09 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την πλήρη αντίθεσή του στην σχεδιαζόμενη διαδικασία επιβάρυνσης των ασφαλισμένων κατά ένα ευρώ ανά συνταγή εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Το ένα ευρώ που θα πρέπει όλοι να πληρώνουν από 1η Ιανουαρίου 2014, κατά τον σχεδιασμό, θα εισπράττεται από το φαρμακείο και θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ. Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αντώνης Σαμαράς και Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν. «Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι» είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός συγχαίροντας τον κ. Σαμαρά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Θεσσαλονίκης ζητεί ο προϊστάμενος της τοπικής Εισαγγελίας Εφετών Παναγής Γιαννάκης, προκειμένου να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής, που θα αναλάβει την ποινική διερεύνηση της καταδρομικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αναβλήθηκε η δίκη που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη στο Μεσολόγγι, με κατηγορούμενους τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, και άλλα δέκα άτομα για την επίθεση σε πάγκους μικροπωλητών στο Μεσολόγγι, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ο Κ.Μπαρμπαρούσης και τα άλλα 10 άτομα κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για αντιποίηση Αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και πρόκληση παράνομης βίας από κοινού. Στην σύλληψη ενός 32χρονου μεσαίου στελέχους της Χρυσής Αυγής για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα προχώρησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με βάση τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από την Στ' ανακρίτρια Πειραιά.

Κόσμος

Κλειστούς βρήκαν την Τρίτη οι κάτοικοι της Λισαβόνας τους σταθμούς του μετρό της πορτογαλικής πρωτεύουσας, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι κατά της υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας και τη μείωση των μισθών τους, όπως ανακοίνωσαν τα εργατικά τους σωματεία, τα οποία κατήγγειλαν επίσης τη μεθόδευση της ιδιωτικοποίησής του. Μόλις έναν μήνα αφότου ανέλαβε τα ηνία της Αυστραλίας, ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ έρχεται αντιμέτωπος με σκάνδαλο σχετικά με τα εξοδολογία που προσκόμισε στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς είχε συμπεριλάβει τα έξοδα για να λάβει μέρος σε αθλητικούς αγώνες και να παραστεί στους γάμους δύο βουλευτών.

Τις ΝΑΤΟϊκές ανησυχίες σχετικά με την τουρκική απόφαση συμπαραγωγής πυραυλικών συστημάτων με κινεζική εταιρεία απορρίπτει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι πολιτικοποιούν χωρίς να υπάρχει λόγος μία καθαρά εμπορική συμφωνία. Η κινεζική δήλωση ακολούθησε την ενόχληση που εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, καλώντας την Άγκυρα να συμμορφωθεί προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος της Συμμαχίας.  

Έξι μήνες μένουν για τις δημοτικές εκλογές του 2014 και τα δύο παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Γαλλίας εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχα για τη διαφαινόμενη στροφή της κοινωνίας προς την Άκρα Δεξιά. Το τελευταίο σύμπτωμα αυτής της «ασθένειας», που επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των Σοσιαλιστών και της κεντροδεξιάς, εκδηλώθηκε στις τοπικές εκλογές στο καντόνι Μπρινιόλ της επαρχίας Βαρ, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Περιοδεία σε όλη τη Γαλλία για να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς αρχίζει ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

Την απαγόρευση που ισχύει εδώ και σχεδόν 90 χρόνια στη χρήση της ισλαμικής μαντήλας στις δημόσιες υπηρεσίες της Τουρκίας κατήργησε η τουρκική κυβέρνηση, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της πάγιας αντιπαράθεσης με τους κεμαλιστές που καταγγέλλουν το μέτρο ως απόδειξη της προώθησης ισλαμικής ατζέντας εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος εντάσσει την «ελεύθερη» μαντήλα στο «πακέτο εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας.

Οικονομία

Πάνω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων και στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 20ης Μαΐου 2013, έκλεισε η αγορά την Τρίτη, κινούμενη σε ανοδική τροχιά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με τον αντίστοιχο δείκτη να κλείνει με κέρδη 8%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα υψηλά της ημέρας, στις 1.110,45 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 1,46%. Στο 28,8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στο τέλος του Σεπτεμβρίου, έναντι 27,7% στο τέλος του Αυγούστου και 49,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να παγώσει και το 2014 τις αυξήσεις των υψηλότερων συντάξεων. Συγκεκριμένα, προτίθεται να προωθήσει ένα μέτρο ώστε το 2014 να μην υπάρξει καμιά αύξηση των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα σχεδιάζει να εγκρίνει κανονικές αυξήσεις για τις συντάξεις μέχρι 1.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ για εκείνες από 1.500 μέχρι 3.000 ευρώ προγραμματίζεται μερική μόνο προσαρμογή.

Αθλητισμός

Ο Σλοβάκος σέντερ μπακ της Λίβερπουλ, Μάρτιν Σκρτελ, μίλησε για το ματς της Ελλάδας με την Σλοβακία, χαρακτηρίζοντας την Εθνική, ως μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, δείχνοντας, έτσι, την ανυπομονησία του ίδιου αλλά και των συμπαιχτών του για το παιχνίδι. Ο Φιλίπ Μεξές τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών από την πειθαρχική επιτροπή της ιταλικής ομοσπονδίας για το χτύπημα στον Τζιόρτζιο Κιελίνι, στο ντέρμπι του campionato της Γιουβέντους με τη Μίλαν.





ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1776: Μία ομάδα ισπανών ιεραποστόλων ιδρύει μία πόλη στην δυτική ακτή των ΗΠΑ. To γραφικό San Francisco.

1944: Οι Ναζί βομβαρδίζουν την Αθήνα, μόλις τρεις ημέρες πριν φύγουν από την πόλη. Έξι νεκροί και 22 τραυματίες, ο απολογισμός.

1965: Το τραγούδι των Beatles "Yesterday” ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου και θα παραμείνει για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1940: John Lennon, ο τραγουδιστής των Beatles.

1969: Polly Jean Harvey, γνωστή ως P.J Harvey, βρετανίδα rock δημιουργός και τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1967: Ernesto Che Guevara, Αργεντινός επαναστάτης. Δολοφονήθηκε στη ζούγκλα της Βολιβίας από την CIA.

2001: Ελένη Βακαλό, αξιόλογη ποιήτρια, τεχνοκριτικός και ιδρυτικό μέλος της ομώνυμης καλλιτεχνικής σχολής.

2004: Jacques Derrida, Γάλλος φιλόσοφος, εισηγητής της θεωρίας της αποδόμησης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: