21 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση τόνισε -μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα»- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι σε σχέση με τη δράση της Χρυσής Αυγής, «έχουμε αποφασίσει με τον πρωθυπουργό ένα καθαρό και αποτελεσματικό πλαίσιο ενεργειών». Τρία άτομα συνελήφθησαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με την Aστυνομία τα άτομα είχαν στην κατοχή τους κράνη, κοντάρια και ασπίδες, ενώ στο σημείο έφτασε εισαγγελέας προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα στα γραφεία.

Νέα συγκέντρωση στην πλατεία Παιδικής Στέγης στη Νίκαια πραγματοποιούν το πρωί του Σαββάτου σωματεία του Πειραιά. «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία που οργανώνουν την κινητοποίηση. Με 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι καθηγητές, όπως αποφάσισαν στην μαραθώνια συνεδρίασή τους οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Νέες συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη. Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο οι δάσκαλοι.

Για το κλίμα εκφοβισμού και τα «γυμνάσια» μίσους στα οποία υποβάλλονταν τα νέα μέλη για να μπουν στο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής μιλά πρώην μέλος της. Για τον 45χρονο δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα απορεί πώς έφτασε να κάνει τη δολοφονία. «Το μόνο που με παραξενεύει είναι τι πλύση εγκεφάλου έκαναν στον Ρουπακιά για να του οπλίσουν το χέρι» δηλώνει. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει είναι ότι πήρε εντολή να πάει και να σκοτώσει.

Κόσμος

Την επ' αόριστον αναβολή των συναντήσεων μελών οικογενειών που χώρισε ο πόλεμος ανακοίνωσε το καθεστώς της Β.Κορέας, κατηγορώντας «συντηρητικούς κύκλους» της Νοτίου Κορέας ότι καλλιεργούν κλίμα αντιπαλότητας. Ο τυφώνας Ουσάγκι, ίσως η ισχυρότερη τροπική καταιγίδα της χρονιάς, πλησιάζει Φιλιππίνες και την Ταϊβάν με καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους. Ο Ουσάγκι έφτασε τη νύχτα στα νησιά Μπατάν, στις βόρειες Φιλιππίνες με ριπές ανέμου που πλησίαζαν τα 250χλμ/ώρα. Από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μέχρι τον Βορρά, από την Ουάσινγκτον μέχρι τη Μόσχα και το Πεκίνο, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις εκλογές της Κυριακής στην τέταρτη διεθνώς και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Τρίτη θητεία διεκδικεί η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία με άγνωστο Χ εάν θα υποχρεωθεί να επανέλθει σε μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Την Άνγκελα Μέρκελ θα επέλεγαν να παραμείνει στην καγκελαρία για μία ακόμη τετραετία οι Γάλλοι εάν ψήφιζαν στις εκλογές, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της OpinionWay που δημοσιεύεται στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, η οποία και σχολιάζει πως τα αποτελέσματα αποδεικνύουν «τη διάψευση των προσδοκιών του γαλλικού λαού σε σχέση με την κυβέρνησή τους». Το ενδιαφέρον των Γάλλων για τις γερμανικές εκλογές κορυφώνεται και επικεντρώνεται στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη οκτώ ανδρών ηλικίας 24 έως 47 ετών, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως εγκεφάλου της σπείρας, για κλοπή ύψους 1,3 εκατ. στερλινών (1,5 εκατ. ευρώ) μέσω διείσδυσης στο σύστημα πληροφορικής ενός υποκαταστήματος της τράπεζας Barclays.

Οικονομία

Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής. Η κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016, η βιωσιμότητα του χρέους, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και οι αποκρατικοποιήσεις είναι τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης «μακράς διαρκείας» που θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ), καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Η ευρωπαϊκή αγωνιστική δράση ξεκίνησε την Παρασκευή, με την Τουλούζ να παίρνει το διπλό με 1-2 από την Σεντ Ετιέν και την Γκλάνταμπαχ να κάνει περίπατο με 4-1 επί της Μπράουσβάιγκ για τη bundesliga. Στο ματς που άνοιξε την αυλαία στην primera division η Οσασούνα επιβλήθηκε της Έλτσε με 2-1. Ο πρωτοπόρος και αήττητος πρωταθλητής Ολυμπιακός θα δοκιμαστεί στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό το βράδυ της Κυριακής (22 Σεπτεμβρίου, 20.30) στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Επίσης ξεχωρίζει η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ στο γήπεδο της Λεωφόρου το βράδυ του Σαββάτου (21 Σεπτεμβρίου, 20.30) αλλά και το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Πλατανιά στο γήπεδο της Τούμπας. Εκτός αποστολής του Παναθηναϊκού για την αναμέτρηση του Σαββάτου με τον ΟΦΗ στο «Απ. Νικολαΐδης» τέθηκε ο Εμίρ Μπαϊράμι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1949: Συγκροτείται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Δυτική Γερμανία, από τις τρεις κατοχικές δυνάμεις που την ελέγχουν (Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ).

1974: Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος.

1985: Η Madonna φτάνει για πρώτη φορά στο Νο 1του βρετανικού chart με το album της “Like a virgin”.

1991: Η αμερικανική ομοσπονδία μπάσκετ ανακοινώνει, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, την δημιουργία της αποκληθείσας Dream Team, που αποτελείτο από τους εντυπωσιακότερους παίκτες του NBA.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1950: Bill Murray, αμερικανός ηθοποιός.

1972: Liam Gallagher, τραγουδιστής των προσφάτως διαλυμένων Oasis.

ΘΑΝΑΤΟΙ

19 π.Χ:. Βιργίλιος, ρωμαίος ποιητής.

1832: Sir Walter Scott, σκοτσέζος μυθιστοριογράφος και ποιητής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: