14 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εκατό περίπου σχολικοί φύλακες έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Κείμενο-προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς υπέγραψαν 58 προσωπικότητες, προτείνοντας τη δημιουργία ενιαίου φορέα χωρίς τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων. Οι «58» διευκρινίζουν ότι η πρόσκληση για συνεργασία αφορά όλες εκείνες τις συλλογικές μορφές και τους πολίτες που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική-εθνολαϊκιστική αριστερά. Θετική κίνηση, που σκοπεύει να παίξει ρόλο καταλύτη στην πολιτική σκηνή, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των «58» για την κεντροαριστερά ο Τάσος Γιαννίτσης. Αν και ο ίδιος δεν υπογράφει το κείμενο - πρόσκληση, δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια.

Υπογράμμισε, δε, ότι για να έρθει το νέο είναι αναγκαία η πατροκτονία των δογμάτων και αντιλήψεων του παρελθόντος. Στην 6η ανακρίτρια Πειραιά οδηγείται στις 10:00 το πρωί, σήμερα, Δευτέρα, 32χρονο μέλος της Χρυσής Αυγής που κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο κατηγορούμενος φέρεται να βρισκόταν στο αυτοκίνητο του καθ' ομολογία δολοφόνου του Π.Φύσσα, Γ.Ρουπακιά λίγο πριν από τη συμπλοκή. Κάλεσμα συστράτευσης προς όλες τις δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης απευθύνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλωσορίζοντας το κείμενο-πρωτοβουλία των «58» για την ενότητα της Κεντροαριστεράς. «Μιλώ για την κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού οπορτουνισμού» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κόσμος

Σε σπάσιμο μαγαζιών που ανήκουν σε ή απασχολούν ξένους, έφοδο σε αποθήκη και εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία κατέληξε διαμαρτυρία σε προάστιο της Μόσχας για δολοφονία νεαρού που αποδίδεται σε μετανάστη. Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 380 προσαγωγές, αλλά παρά την ισχυρή της κινητοποίηση δυσκολεύτηκε αρκετά να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Σε τουλάχιστον 109 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός του ποδοπατήματος σε γέφυρα κοντά σε ναό στην κεντρική Ινδία. Ο πανικός ξεκίνησε όταν διαδόθηκε στο πλήθος ότι η γέφυρα θα κατέρρεε. Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, πέντε ημέρες μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση αιματώματος που είχε σχηματισθεί στην κρανιακή της κοιλότητα. Η 60χρονη πρόεδρος θα πρέπει να αναρρώσει για 30 ημέρες μετά την έξοδό της από την κλινική του Μπουένος Άιρες και θα βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

 Ένοπλοι απήγαγαν στη βορειοδυτική Συρία έξι εργαζόμενους στον Ερυθρό Σταυρό και έναν ντόπιο εθελοντή της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Η ανθρωπιστική οργάνωση δεν έχει καμία επαφή με τους ενόπλους, αλλά απευθύνει έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την εθνικότητα των απαχθέντων. Τις ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές περιπόλους ενισχύει από τη Δευτέρα η Ιταλία στη νότια Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο κι άλλων μεταναστών που ναυαγούν προσπαθώντας να φτάσουν στο έδαφός της. «Θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, πιέζοντας ταυτόχρονα διαρκώς για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δράση.

Οικονομία

Στην κοινοπραξία LLC Atlantis Pac (Ιβάν Σαββίδης) και Aldemar (Ν.Αγγελόπουλος) περνά για τα επόμενα 40 χρόνια το ιστορικό ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς της Θεσσαλονίκης. Η μετακύλιση των λήξεων των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (19 δισ. ευρώ) και η ανανέωση των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (4,5 δισ. ευρώ) είναι οι δύο κινήσεις που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό.

Αυτό αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική». Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις το 2014 στέλνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι για τις επικουρικές και τα εφάπαξ θα ισχύσει ό,τι έχει ψηφιστεί.

Αθλητισμός

Η «τρέλα» του Μάριο Μπαλοτέλι άλλοτε εκφράζεται με... γουστόζικο τρόπο και άλλοτε με ξεσπάσματα και όποιον πάρει ο χάρος. Αυτή τη φορά, ο Ιταλός σούπερ σταρ, αποφάσισε να γίνει ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην άφιξη της αποστολής της εθνικής Ιταλίας στη Νάπολη, καθώς επιτέθηκε σε έναν καμεραμάν που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του.
  
Ανατροπή που ισοδυναμεί με πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ πέτυχε η Νιγηρία κόντρα στην Αιθιοπία και πλέον οι «Σούπερ Αετοί» πολύ δύσκολα θα χάσουν το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014. Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, Τυνησία και Καμερούν δεν κατάφεραν να σημειώσουν κάποιο γκολ και έτσι, οι φιλοξενούμενοι πήραν ελαφρύ προβάδισμα, καθώς ο επαναληπτικός θα γίνει στην έδρα τους.

Η Κέρκυρα ήταν η νικήτρια του ντέρμπι με τη Νίκη Βόλου με αποτέλεσμα να διατηρηθεί στην κορυφή του ομίλου. Η ομάδα του Γρηγορίου εκμεταλλεύτηκε το δυνατό της ξεκίνημα και με γκολ του Παρασκευαΐδη από το 8' πήρε κεφάλι στο σκορ. Δύο βαθμούς πέταξε για τον 1ο όμιλο της Footbal league ο Ολυμπιακός στον Βόλο, καθώς παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Καλλιθέα. Στον 2ο όμιλο ο Απόλλων Καλαμαριάς έδωσε συνέχεια στο νικηφόρο του σερί κερδίζοντας 2-0 τον Βατανιακό. Παναχαϊκή και Χανιά «κόλλησαν» στο μηδέν, σε ένα πολύ κακό παιχνίδι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1863: Ο Σουηδός χημικός Alfred Nobel προχωρά στην παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεση του αυτή θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη καθώς μέχρι και σήμερα έχει την δυνατότητα να συντηρεί άνετα το Ίδρυμα Nobel που απονέμει κάθε χρόνο τα ομώνυμα βραβεία.

1976: Το «θαυματουργό νερό» του Καματερού, που υποτίθεται πως θεράπευε τον καρκίνο, τον φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1927: Roger Moore, Άγγλος ηθοποιός («Άγιος», “James Bond”).

1939: Ralph Lauren, Αμερικανός σχεδιαστής μόδας.

1952: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, τραγουδοποιοί.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2004: Βλάσης Μπονάτσος, ηθοποιός και showman.



Δεν υπάρχουν σχόλια: