12 Οκτωβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον πρώην δήμαρχο Πολίχνης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απιστία σε βάρος ΟΤΑ. Η υπόθεση αφορούσε εργασίες ανάπλασης στον δήμο Πολίχνης, έργο, για το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, o ανάδοχος εργολάβος πληρώθηκε δύο φορές. Το ύψος της ζημιάς για το δήμο υπολογίστηκε σε 930.000 ευρώ, ενώ για την ίδια υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο δύο πρώην υπάλληλοι του ίδιου δήμου, οι οποίοι αθωώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός απαιτεί «υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική, επιδιώκοντας να βάλει στο ίδιο τσουβάλι την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και τις προβοκάτσιες με τις δίκαιες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις» αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιό του για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Συνάντηση με βασικό θέμα τη διαθεσιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε την Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού - Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ).

«Αρχιερχέα του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ και θέτει σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση της Marfin. Τροπολογία, με την οποία υποχρεώνονται οι υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ να απογραφούν, κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η μη απογραφή υπαλλήλου αποτελεί ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα. Ακόμα, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μπορούν να τοποθετούνται σε άλλη περιοχή μετάθεσης από αυτή που τοποθετήθηκαν και εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Κόσμος

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) απεφάνθη ότι η Λιβύη μπορεί να δικάσει στο έδαφός της τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών επί εποχής Καντάφι, Αμπντάλα αλ-Σενούσι. Το ICC απαιτούσε μέχρι πρότινος την έκδοση του Αλ-Σενούσι προκειμένου να οδηγηθεί σε δίκη στη Χάγη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την εξέγερση σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι. Η απόφαση δεν επηρεάζει την υπόθεση του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, την έκδοση του οποίου εξακολουθεί να ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο πρώην λοχαγός των SS Έριχ Πρίμπκε, ένας από τους τελευταίους ναζιστές εγκληματίες πολέμου που ήταν ακόμη εν ζωή, πέθανε την Παρασκευή στη Ρώμη σε ηλικία 100 ετών, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο Έριχ Πρίμπκε είχε καταδικαστεί το 1998 από ιταλικό στρατοδικείο σε ισόβια κάθειρξη για τη σφαγή 335 αμάχων στα Αρδεατικά Σπήλαια της Ρώμης τον Μάρτιο του 1944. Με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ ήλθε ενώπιος ενωπίω στην καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ, παρουσία του επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, για μία προπαρασκευαστική συνάντηση πριν το δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με το SPD τη Δευτέρα.

Θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος επαφών και με τους Πράσινους προτού η καγκελάριος ανακοινώσει με ποιο κόμμα θα αρχίσει επίσημες συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Στην Καμπούλ έφθασε ο Τζον Κέρι για επείγουσες συνομιλίες με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, καθώς πλησιάζει η διορία της 31ης Οκτωβρίου για τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που θα επιτρέψει την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά την εκπνοή της ΝΑΤΟϊκής αποστολής το 2014. Ζητούμενο της αμερικανικής διπλωματίας είναι να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις που μετρούν ήδη ένα χρόνο και προσκρούουν σε ζητήματα της αφγανικής εθνικής κυριαρχίας.

Επισήμως υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Μιλάνου το αίτημα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εκτίσει προσφέροντας κοινωφελή εργασία την ποινή φυλάκισης ενός έτους στην οποία έχει καταδικαστεί. Η Εισαγγελία θα μελετήσει το αίτημα, αλλά θεωρείται σχεδόν δεδομένη η αποδοχή του. Ως προς το είδος της κοινωφελούς εργασίας του Καβαλιέρε, ένα πρώτο σενάριο αφορά την προσφορά εργασίας σε κέντρα απεξάρτησης και αποκατάστασης τοξικομανών.

Οικονομία

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των υψηλών κερδών των έξι προηγούμενων συνεδριάσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών κράτησε τα επίπεδα των 1.100 μονάδων και έκλεισε στις 1.109,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,34%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,87%, από τις αρχές Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 9,38%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 22,17%. Η Ανεξάρτητη Αρχή, η θητεία των μελών της οποίας παρατάθηκε για μεγάλο διάστημα το οποίο υπερβαίνει τον ανεκτό από το Σύνταγμα χρόνο, δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τις διαπραγματεύσεις τους για το «σχέδιο συμφωνίας φιλικής διευθέτησης» συνεχίζουν οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ και συμπληρωματικών έργων, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η συμφωνία και θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εξηγούν ακόμη ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αθλητισμός

Σκέψεις για να διεκδικήσει τη δημαρχεία του Βόλου κάνει ο Αχιλλέας Μπέος, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βόλος 98,6». Όπως τόνισε ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου, οι κάτοικοι της πόλης τον πιέζουν, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι δικαστικές περιπέτειές του, δεν μπορούν να σταθούν βάσει νόμου εμπόδιο! Ο Γιάννης Αναστασίου δεν είχε στη διάθεσή του στην πρωινή προπόνηση του Παναθηναϊκού, τον Κουτρουμπή και τον Ρισβάνη που εγκατέλειψε πριν ολοκληρωθεί η προπόνηση. Απόντες ήταν επίσης, οι διεθνείς που έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες τους, όσο και οι Ταμπάκης, που έκανε ατομικό πρόγραμμα και Αποστολόπουλος, που έκανε θεραπεία.

 Συνεχίστηκε την Παρασκευή η κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη για την υπόθεση με τα «στημένα», με τον δημοσιογράφο απευθυνόμενος εν μέσω έντασης στην πρόεδρο του δικαστηρίου να τονίζει: «Κυρία πρόεδρε, υπάρχει κίνδυνος να φύγουμε από εδώ με αγιοποιημένη την εικόνα του κ.Ψωμιάδη». Η κατάθεση του κ.Βαξεβάνη, ο οποίος έχει ασχοληθεί σε εκπομπή του με το ποιόν του Μάκη Ψωμιάδη, πραγματοποιήθηκε μετά από αυτή του πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού, Νικόλα Πατέρα που χαρακτήρισε «σοβαρό άνθρωπο και επιχειρηματία» τον κ.Ψωμιάδη.


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1944: Η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς.

1953: Υπογράφεται η συμφωνία για το καθεστώς κάτω από το οποίο θα λειτουργούν οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1924: Μίμης Πλέσσας, συνθέτης.

1935: Λουτσιάνο Παβαρότι, κορυφαίος Ιταλός τενόρος.

1937: Μάρθα Βούρτση, ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

322 π.Χ: Δημοσθένης, αθηναίος ρήτορας και πολιτικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: