19 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Χάος επικράτησε το πρωί της Παρασκευής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όταν ομάδα περίπου 12 ατόμων, φορώντας κουκούλες και κράνη εμφανίστηκαν στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων και στο εκκλησάκι του νοσοκομείου και βανδάλισαν τις κάμερες ασφαλείας εξωτερικού χώρου. «Είναι απολύτως αναγκαίο να γίνουν το συντομότερο όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποδοθεί το κτήριο της Αγίας Παρασκευής στη Δημόσια Τηλεόραση. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση συλλογικά» τονίζει σε ανακοίνωση του ο υφυπουργός, αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, απαντώντας σε ερώτηση 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ζητούν να λήξει η κατάληψη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Νέα διαμαρτυρία των απολυμένων της ΕΡΤ για τις αποζημιώσεις.
  
O εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος ορίστηκε επόπτης των ερευνών σχετικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το έργο του κ. Ντογιάκου θα συνδράμει, εφόσον χρειαστεί, και έτερος εισαγγελικός λειτουργός. Σοκ προκαλεί η υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού που βρέθηκε σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα. Από τις έρευνες προέκυψε ότι οι δύο ρομά -ένας 39χρονος και μία 40χρονη- που εμφανίζονταν ως γονείς του είχαν αφαιρέσει το παιδί από τους βιολογικούς του γονείς το 2009. Η αστυνομία αναζητεί τους γονείς της 4χρονης και με εντολή εισαγγελέα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της. Κατά 38,5% έχει μειωθεί το μέσο οικογενειακό εισόδημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι σήμερα. Από 2.525 ευρώ που ήταν το μέσο εισόδημα το 2009 σήμερα έχει μειωθεί κατά περίπου 1.000 ευρώ, φτάνοντας τα 1.552 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ», που διενεργεί το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με την Palmos Analysis.

Κόσμος

Το γαλλικό κοσμηματοπωλείο Cartier, το οποίο ιδρύθηκε το 1847 και βρίσκεται στην καρδιά της πολυτελούς οδού ντε λα Πε, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με την πρώτη απεργία εργαζομένων στην ιστορία του. «Το Cartier είναι θωρακισμένο και οι μισθωτοί καταχρεωμένοι» φώναξαν οι εργαζόμενοι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πολυτελές κατάστημα, ζητώντας αυξήσεις μισθών. Αντίτυπο της αυτοβιογραφίας της που μόλις κυκλοφόρησε παρέδωσε προσωπικά στην βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ η νεαρή Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφάι, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες ακονίζουν τα ξίφη τους για τις επίσημες διαπραγματεύσεις με στόχο έναν «μεγάλο συνασπισμό». Αδράνεια της ΕΕ σε καταγγελίες περιπτώσεων διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα και τις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία καταγράφει ο γερμανικός Τύπος. Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται σε περιπτώσεις διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα. Η έκβαση της μάχης στο Κογκρέσο για το όριο δανεισμού και τον προϋπολογισμό έληξε με σαφή νίκη των Δημοκρατικών και του Ομπάμα προσωπικά, που πέρασαν τη θύελλα χωρίς να κάνουν παρά προσχηματικές παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς. Οι Ρεπουμπλικανοί από την άλλη, χωρισμένοι μεταξύ των μετριοπαθών και των «γερακιών» του Tea Party, μετρούν τις ζημιές τους αλλά οι απόψεις διίστανται για το εάν η ήττα θα τους εξαναγκάσει σε υποχώρηση ή εάν θα γαλβανίσει τους ακραίους.

Οικονομία

Ήδη ένας σημαντικός αριθμός γερμανικών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και, πλέον, αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για την υλοποίηση των πλάνων τους, είπε ο Γεμρανός πρεσβευτής Β.Ντολντ, σε Επιχειρηματικό Συμπόσιο στην Αθήνα, με θέμα τις εξελίξεις στην αγορά φωτοβολταϊκών και την επιδίωξη συνεργειών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών. Διευκρινίσεις σχετικά με την Emma Delta Hellenic Holdings Ltd η οποία απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ δίνει ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά το πρόβλημα ρευστότητας εξακολουθεί να υπάρχει, ανέφερε ο γ.γ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρ.Γκόρτσος, στη Βουλή. «Το πρόβλημα της ρευστότητας θα επιλυθεί, όταν θα επιστρέψουν περισσότερες καταθέσεις στις τράπεζες και θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν απ' τις ξένες κεφαλαιαγορές» πρόσθεσε.

Αθλητισμός

Η Μπαρτσελόνα ετοιμάζεται να προβεί σε αναπροσαρμογή του συμβολαίου του Μέσι, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, Mundo Deportivo. Ο Αργεντινός επιθετικός, αναμένεται να παίρνει 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και έτσι θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Θέση στο βιβλίο Γκίνες οφείλει να πάρει ο Τζιαμπάολο Μάτσα! Ο γεννημένος το 1956 ομοσπονδιακός τεχνικός του Σαν Μαρίνο και δάσκαλος στις «ελεύθερες ώρες» του, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του μετά από 15 χρόνια συνεργασίας με την ομοσπονδία του μικρού κρατιδίου.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως, στο διάστημα της θητείας του (ανέλαβε το 1998), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επί συνόλου 85 αγώνων μετράει μόλις μία νίκη! Ο πρώτος βαθμός, μάλιστα, ήρθε με την παρέλευση 76 αναμετρήσεων! Χρηματικά πρόστιμα σε Παναθηναϊκό και Ατρόμητο επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ. Οι «πράσινοι» θα καταβάλουν το ποσό των 1.700 ευρώ για το παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Εργοτέλη ενώ ο Ατρόμητος 2.500 ευρώ για το αντίστοιχο ματς του Κυπέλλου με τον Φωστήρα.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1980: Η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

1987: Η «Μαύρη Δευτέρα» της Wall Street καθώς ο δείκτης του Dow Jones σημειώνει πτώση της τάξεως του 22%. Χρηματιστές αυτοκτονούν από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1862: Αύγουστος Λυμιέρ, δημιουργός της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογραφικού, που προβλήθηκε μάλιστα σε ένα υπόγειο καφέ της «Πόλης του Φωτός».
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: