιγίδα του αγίου Θαδδαίου», όπως άτυπα την έχουν ονομάσει οι μετεωρολόγοι της χώρας, με τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και αρκετά προβλήματα ήδη να καταγράφονται στις συγκοινωνίες. H αγανάκτηση στη Γερμανία από τις αναφορές πως η NSA παρακολουθούσε το κινητό της καγκελαρίου δεν οφείλεται μόνο στην οργή που η αμερικανική υπηρεσία στόχευσε την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στο ότι όντως κατάφερε να την παρακολουθήσει: Το λεγόμενο Merkel-phone έχει κρυπτογράφηση ύψιστης ασφαλείας, αλλά τελικά οι επικοινωνίες της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υπεκλάπησαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Η κερκόπορτα ήταν τελικά η... δημοσιονομική υπευθυνότητα που επέδειξε η καγκελάριος. Ο Ταντέους Μαζοβιέτσκι, ο πρώτος επικεφαλής μη κομμουνιστικής κυβέρνησης στην Πολωνία και στην Ανατολική Ευρώπη, πέθανε στη Βαρσοβία σε ηλικία 86 ετών. Διετέλεσε επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 4ης Ιουνίου 1989, στις οποίες είχαν κερδίσει οι δυνάμεις γύρω από το συνδικάτο Αλληλεγγύη.

Οικονομία

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δεν πρόκειται να θιγούν, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι μετά το τέλος του 2013 δεν θα δοθεί παράταση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα προβλέπεται εξεύρεση πόρων 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Σε νέο αρνητικό ρεκόρ έφτασε η ανεργία στην Ιταλία, καθώς, για πρώτη φορά, οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι και όσοι έχουν πάψει να αναζητούν δουλειά ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια. Σχεδόν το 50% των ανέργων βρίσκεται στον ιταλικό νότο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς- 1.538.000- είναι νέοι μέχρι τριάντα τεσσάρων ετών. Επιπλέον, περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να δεχθούν μειωμένο ωράριο. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι το δημόσιο συμφέρον και η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση επιβάλλουν την αποκατάσταση των θεσμικών σχέσεων του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αθλητισμός

Απάντηση στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββα Θεοδωρίδη, του Διευθυντή επικοινωνίας των «ερυθρόλευκων», Κώστα Καραπαπά, αλλά και στον Εργοτέλη που εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση, έδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. «Ο Παναθηναϊκός καλεί τον Ολυμπιακό και τα παραρτήματά του να σταματήσουν να προπαγανδίζουν εν’ όψει του ντέρμπι του Σαββάτου,» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η απάντηση των «πρασίνων».

Πιθανότατα χωρίς τον Τσόρι Ντομίνγκες θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός το Σάββατο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Αργεντίνος επιθετικός υπέστη θλάση και κατα πάση πιθανότητα δεν θα είναι έτοιμος για το παιχνίδι με τους «πράσινους». Αύξηση των ομάδων που θα συμμετέχουν στα Παγκόσμιο Κύπελλο θέλει ο Μισέλ Πλατινί σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Times». Ο πρόεδρος της UEFA τόνισε πως θα ήταν καλύτερο για όλους αν οι ομάδες από 32 γίνουν 40.

  
  
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)


1863: Ιδρύεται, από τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1929: Η «Μαύρη Τρίτη» του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Το «μεγάλο κραχ» συνέβη όταν εκατομμύρια τίτλοι μετοχών έχασαν την αξία τους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1897: Paul Joseph Goebbels, ναζιστής αξιωματούχος που κατάφερε να κάνει το επώνυμό του συνώνυμο της προπαγάνδας.

1971: Winona Ryder, Αμερικανίδα ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1911:
Joseph Pulitzer, Αμερικανός εκδότης, που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας» και θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.

1986: Μίμης Φωτόπουλος, μεγάλος κωμικός ηθοποιός του θρυλικού ελληνικού κινηματογράφου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: