02 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Από την Παρασκευή (30/8/13) αγνοείται η τύχη της 5χρονης Χουντα Γουαζάν. Για το λόγο αυτό έχει εκδοθεί ειδοποίηση Amber Alert. Η 5χρονη εξαφανίστηκε από το Ίλιον στην Αθήνα. Έχει καστανά μαλλιά, καφέ μάτια, ύψος 1,10 μ., βάρος 17 κιλά. Την ημέρα της εξαφάνισής της φορούσε ροζ φόρεμα και άσπρα πέδιλα. Ένα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στην τρόικα και χρονοδιάγραμμα εξόδου από το μνημόνιο επιδιώκουν να διαμορφώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ των στόχων είναι να συμφωνηθεί η μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης.

Αναστέλλονται από σήμερα, Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας ορισμένα τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά οι συρμοί, των οποίων η κυκλοφορία σταματά. Νέα σύσκεψη για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά την Συρία έχουν στις 18:00 σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων».

Κόσμος

Διευρύνεται το χάσμα του προσδόκιμου ζωής μεταξύ γυναικών άνω των 50 ετών στις φτωχές και πλούσιες χώρες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το χάσμα μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω χωρίς την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Η πρώτη μάχη που καλείται να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία ξεκίνησε στο λόφο του Καπιτωλίου: Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εκστρατεία για να πάρει την έγκριση βουλευτών και γερουσιαστών, ορισμένοι από τους οποίους συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την σκοπιμότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης. Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός προειδοποιεί πως ένα αμερικανικό χτύπημα θα καταλήξει να ενισχύσει την Αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της.

Σε μία σχετικά ήπιας έντασης μονομαχία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ εμφανίζεται να κέρδισε οριακά τις εντυπώσεις στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ -χωρίς ωστόσο αυτό να ενισχύει σημαντικά την ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές. Πιο «φλύαρη» αλλά πάντα σε χαμηλούς τόνους η καγκελάριος, πιο αιχμηρός (όπως συνήθως) ο Στάινμπρουκ, ο οποίος όμως δεν απέφυγε μερικά λάθη. Αδιαμφισβήτητος νικητής πάντως του ντιμπέιτ αναδεικνύεται... το κολιέ της καγκελαρίου. Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο ανατολικό αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Ελλάδα και οικονομία κυριάρχησαν το βράδυ της Κυριακής στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. «Θα μπορούσε να υπάρξει και νέο πακέτο (βοήθειας) για την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι δουλειά της είναι να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν θα σταματήσουν». Ο Στάινμπρουκ την κατηγόρησε ότι συνθλίβει τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες με τη λιτότητα. «Η στρατηγική σας για την κρίση είναι αποτυχημένη» της είπε.

Οικονομία

Με προβλήματα και καταγγελίες εκ μέρους των φοροτεχνικών ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί σήμερα, Δευτέρα, η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα. Συνολικά υποβλήθηκαν 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012.

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ 2011 και 2012 έχουν εντοπίσει σφάλματα στον υπολογισμό του φόρου, τα περισσότερα εκ των οποίων σχετίζονται με την φορολογητέα αξία των ακινήτων. Στην ολοκλήρωση της καταγραφής των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και φόρων υπέρ τρίτων προχωρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση με τον νέο Προϋπολογισμό του 2014 να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Αθλητισμός

Την απόκτηση του Σαμπού Γιαταμπαρέ ανακοίνωσε την Κυριακή η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Αφρικανός (Μάλι) πρώην παίκτης της Μπαστιά υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Ελλάδας και δήλωσε ότι η έλευσή του σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ, όπως ο Ολυμπιακός, είναι μία σπουδαία εξέλιξη για την καριέρα του. Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού θα πρέπει να θεωρείται ο 22χρονος πρώην πλέον επιθετικός της Παρτιζάν Στέφαν Σκέποβιτς!

Η Μονακό ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος, καθώς επικράτησε στο «Βελοντρόμ» 2-1 της Μαρσέιγ και ανέβηκε στην κορυφή με 10 βαθμούς, έναν περισσότερο από τη σημερινή αντίπαλό της και τη Σεντ Ετιέν και δύο πάνω από την πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν. Την τρίτη νίκη της στο γαλλικό πρωτάθλημα πανηγύρισε η Σεντ Ετιέν, η οποία σε αγώνα για την 4η αγωνιστική του Championnat επικράτησε 2-1 της φιλοξενούμενης Μπορντό. Στο μεταξύ Νις και Μονπελιέ αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2.

Το απόλυτο της συγκομιδής διατήρησε η Ρεάλ Μαδρίτης στο ισπανικό πρωτάθλημα, καθώς επιβλήθηκε 3-1 της Αθλέτικ Μπιλμπάο στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Τα τέρματα της «βασίλισσας», η οποία υποχρέωσε τους Βάσκους στην πρώτη βαθμολογική απώλειά τους στην πριμέρα ντιβιζιόν, σημείωσαν οι Ίσκο (25΄, 71΄) και Κριστιάνο Ρονάλντο (45΄), ενώ η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε μείωσε με τον Ιμπάι Γκόμεθ στο 77΄


Δεν υπάρχουν σχόλια: