11 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα

«Καλή σχολική χρονιά με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία» ευχήθηκε μέσω Twitter ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Tα σχολεία άνοιξαν για τον αγιασμό, ωστόσο, η ΟΛΜΕ προχωρά από την ερχόμενη Δευτέρα σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δάσκαλοι.«Στηρίζουμε κάθε μορφή πάλης, οποία και αν είναι αυτή» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος εργαζομένων την ΛΑΡΚΟ, αναφερόμενος, στους προπηλακισμούς, που δέχτηκαν η Φώφη Γεννηματά και ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Δεν είμαι υπέρ της βίας, αλλά οι εργαζόμενοι είναι θυμωμένοι. Τα πνεύματα είναι τεντωμένα» διευκρίνισε.

Με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο». «Το βασικό είναι τα σχολεία να λειτουργούν, να είναι ανοικτά, να μη δημιουργούνται προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Όλα τα άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε καλόπιστα και να βρούμε λύσεις» είπε.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για να παρακολουθήσει τον αγιασμό. Το σχολείο επελέγη από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, καθώς περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας. Μαθητές και μαθήτριες κρατούσαν πλακάτ με σύνθημα «Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί».«Θα γυρίσουμε πίσω τους 20 καθηγητές σας που έβγαλαν σε διαθεσιμότητα» δεσμεύτηκε ο Αλ.Τσίπρας.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, για την 78η Διεθνή Εκθεση. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με τον πρύτανη του ΑΠΘ και με εργαζόμενους της ΕΡΤ. Συνέντευξη Τύπου θα δώσει στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κόσμος                                                                             

Την επιβολή της θανατικής ποινής στους τέσσερις ινδούς που κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό και τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας, ζήτησε ο δημόσιος κατήγορος. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τέσσερις άνδρες σε μία υπόθεση που προκάλεσε κατακραυγή στην Ινδία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Εγκλήματα πολέμου τόσο στο συριακό καθεστώς όσο και στους αντικαθεστωτικούς επιρρίπτει η ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην έκθεσή της για τη Συρία, λέγοντας πως «δεν μπορεί ακόμη να καταλήξει» στο εάν έχουν τελεστεί επιθέσεις με χημικά.

Η έκθεση της ομάδας Πινιέρο καλύπτει το δίμηνο μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ αυτές τις ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ η έκθεση Σέλστρομ για τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων. Στην ένταση της προσπάθειας για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στηρίζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα.

Τα Τίρανα θα δώσουν βάρος στην ενίσχυση της συνεργασίας με Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία και στην επίλυση των διμερών θεμάτων. Πραγματικά εντυπωσιακές χαρακτήρισε τις δημοσιονομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο πορτογάλος αξιωματούχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η χώρα πλησιάζει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά σε κτίριο διοίκησης των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Ράφα του Σινά, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον ένα άτομο. Από την ισχυρή έκρηξη κατέρρευσε μέρος του κτιρίου και υπάρχουν φόβοι ότι στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν παγιδευτεί.

Οικονομία

Στην τοποθέτηση δύο έμπειρων επενδυτικών τραπεζιτών στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προχώρησε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε το διορισμό στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Γιάννη Ζαφειρίου και του Στέφαν Βίλκε.

Στην υποβάθμιση της Αργεντινής κατά μία βαθμίδα σε «C+» προχώρησε η Standard & Poor’s, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές αξιολόγησης της χώρας. Η Standard & Poor’s απέδωσε την απόφαση της στην απόφαση που έλαβε στις 23 Αυγούστου δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή πρέπει να αποζημιώσει τους ομολογιούχους που δεν δέχτηκαν την αναδιάρθρωση χρέους. Σε επιλεκτικές αγορές προχωρούν οι επενδυτές στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ διαπιστώνεται και κατοχύρωση μέρους των κερδών που κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις.


Αθλητισμός

Ως τον Δεκέμβριο είναι διατεθειμένος να περιμένει ο Ιβάν Σαββίδης την Κυβέρνηση, ώστε να λυθεί το θέμα με τα χρέη του ΠΑΟΚ. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας είχε νέα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, οι οποίοι εμφανίστηκαν ξανά θετικοί στο στην πρόταση του ομογενή επιχειρηματία για καταβολή 11 εκατ. ευρώ, ωστόσο του τόνισαν ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την έγκριση της τρόικας.

Άκαρπη αποδείχθηκε και η νέα συνάντηση του Παναθηναϊκού με τον μάνατζερ του Κουίνσι, ο οποίος έφυγε άπραγος την Τρίτη από την Ελλάδα. Οι Πράσινοι προσπαθούν να βρουν λύση και να απεμπλακούν από τα συμβόλαια των παικτών που έχουν «κοπεί», ωστόσο πέφτουν σε αδιέξοδα.

Η Αργεντινή προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ 2014, καθώς μετά την ευρεία σε έκταση, εκτός έδρας νίκη που σημείωσε με 5-2 επί της Παραγουάης, παρέμεινε επικεφαλής στην ζώνη της Νότιας Αμερικής κι εξασφάλισε μία θέση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Πρόκριση και για τις ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα από την ζώνη Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1822: Ως επικεφαλής των κατοίκων της Μυκόνου, η Μαντώ Μαυρογένους αποκρούει επίθεση αλγερινών πειρατών.

1922: Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Μουδανιών, ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την ανατολική Θράκη και έτσι αποσύρεται πέραν της δυτικής όχθης του Έβρου.

1969: Η Jane Birkin και ο Serge Gainsbourg φτάνουν στην κορυφή του βρετανικού chart με το τραγούδι τους “Je t’ aime moi non plus”.

1981: Ένας εκκεντρικός νεαρός με ιδιαίτερα sexy εμφάνιση ανοίγει την συναυλία των Rolling Stones στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον Prince.

2003: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Toronto με τους Raptors και χάνει με 98-76.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1962: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Joan Cusack, αδελφή του γνωστού ηθοποιού John Cusack.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1889: Πεθαίνει ο Άγγλος φυσικός James Prescott Joule που έγινε γνωστός κυρίως για τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής που εισήγαγε. Ενώ το όνομά του δόθηκε στην μονάδα μέτρησης της ενέργειας.

1963: Αφήνει την τελευταία της πνοή η μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια, Edith Piaf.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: