22 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι δύο κατηγορούμενοι, που εμφανίζονταν ως γονείς της 4χρονης «Μαρίας», που εντοπίστηκε στον καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα. Την ίδια ώρα, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των δύο Ρομά. Το ίδιο το Κοινοβούλιο πρέπει να απομονώσει συμπεριφορές και πρακτικές που δεν συνάδουν με το αξίωμα του βουλευτή και είναι ποινικά κολάσιμες» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και οι πολίτες θα πρέπει, με την ψήφο τους, να επιλέγουν πολιτικούς για τους οποίους πιστεύουν ότι μπορούν επάξια να τους εκπροσωπήσουν. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση είπε ότι όλοι πειραματίστηκαν πάνω στην Ελλάδα και έκαναν μεγάλα λάθη.
  
Έμπρακτη και άμεση αλληλεγγύη στο ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο ζήτησε από τα κράτη - μέλη της ΕΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Απάντηση στις αντιδράσεις που εξέφρασαν ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επικαλούμενη νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, η Περιφέρεια τονίζει ότι είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις σε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Κόσμος

Από βόμβα προκλήθηκε η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σε λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ, στην νότια Ρωσία και στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν περίπου 20 άτομα, επτά από τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ρωσική αστυνομία υποψιάζεται ότι πίσω από την φονική επίθεση κρύβεται μία γυναίκα καμικάζι. Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε 3.200 κιλά πιθανόν τοξικού ψωμιού που παρήγαγαν παράνομα αρτοποιεία και πωλούσαν μισοτιμής σε καταναλωτές και ιδιοκτήτες εστιατορίων στην περιοχή της Νάπολης. 

Η αστυνομία σφράγισε 17 παράνομα αρτοποιεία και ζήτησε να ασκηθούν διώξεις σε βάρος περίπου 50 προσώπων για παραβίαση κανονισμών για την υγεία, την ασφάλεια και το λιανικό εμπόριο. Τις 600.000 έχει ξεπεράσει ο αριθμός των καταγεγραμμένων σύρων προσφύγων στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας τουρκικής αρχής. Το μεγαλύτερο μέρος των σύρων προσφύγων μένει εκτός των καταυλισμών που έχουν στηθεί, η χωρητικότητα των οποίων έχει εδώ και καιρό ξεπεραστεί. Για μαζικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών γάλλων πολιτών από την αμερικανική NSA μιλά o Monde, επικαλούμενος απόρρητα έγγραφα που έφτασαν στην κατοχή του μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Αντιδράσεις στο Παρίσι, με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών να ζητά «εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον» και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον αμερικανικό πρεσβευτή. Μετά την θύελλα που ξέσπασε, ο γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να βρει λύση στην υπόθεση της 15χρονης Λεονάρντα, της Ρομά μαθήτριας που απελάθηκε στο Κόσοβο από το σχολικό λεωφορείο ως τελευταίο μέλος της οικογένειάς της. Προτείνοντας στη μαθήτρια να επιστρέψει μόνη της για να τελειώσει το σχολείο, έκανε τα πράγματα χειρότερα για το Μέγαρο των Ηλυσίων: Άλλοι απορρίπτουν την κίνηση ως ανεπαρκή, άλλοι οργίζονται για παράβαση της νομιμότητας -και όλοι συμφωνούν ότι ο πρόεδρος βρίσκεται σε σύγχυση για το μεταναστευτικό.

Οικονομία

Στην ανάγκη νέων επιχειρηματιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση για την νεανική επιχειρηματικότητα στο «Δημόκριτο». Υπογράμισε πως οι κυβερνώντες ενώ αναγνωρίζουν στα «λόγια» τη σημασία και τον ρόλο της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη του τόπου, στην πράξη δεν στηρίζουν θεσμούς και δομές που την ενισχύουν και την αναπτύσσουν.«Αρκετά ζήσαμε με το πελατειακό βόλεμα, τα δανεικά και τις επιδοτήσεις.

Καλούμαστε τώρα να επιστρέψουμε στη σκληρή δουλειά, στον παραγωγικό μόχθο» τόνισε. Σε νέα υψηλά έτους και σε νέα υψηλά από τα τέλη Ιουλίου του 2011 έκλεισε τη Δευτέρα, κινούμενο σε ανοδική τροχιά για έκτη συνεχή συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσεγγίζοντας σε απόσταση αναπνοής τις 1.200 μονάδες. Μοχλός το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.196,84 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,64%. 

Ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), μέσω του οποίου θα παρέχονται δάνεια με χαμηλότερα της αγοράς επιτόκια σε αγρότες και επενδυτές, για την ενίσχυση της ρευστότητας και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ως συνεπενδυτής του Ταμείου επιλέχθηκε κατόπιν διαγωνισμού η Τράπεζα Πειραιώς. Το συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο του Ταμείου θα διαμορφωθεί σε 253 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φερνάντο Σάντος, σχολίασε την κλήρωση της Εθνικής στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, εκφράζοντας την πίστη του στις δυνατότητές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Στην συνέχεια δηλώσεις έκαναν και οι Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης, Τάκης Φύσσας, αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής.

Η Ρουμανία θα είναι η αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας στα μπαράζ για τα τελευταία «εισιτήρια» της ευρωπαϊκής Ζώνης, για το Μουντιάλ του 2014. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζευγάρια η «μάχη» Πορτογαλίας-Σουηδίας, ενώ οι υπόλοιπες αναμετρήσεις είναι μεταξύ Ουκρανίας-Γαλλίας και Ισλανδίας-Κροατίας. Η «γαλανόλευκη» θα δώσει την πρώτη αναμέτρηση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στις 15 Νοεμβρίου, ενώ ο αγώνας ρεβάνς θα διεξαχθεί εκτός έδρας στις 19 του ίδιου μήνα.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1962: Ο Αμερικανός πρόεδρος John F. Kennedy καταγγέλλει τηλεοπτικώς ότι υπάρχουν βάσεις ρωσικών πυραύλων στην Κούβα και επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στο νησί, σε μια ζώνη 500 μιλίων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1811: Franz Liszt, Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας.

1937: Μάνος Λοΐζος, συνθέτης του έντεχνου τραγουδιού.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1906: Paul Cezanne, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: