17 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση του Βιβλίου Παρουσίας Προσωπικού και του Ατομικού Δελτίου Παρουσίας Προσωπικού εκφράζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), που ζητά συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διευθέτηση του θέματος. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαβίβασε στη Βουλή νέο αίτημα για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου και Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της παράνομής βίας, στη διάρκεια επεισοδίων κατά του δημάρχου Οιχαλίας - Μελιγαλά Μεσσηνίας Φίλιππου Μπάμη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εντολή για αναστολή καθηκόντων για 30 ημέρες του «ψυχιάτρου της Χρυσής Αυγής» έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, λόγω της σε βάρος του άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Να πάρει μέτρα και να αναλάβει πρωτοβουλίες, «ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να επανέλθει η νομιμότητα στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση», ζητούν 32 «γαλάζιοι» βουλευτές από τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή με ερώτησή τους. Έκπτωση έως 70% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο (προνοιακές υποδομές στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικά συσσίτια κλπ.) θεσπίζεται με το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ψηφίστηκε την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Κόσμος

Προς το τέλος τους πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις στη Γερουσία για ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ και την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών. Μια συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα, δήλωσε στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε έργο νεαρού γλύπτη που εγκαταστάθηκε παράνομα στο Γκντανσκ της Πολωνίας και στο οποίο απεικονίζεται σοβιετικός στρατιώτης να βιάζει έγκυο γυναίκα.

Το γλυπτό τοποθετήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου, χωρίς την έγκριση των τοπικών αρχών, κοντά σε μνημείο αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό που εκδίωξε τους Γερμανούς από το Γκντανσκ το 1945. Αστυνομικοί το απομάκρυναν μετά από μερικές ώρες. Η εισαγγελία αναμένεται να αποφασίσει αν θα ασκήσει δίωξη στον νεαρό φοιτητή για «υποκίνηση σε ρατσιστικό ή εθνικό μίσος».
  
Αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση εσωτερικού στο Λάος συνετρίβη στον ποταμό Μεκόνγκ, με αποτέλεσμα 39 άτομα να βρουν τραγικό θάνατο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για αεροσκάφος της Lao Airlines το οποίο εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα Βιεντιάν προς τα νότια της χώρας. Το αεροπλάνο συνετρίβη υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα πραγματοποιήσουν σε λίγες εβδομάδες στη Γενεύη το Ιράν και η ομάδα των «Έξι» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα), όπως ανακοίνωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Άγνωστοι εισέβαλαν στο διαμέρισμα διπλωματικού υπαλλήλου της ολλανδικής πρεσβείας στη Μόσχα, ξυλοκοπώντας τον αφού τον έδεσαν με μονωτική ταινία. Οι ρωσικές αρχές εξέφρασαν την οργή τους, ανακοινώνοντας ότι ξεκινούν έρευνα. Το περιστατικό αναμένεται να προστεθεί στις ήδη βεβαρυμένες σχέσεις των δύο χωρών, μετά την πρόσφατη σύλληψη ρώσου διπλωμάτη στη Χάγη.

Οικονομία

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Νοεμβρίου και απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11:00 το πρωί της ίδιας μέρας, αποφάσισε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ. Υπάρχει ανάγκη «για απεργίες με απεργούς και μαχητικά συλλαλητήρια» είπε ο Γ.Παναγόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη υποστήριξης όχι μόνο του κόσμου της εργασίας, αλλά και των ανέργων. Σε θετικό έδαφος επέστρεψε προς το τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης η χρηματιστηριακή αγορά και κατάφερε να κλείσει με άνοδο.

Στηρίγματα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC, του ΟΠΑΠ, της ΜΕΤΚΑ και της Jumbo, ενώ πιέσθηκαν σημαντικά οι μετοχές του ΟΤΕ, της Πειραιώς και των ΕΛΠΕ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.125,02 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,45%. Σε προσωρινή αναστολή καταβολής των συντάξεων 354 συνταξιούχων λόγω θανάτου προχώρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Όπως διευκρινίζει μετά από διασταυρώσεις στοιχείων προέκυπταν στοιχεία πιθανής παραβατικότητας (μη δηλωθέντες θάνατοι, ελλιπή στοιχεία οικογενειακής κατάστασης). Ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσει ο δικαιούχος σύνταξης, που κακώς βρέθηκε σε αυτή τη «λίστα».

Αθλητισμός

Όπως όλα δείχνουν ο τραυματισμός που υπέστη ο Μπαμ Μπαμ στην προπόνηση της Τρίτης είναι αρκετά σοβαρός, με τα πρώτα δείγματα να μιλούν για ρήξη χιαστών. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός του Εργοτέλη, ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στο αριστερό του γόνατο, την ώρα της προπόνησης και αναγκάστηκε να αποχωρίσει, ενώ το πρωί της Τετάρτης υποβλήθηκε σε μαγνητική τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά το βράδυ.

Την ανανέωση του συμβολαίου του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γερμανίας, ως το 2016, ετοιμάζεται να υπογράψει ο Γιόακιμ Λεβ, μετά την πολύ καλή πορεία της «Νατσιοναλμανσάφτ», στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την πρόκριση στα τελικά ως πρώτη και αήττητη. Εντάσεις, διαβουλεύσεις και τελική διακοπή υπήρξε σήμερα στη διεξαγωγή της δίκης του Μάκη Ψωμιάδη, όσον αφορά στην κατηγορία για υπεξαίρεση χρημάτων από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ, το διάστημα που ηγείτο της ομάδας. Η υπόθεση θα συνεχίσει να εκδικάζεται στις 23 Οκτωβρίου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1864: Καθιερώνεται στην χώρα το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας μετά την ψήφιση του νέου Συντάγματος της Ελλάδας.

1937: Τα τρίδυμα ανιψάκια του Donald Duck, Χιούη-Λιούη-Ντιούη, εμφανίζονται για πρώτη φορά στα κλασικά πλέον comic της Walt Disney.

1957: «Ο Ξένος» χαρίζει στον Albert Camus το Nobel Λογοτεχνίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1972: Eminem, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Marshall Bruce Mothers, από τους διασημότερους Αμερικανούς rapers.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1849: Frederick Chopin, Γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: