24 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τρίτης το απεργιακό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος, καθώς και η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς τη Βουλή, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας ενάντια στις πολιτικές που «καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν στην απόλυση και την ανεργία τους εργαζόμενους». Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Με τον χώρο της Παιδείας να βρίσκεται σε αναστάτωση, τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές, αρχίζοντας καταλήψεις.

Ήδη, υπό κατάληψη τελούν γυμνάσια και λύκεια στη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Κορινθία. Βάζοντας στον «πάγο» το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με θέμα την αντιμετώπιση του φασισμού, η κυβέρνηση φαίνεται πως προκρίνει τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που το ζήτημα πυροδοτεί ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Συνάντηση με τον Κ. Παπούλια θα έχουν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Τη σωστή προετοιμασία πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες και την προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο, ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
  
Η «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» αλλά και η «απειλή κατά του δημοκρατικού καθεστώτος» από την Χρυσή Αυγή αποτελεί το κύριο ενδιαφέρον της έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη, που εξετάζει την υπόθεση των 32 εκκρεμών δικογραφιών για μέλη της ΧΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε 20 - 30 ημέρες. Εκ παραλλήλου βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της ανακρίτριας Πειραιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει 7 κλήσεις.

Κόσμος
  
Παράθυρο για επιτάχυνση των περιοριστικών δράσεων σε βάρος των Αδελφών Μουσουλμάνων ανοίγει η δικαστική απαγόρευση της ομάδας. Το Κάιρο έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο το κοινωνικό δίκτυο που έχουν στήσει οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι - σχολεία, ιατρικά κέντρα και φιλανθρωπικά ιδρύματα- μετά την ανατροπή του Μόρσι.  Στους Σοσιαλδημοκράτες έκανε την πρώτη «κρούση» η Άνγκελα Μέρκελ αναζητώντας εταίρο για την τρίτη θητεία στην καγκελαρία, αφήνοντας ωστόσο ανοικτές και τις συνομιλίες με τους Πράσινους.
  
Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες, εξαρτά όμως την πορεία τους από το περιεχόμενο. Το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει με την συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του SPD την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή όμως, ο επικεφαλής του CSU -αδελφού κόμματος της Μέρκελ στη Βαυαρία- κλείνει την πόρτα στους Πράσινους.

Στους προέδρους των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και Ιράν, Χασάν Ροχανί, θα είναι την Τρίτη στραμμένα τα βλέμματα, καθώς ξεκινούν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σε μία περίοδο που υπάρχουν ελπίδες για μία προοπτική διεξόδου στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν ομιλίες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και μία συνάντηση μεταξύ τους.

Τον έλεγχο του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι που έχουν ταμπουρωθεί ένοπλοι ισλαμιστές αναφέρουν ότι ανέκτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας, μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών που ακούστηκε τα ξημερώματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας θεωρούν ότι οι όμηροι είναι σώοι. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών είναι στους 62, ενώ στρατός και αστυνομία «χτενίζουν» το κέντρο για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν «εξουδετερωθεί» όλοι οι ένοπλοι.
  
Για δύο αμερικανούς υπηκόους και μία βρετανίδα υπήκοο, σομαλικής καταγωγής, ανάμεσα στους επιτιθέμενους μιλούν κενυάτες αξιωματούχοι. Το Κοινοβούλιο της Καμπότζης ενέκρινε τη νέα πενταετή θητεία του πρωθυπουργού της χώρας, Χουν Σεν, παρά το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων και το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης που αμφισβητεί τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές.

Οικονομία

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, αλλά και οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα εξετασθούν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Τρίτη, οι επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του ΤΧΣ. Πτωτικά οδήγησε το χρηματιστήριο του Τόκιο η ανατίμηση του γιεν. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 9,81 μονάδες, σε ποσοστό 0,07%, και διαμορφώθηκε στις 14.732,61 μονάδες. Η επενδυτική ψυχολογία επηρεάσθηκε από τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street, αλλά και την ενίσχυση του γιεν για τρίτη διαδοχική ημέρα.
  
Αγωγή κατά 13 τραπεζών κατέθεσε η Εθνική Αρχή Πιστωτικής Εποπτείας των ΗΠΑ (National Credit Union Administration) για το σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κάνσας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αγωγή στρέφεται εναντίον της JPMorgan, της Barclays, της Credit Suisse Group και 10 ακόμη τραπεζών και κατηγορητήριο αναφέρει πως οι εν λόγο τράπεζες έδωσαν λάθος πληροφορίες στην Ένωση Βρετανικών Τραπεζών, η οποία επέφερε απώλεια εισοδήματος από επενδύσεις και άλλα στοιχεία ενεργητικού.

Αθλητισμός

Επίθεση με βόμβες μολότοφ και πέτρες δέχθηκαν λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς του Άρη κι επέστρεφαν από την Ξάνθη, όπου είχαν μεταβεί για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους με την τοπική Σκόντα. Ετοιμοπόλεμος ακόμα και για το ματς του Κυπέλλου Ελλάδας, την Τετάρτη, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Εργοτέλη παρουσιάζεται ο Λουτσιάνο Φιγκερόα, ύστερα από τις τελευταίες εξετάσεις που υποβλήθηκε.

Το ενδιαφέρον στην Άντερλεχτ θέλει να ρίξει ο Μϊτσελ, προσπαθώντας να αφήσει στο παρελθόν την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό για τη Σούπερ Λίγκα. «Είμαστε καλύτερη ομάδα από την Άντερλεχτ, έχουμε καλύτερο υλικό και μεγαλύτερες δυνατότητες και αυτό θα φανεί στο γήπεδο» είπε χαρακτηριστικά.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.

1908: Η Βουλή της Κρητικής Πολιτείας αποφασίζει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1948: Ο γιαπωνέζος μηχανικός Soichiro Honda ιδρύει την εταιρεία Honda.

1957: Εγκαινιάζεται το Camp Nou, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Barcelona.

2000:Ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sydney. 

Εν τω μεταξύ, την ίδια αγωνιστική ημέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική γυμναστική.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1896: Francis Scott Fitzgerald, σημαντικός αμερικάνος συγγραφέας του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: