18 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου, για τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στον Μελιγαλά Μεσσηνίας από τη Χρυσή Αυγή κατά το μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα απεργιακά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Κλειστός από τις 10 το πρωί ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Αιματηρό επεισόδιο με έναν 34χρονο νεκρό σημειώθηκε επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60 στην Αμφιάλη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το θύμα, ο Παύλος Φύσσας, ανήκε στον αριστερό χώρο, ήταν γνωστός στην περιοχή για την αντιφασιστική του δράση και δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από ομάδα ακροδεξιών. Συνελήφθη ένας 45χρονος, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και παραδέχθηκε ότι ανήκει στον ακροδεξιό χώρο. Έρευνα σε γραφεία της Χρυσής Αυγής πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

Την έναρξη σύντομα διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άλλων θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στη συνάντησή τους στη Ρώμη. Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Συλλαλητήριο στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ξεχωριστή συγκέντρωση θα κάνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10:30.Κλειστός από τις 10 το πρωί ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Κόσμος

Απέρριψε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο την προσφυγή του γερμανικού NPD στην Καρλσρούη να «φιμωθεί» ο γερμανός πρόεδρος, που αποκάλεσε «τρελούς» τα μέλη του κόμματος και κάλεσε τους πολίτες να τους δείξουν τα όριά τους. Το ακροδεξιό κόμμα είχε ζητήσει από την Καρλσρούη να απαγορεύσει, με επείγουσα εκδίκαση, στον πρόεδρο να εκφράζεται έτσι πριν τις εκλογές, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για επείγουσα διαδικασία.

Με πρώτο βήμα τον έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε τη θέση του ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από τον εμφύλιο στη Συρία χωρίς αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η διπλωματική μάχη για το Συριακό συνεχίζεται στον ΟΗΕ, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζητούν για το ψήφισμα που θα καλεί τη Δαμασκό σε παράδοση του χημικού της οπλοστασίου -με άγνωστο το πότε θα γίνει ψηφοφορία και το πώς θα επηρεάσει την τελική απόφαση η αντίθεση της Ρωσίας σε «ρήτρα» για στρατιωτική δράση.

To άμεσο πολιτικό μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κρίνει η επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας, που θα ψηφίσει επί της αποπομπής του από το Κοινοβούλιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή της ποινής του, αλλά ο -επικοινωνιακός- Καβαλιέρε είναι με το δάχτυλο στο... play: Ο Μπερλουσκόνι έχει ετοιμάζει βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που θα εξέπεμπε την Τρίτη αλλά τελικά ανέβαλε, ίσως για λίγο πριν την ψηφοφορία στη Γερουσία ή για την επόμενη ημέρα. Στο βίντεο, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ο Καβαλιέρε παίζει το χαρτί της ανασύστασης του κόμματός του αλλά δεν απειλεί την κυβέρνηση Λέτα. 

Στους δρόμους της Νέας Υόρκης επέστρεψε το κίνημα Occupy Wall Street, για να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο από τη «γέννησή» του και να καταγγείλει την απληστία του κόσμου των χρηματαγορών και την πολιτική διαφθορά. Περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο πάρκο Ζουκότι στην οικονομική περιοχή της Γουόλ Στρίτ, από όπου ξεκίνησε την ύπαρξη του το κίνημα πριν από δύο χρόνια.

Τη σορό του 55χρονου βαριά οπλισμένου κυνηγού, που σκότωσε τρεις αστυνομικούς και έναν οδηγό ασθενοφόρου δυτικά της Βιέννης πριν διαφύγει στο αγρόκτημά του και πολιορκηθεί για ώρες από την αστυνομία, βρήκαν απανθρακωμένη οι ειδικές δυνάμεις της αυστριακής αστυνομίας στο υπόγειο του σπιτιού του. Η σορός είναι καμένη σε σημείο που η ταυτοποίησή της δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά η αστυνομία θεωρεί με βεβαιότητα πως πρόκειται για τον άνδρα και πιστεύει πως η φωτιά τέθηκε από τον ίδιο.

Οικονομία

Νέα συνάντηση θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη στη Μόσχα μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Gazprom θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ελληνική πλευρά τη δική της πρόταση, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.
Αιφνιδιαστική χαρακτήρισε σήμερα Τετάρτη την κατάργηση των δόσεων για την εξόφληση επιπλέον φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων μετά από έλεγχο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η Wall Street Journal επικαλείται τις απόψεις οικονομολόγων σύμφωνα με τις οποίες η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ευρωζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερο για την Ευρωζώνη να επανέλθει σε εύρωστη ανάπτυξη μετά από τη μακρά οικονομική ύφεση.

Αθλητισμός

Αρκετή ώρα μετά την ήττα από την Παρί, ο Μίτσελ δεν μπορούσε να πιστέψει πώς ο Ολυμπιακός δέχθηκε τρία γκολ με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και τελικά υπέστη μια βαριά εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα του Champions League. Ο Ισπανός τεχνικός παρουσιάστηκε απογοητευμένος και τόνισε ότι το τελικό σκορ αδικεί την ομάδα του, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν επιτρέπεται σε τέτοιο επίπεδο να... σβήνει η ομάδα στο β’ ημίχρονο.

Η Μπενφίκα ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο 3ο όμιλο του Champions League, όπου συμμετέχει και ο Ολυμπιακός, επικρατώντας στο «Ντα Λούζ» της Λισαβόνας της Άντερλεχτ με 2-0. Τα γκολ για τους «Αετούς» πέτυχαν οι Ντζούρισιτς (4΄) και Λουϊζάο (30΄). Τεράστια νίκη της Ρεάλ με 6-1 επί της «Γαλατά» στην Πόλη, αλλά τραυματίστηκε ο Κασίγιας. Η Γιουβέντους «πέταξε» δύο βαθμούς (1-1) στην Κοπεγχάγη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «διέλυσε» τη Λεβερκούζεν με 4-2. Μεγάλο «διπλό» της Σαχτάρ μέσα στην έδρας της Ρεάλ Σοσιεδάδ (0-2). «Περίπατος» της Μπάγερν Μονάχου κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (3-0). Σαν σίφουνας πέρασε από την Τσεχία η Σίτι, κερδίζοντας 3-0 τη Βικτόρια Πλζεν.

Ο Ολυμπιακός γνώρισε βαριά εντός έδρας ήττα με 4-1 από την Παρί Σεν Ζερμέν στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου του Champions League. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με τον Καβάνι στο 19' αλλά ο Βάις ισοφάρισε σε 1-1 στο 25'. Ο Μότα όμως με δύο τέρματα (68’, 73') από ισάριθμες κεφαλιές έπειτα από κόρνερ έκανε το 3-1 και ο Μαρκίνιος στο 86' με ακριβώς τον ίδιο τρόπο διαμόρφωσε το τελικό 4-1. Η Παρί έχασε και πέναλτι στο 82' το οποίο κέρδισε ο Ιμπραΐμοβιτς από τον Σάμαρη, αλλά ο Ρομπέρτο «νίκησε» τον Σουηδό από την άσπρη βούλα. Δύο δοκάρια (1' Βάις, 15' Φουστέρ) και... διαστημική απόδοση του Ολυμπιακού στα πρώτα 45' και ένα «ασύλληπτο» γκολ του Βάις στο 25' πήγαν χαμένα στο β' μέρος που ήρθε η αδικαιολόγητη καθίζηση των Πειραιωτών.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )

1793: Ο αμερικανός πρόεδρος George Washington θέτει του Καπιτωλίου, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο.

1812: Τεράστια πυρκαγιά στη Μόσχα κατακαίει το 90% των σπιτιών και 1.000 εκκλησίες.

1834: Μετά από διάταγμα της αντιβασιλείας, η Αθήνα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1851: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας «New York Times».

1936: Μετά την έκδοση του νόμου 117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού, η δικτατορία Μεταξά καταργεί τα πολιτικά κόμματα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1905: Greta Garbo, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Greta Gustavson, ηθοποιός σουηδικής καταγωγής που έκανε καριέρα στο Hollywood.

1954: Μιχάλης Τερζής, συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1970: Jimmy Hendrix, αμερικανός ρόκερ που άφησε ιστορία.

1994: Franco Moschino, διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: