16 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη θα δώσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι κ.κ. Παπούλιας και Σαμαράς θα παραστούν στην επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο το Σάββατο 26 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μείνει μέχρι και την 28η Οκτωβρίου, οπότε και θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση.

Με ψήφισμα, το οποίο επιδόθηκε στο προεδρείο της Βουλής, ολοκληρώθηκε η πορεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησής τους, την Τρίτη. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε το 80%, ενώ δυναμικό ήταν και το «παρών» στην πορεία αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους χίλιους σε σύνολο 3.500 εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Πειραιά.
  
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αύριο, Τετάρτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες.
  
Τέσσερα βήματα για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ προτείνει ομάδα ειδικών, με τη συμμετοχή στελεχών του Οργανισμού και της Εθνική Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Η πρόταση που παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας, Αδ.Γεωργιάδη, προβλέπει, μεταξύ άλλων, διατήρηση του αυξημένου ρόλου του ΕΟΠΥΥ, να είναι δηλαδή αγοραστής και πάροχος, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές διευθύνσεις.

Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα το ΣΔΟΕ. Το κλιμάκιο ελεγκτών έφτασε στα γραφεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας με σκοπό να ερευνήσει τα οικονομικά της οργάνωσης σε βάθος δωδεκαετίας. Ο έλεγχος διενεργείται στα βιβλία και στοιχεία του κόμματος, στη χρηματοδότησή του και στις δαπάνες.

Κόσμος

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζουν τη δική τους νομοθεσία για το άνοιγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα αποτελεί μια εναλλακτική λύση στη συμφωνία που προσπαθεί να επιτευχθεί στη Γερουσία. Την ίδια ώρα, αισιόδοξος εμφανίζεται ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ράιντ, ότι θα υπάρξει συμφωνία για άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου. Τα δύο σχέδια (σε Βουλή και Γερουσία) περιλαμβάνουν αρκετά κοινά στοιχεία, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι τα δύο Σώματα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κοινή νομοθεσία.

Σε θετικό κλίμα διεξάγονται στη Γενεύη οι συνομιλίες του Ιράν με την Ομάδα των «Έξι» και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Εκπρόσωπος της ΕΕ χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμες» τις ιρανικές προτάσεις, ενώ νωρίτερα το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι η αντίδραση των «Έξι» ήταν «καλή». Ανοιχτές σε διμερείς συνομιλίες οι ΗΠΑ. Αντίθετο στην θέσπιση αμνηστίας που θα ευνοεί και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τάσσεται το 71% των Ιταλών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ISPO που δημοσιεύει η Corriere della Sera. Το θέμα της αμνηστίας έχει συνδεθεί με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να αφορά και αυτόν.

Τα όρια στενεύουν και το «shutdown» δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο. Στον διάσημο λαχανόκηπο της κουζίνας του Λευκού Οίκου, οι ντομάτες σαπίζουν. Το ίδιο και οι αγαπημένες γλυκοπατάτες του Μπαράκ Ομπάμα που έχουν γίνει τροφή για τα σκουλήκια. Εξαιτίας της ομοσπονδιακής «παράλυσης», ο κήπος δεν συντηρείται όπως πρέπει και το πότισμα δεν επαρκεί. Οι μόνοι ευνοούμενοι από το μαράζωμα του λαχανόκηπου είναι οι σκίουροι και η μοναδική αλεπού στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Δραματική έκκληση για βοήθεια απευθύνουν μουσουλμάνοι κληρικοί στη Συρία, μετά την έκδοση αρκετών φετβά που επιτρέπουν στους σύρους πολίτες να καταναλώνουν γάτες και σκύλους. Σε βίντεο που μεταδόθηκε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, ένας ιμάμης αναρωτιέται: «Πώς μπορεί ο πλανήτης και κοιμάται με γεμάτα στομάχια, την ώρα που υπάρχουν πεινασμένοι, όχι μακριά από την πρωτεύουσα;» Και συνεχίζει: «Περιμένετε να φάμε τις σάρκες των μαρτύρων μας και των νεκρών μας, από φόβο για τη ζωή μας;»

Οικονομία

Λίγο πάνω από το 8% βρίσκονται την Τρίτη οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, στο χαμηλότερο σημείο τους από την έναρξη της κρίσης, σηματοδοτώντας την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αναφέρουν οι Financial Times. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η σημαντική πτώση από το 30.5% τον Μάρτιο του 2012, συνδέεται με τα σχετικά θετικά νέα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας διορθώνεται εντατικά. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα ως προς το θέμα του χρέους. 

Στα 8,881 αυξήθηκε το ταμειακό έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο εννεάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η οποία καταγράφει και πρωτογενές έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων η ΤτΕ δείχνοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εξηγεί ότι προκύπτει «πρωτογενές πλεόνασμα 3,001 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 4,82 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Στις 19 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι λαμβάνει χώρα το έκτο κατά σειρά event του Reload Greece, πρωτοβουλία ελλήνων φοιτητών και νέων επιχειρηματιών.

Αθλητισμός

Η Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) θα απευθύνει έκκληση στο μέλη της να μποϊκοτάρουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ, αν αποφασιστεί το τουρνουά να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Η Βραζιλία επικράτησε με 2-0 της Ζάμπια σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο Πεκίνο, στη συνέχεια της προετοιμασίας της για το Μουντιάλ του 2014. Για τη «Σελεσάο» τα γκολ πέτυχαν οι Όσκαρ (58') και Ντεντέ (65').

Εκδικάστηκε από την UEFA η έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με αφορμή την τιμωρία που της είχε επιβληθεί λόγω της παρουσίας υπεράριθμων οπαδών του «δικέφαλου» στο ματς με την Σάλκε που ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Ως την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση, με την διοίκηση της ομάδας να είναι αισιόδοξη.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1923: Ο Walt Disney ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία “Disney” που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.

1934: Ο Mao tse tung, επικεφαλής 25.000 ανδρών ξεκινά την «μεγάλη πορεία» για το Πεκίνο που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στο τιμόνι της εξουσίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1854: Oscar Wilde, σημαντικότατος Ιρλανδός συγγραφέας. Ανάμεσα στα άλλα έργα του είναι και το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ».

1927: Gunter Grass, νομπελίστας Γερμανός συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1793: Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του Λουδοβίκου του 16ου. Αποκεφαλίστηκε από τους Γάλλους επαναστάτες.

1946: Απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου δέκα διακεκριμένοι Ναζί αφού καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης.

1990: Art Blakey, Αμερικανός μουσικός, από τους κορυφαίους drummer του jazz στερεώματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: