12 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών σε απεργίες επέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας τους καθηγητές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Είναι ξεκάθαρο ποιος θέλει κλειστά σχολεία, ποιος το προανήγγειλε» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι κλειστά σχολεία σημαίνει επιστροφή στον μεσαίωνα.
   
Επίθεση κατά της Μαρίας Ρεπούση για τις δηλώσεις της σχετικά με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών εξαπολύει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, κάνοντας λόγο για απόψεις «ξεπερασμένες, παλιομοδίτικες και χωρίς επιστημονική βάση». «Λέει άλλα αντ' άλλων. Και θέλει προσοχή. Ίσως θα έπρεπε να μην προβάλλουμε πολύ τέτοιες απόψεις» τονίζει στον Βήμα 99,5.
  
Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οδηγούνται στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης οι 46 συλληφθέντες που κατηγορούνται για την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύνδεσμος του ΠΑΟΚ «Θύρα 4» καλεί τους οπαδούς της ομάδας σε συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.
   
Σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών σημειώθηκε στις 6:34 τα ξημερώματα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 26χλμ.
   
Με τη ζωή του πλήρωσε ένας 72χρονος από τη Νέα Μανωλάδα την άρνηση των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου να τον χειρουργήσουν. Επικαλούμενοι το τέλος της εφημερίας οι αγγειοχειρούργοι αρνήθηκαν να δεχτούν και να χειρουργήσουν τον 72χρονο ο οποίος βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Τελικά ο 72χρονος έπεσε σε κώμα και λίγο αργότερα εξέπνευσε.

Κόσμος

Λίγο πριν κάψει σχεδόν 3.000 αντίτυπα του Κορανίου, ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου, συνέλαβε η αστυνομία της Φλόριντα τον πάστορα Τέρι Τζόουνς, ο οποίος απέτυχε να πραγματοποιήσει για άλλη μία φορά τη «διαμαρτυρία» του με πυρπόληση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ. Ο Τζόουνς συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς καυσίμων και της οπλοφορίας.
   
Με συντριπτική πλειοψηφία το Κογκρέσο της Αργεντινής ψήφισε υπέρ του ανοίγματος ενός ακόμα κεφαλαίου στην υπόθεση του «κουρέματος» του χρέους. Στόχος, να απομονώσει τα κερδοσκοπικά funds που δεν αποδέχθηκαν τα διαδοχικά «κουρέματα» του 2005 και του 2010. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνες τις αναδιαρθρώσεις συμμετείχε το 93% των πιστωτών, ωστόσο, το υπόλοιπο 7% εξακολουθεί να προκαλεί πονοκεφάλους στο Μπουένος Αϊρες.
   
Το πόρισμα της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ που πραγματοποίησε αυτοψία στη Συρία για να εξετάσει εάν τελέστηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα πιθανότατα δεν θα επιρρίπτει ανοικτά την ευθύνη σε κάποια από τις δύο πλευρές, αλλά διπλωμάτες υποστηρίζουν πως μπορεί να «υπονοεί» ποιος βρίσκεται από πίσω. Η μάχη για την ερμηνεία της έκθεσης σχεδόν σίγουρα θα προστεθεί στη σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη γύρω από το Συριακό.
   
Η Washington Post αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα ότι η CIA ξεκίνησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες την παράδοση οπλισμού στους σύρους αντικαθεστωτικούς, ανεβάζοντας σε υψηλότερη βαθμίδα την εμπλοκή των ΗΠΑ. Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για ελαφριά όπλα και πυρομαχικά η πορεία των οποίων μπορεί να παρακολουθηθεί και συμπληρώνουν τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών με «μη θανάσιμα μέσα», όπως οχήματα και μέσα τηλεπικοινωνιών.
   
Στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία θα επιφέρει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την περιοχή και θα ενισχύει τους ισλαμιστές τρομοκράτες, προειδοποιεί ο ρώσος πρόεδρος σε σπάνιο άρθρο γνώμης του σε αμερικανική εφημερίδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς για τη χρήση χημικών όπλων, λέγοντας ανοικτά πως επρόκειτο για προβοκάτσια. Σύσκεψη των πέντε «μεγάλων» του ΟΗΕ στα γραφεία της ρωσικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στη Γενεύη, ενώ όλοι τελούν εν αναμονή του πορίσματος των επιθεωρητών για τα χημικά όπλα.

Οικονομία

 Στην ιδιωτικοποίηση των βρετανικών ταχυδρομείων (Royal Mail θα προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ενημέρωση που παρέσχε στις χρηματιστηριακές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το BBC η κυβέρνηση Κάμερον πρόκειται να πουλήσει ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας, χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει το ακριβές ποσοστό, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και τη ζήτηση που θα υπάρξει για τις μετοχές.
   
«Βουτιά» στον αριθμό των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, στον τομέα οικοδομοτεχνικών έργων, δείχνουν στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αποτυπώνουν την εξέλιξη του αριθμού των ασφαλισμένων για το διάστημα 2005- 2012. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση είχαν ζητηθεί από τον βουλευτή της ΝΔ, Ευάγγελο Μπασιάκο.

Αθλητισμός

Ο Νίκος Νιόπλιας αναμένεται ν' αποτελέσει παρελθόν από την εθνική ομάδα της Κύπρου, μετά από δύο χρόνια που ήταν στο πάγκο της. Σύμφωνα με ΜΜΕ του νησιού, η αποχώρηση του 48χρονου τεχνικού οφείλεται στα άσχημα αποτελέσματα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την τελευταία εντός έδρας ήττα από την Σλοβενία (0-2), να ξεχείλισε το ποτήρι.
   
Σε ολική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός με την ΟΠΑΠ Α.Ε., με τους πρωταθλητές να ετοιμάζονται για καταγγελία της σύμβασης και αποχώρηση από το «Στοίχημα». Οι Πειραιώτες θεωρούν ότι επικρατεί αδιαφάνεια σχετικά με τον τρόπο που θα μοιραστεί η χορηγική «πίτα» της εταιρείας στο ποδόσφαιρο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΕΚ της ερασιτεχνικής κατηγορίας θα παίρνει 2.5 εκ. ευρώ, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός μόλις 2 εκ. ευρώ.
   
Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και την Χρυσή Αυγή με θέμα την εμφάνιση του Αλβανού ποδοσφαιριστή, Εργκούς Κάτσε με φανέλα του UCK, όχι απλά συνεχίζεται, αλλά συνεχώς παίρνει και μεγαλύτερες διαστάσεις. Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης (11/9), σημειώθηκαν επεισόδια στην οδό Καζαντζάκη της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στο σημείο βρέθηκαν περίπου 30 οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι κινήθηκαν εναντίον του μελών του πολιτικού κόμματος με μπουκάλια και κροτίδες. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής «απάντησαν» και αυτοί πετώντας διάφορα αντικείμενα μέχρι την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ  (12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1829: Λαμβάνει χώρα στην Βοιωτία η μάχη της Πέτρας, που έμελλε να είναι και η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης.

1979: Η εθνική Ελλάδος επικρατεί της Σοβιετικής Ένωσης με 1-0 στη «Λεωφόρο» και προκρίνεται για πρώτη φορά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

1980: Με πραξικόπημά τους οι στρατιωτικοί καταλαμβάνουν την εξουσία στην Τουρκία. Ο στρατηγός Kenan Evren, είναι αυτός που ανατρέπει την κυβέρνηση του Suleyman Demirel.

1981: Πλήθος 40.000 ροκάδων συνωστίζεται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να απολαύσουν τον Rory Gallagher. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες rock συναυλίες στην χώρα μας, η οποία δυστυχώς σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1940: Wayne McLaren, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός ως ο cowboy του Marlboro.

1944: Barry White, αμερικανός τραγουδιστής.

1961: Στέφανος Κορκολής, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1992: Anthony Perkins, αμερικανός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε ανάμεσα στα άλλα το «Ψυχώ» και το «Έγκλημα στο Orient Express».



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: