16 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Το νέο κύμα διαθεσιμότητας, που αφορά άλλους 12.500 υπαλλήλους έως το τέλος του έτους, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα τέλη του μήνα. Στο στόχαστρο μπαίνει το προσωπικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, δημοτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τεταμένη είναι η κατάσταση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απομακρύνουν τους σχολικούς φύλακες που πραγματοποιούσαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει στις 9:30 αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων.

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της ρωσικής Άνω Βουλής, με επικεφαλής την πρόεδρό του Βαλεντίνα Ματβιένκο, πραγματοποιεί από σήμερα, Δευτέρα, τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει σειρά άλλων επαφών. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθεί η ελληνορωσική συνεργασία.

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει από σήμερα, Δευτέρα, η χώρα με διάφορους κλάδους εργαζομένων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις κόντρα στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Οι καθηγητές στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Σε 48ωρη απεργία και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. 

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 11:30 ώς τη λήξη του ωραρίου. Ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα Ταμεία. Συνάντηση με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν αναμένεται να έχει εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφθεί την Γερμανία, προσκεκλημένος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke).

Κόσμος

Φωτιά ξέσπασε σε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στο οποίο πραγματοποιούντο επισκευαστικές εργασίες σε ναυπηγείο κοντά στο Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας, αλλά σύμφωνα με αξιωματικούς του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροή ραδιενέργειας, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το πλήρωμα έχει απομακρυνθεί, ο αντιδραστήρας ήταν κλειστός και στο σκάφος δεν υπήρχε οπλισμός, σύμφωνα με αξιωματικούς του ρωσικού στόλου. Mε λίγες ώρες καθυστέρηση ξεκινά η επιχείρηση ανέλκυσης του ναυαγίου του Costa Concordia στο ιταλικό Τζίλιο, καθώς η νυχτερινή κακοκαιρία εμπόδισε τις προετοιμασίες. 

Οι τεχνικές δυσκολίες της ανέλκυσης είναι μεγάλες και το κόστος της τεράστιας επιχείρησης έχει ανάλογο ύψος. Την έκθεση της ομάδας Σελστρομ μετά την αυτοψία στη Συρία για τις καταγγελίες χρήσης του χημικού οπλοστασίου παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Τα Ηνωμένα Έθνη θα ενημερώσουν αρχικά σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση το Συμβούλιο Ασφαλείας και αργότερα τη Γενική Συνέλευση. Το πόρισμα αναμένεται να επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών, αλλά όχι να δείχνει -τουλάχιστον ευθέως- ποια από τις δύο πλευρές ευθύνεται.

Οι ισχυρές βροχές και οι πλημμύρες που έφεραν στο Μεξικό η τροπική καταιγίδα Μανουέλ στα δυτικά και ο κυκλώνας Ίνγκριντ στα ανατολικά έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 21 άτομα, αναγκάζοντας χιλιάδες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο. Αρκετοί ποταμοί έχουν υπερχειλίσει, εκκενώθηκαν τρεις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού. 

Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας επιστρέφουν ως απόλυτοι κυρίαρχοι στην κυβέρνηση του κρατιδίου, παίρνοντας 47,7% στις κάλπες της Κυριακής και ανακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία που είχαν χάσει ταπεινωτικά πριν από τέσσερα χρόνια. Καταποντίστηκαν στο 3,3% οι σύμμαχοί τους Φιλελεύθεροι (FDP), μικρή ενίσχυση στο 20,6% κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται πλέον για τη μεγάλη μάχη του Μπούντεσταγκ.

Οικονομία

Στην συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις 18 Σεπτεμβρίου εστιάζεται η προσοχή των επενδυτών, καθώς αναμένεται να αποφασισθεί η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, που σε μηναία βάση ανέρχεται στα 85 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές θεωρούν πως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σε πρώτη φάση τη μείωση του ποσού αυτού κατά 10 δισ. ευρώ , στα 75 δισ. ευρώ. Συνεχίζεται η βουτιά των επιτοκίων στις καταθέσεις, τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν «προσγειωθεί» βίαια, με την πτώση να φτάνει ακόμη και τις δύο μονάδες σε σχέση με πέρυσι την άνοιξη.

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την περαιτέρω προστασία είτε της πρώτης είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, δίδοντας το δικαίωμα στον Κυπριακό Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, είτε και στις ίδιες τις τράπεζες σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων να αγοράζουν στην τιμή του δανείου με ενοικιαγορά (Leasing), την οικία και εν συνεχεία να συμφωνoύν το δικαίωμα ενάσκησης επανάκτησης της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη.

Αθλητισμός

Σημαντική νίκη με 1-0 πέτυχε η Εσπανιόλ μέσα στην έδρα της Γρανάδα, συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις στο φετινό ισπανικό πρωτάθλημα. Σκόρερ του «χρυσού» τέρματος ήταν ο Μανού Λανθαρότε στο 76ο λεπτό του αγώνα.Στην τελευταία αναμέτρηση της Κυριακής, η Μπέτις ήταν εντυπωσιακή και κατάφερε να προηγηθεί 3-0 στο ημίχρονο επί της Βαλένθια, για να πάρει τελικά την πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα με 3-1.

Το εκπληκτικό ξεκίνημα της Μονακό στο γαλλικό πρωτάθλημα συνεχίζεται. Οι «Μονεγάσκοι» επιβλήθηκαν 1-0 εντός έδρας της Λοριάν κι οδηγούν την κούρσα στο Championnat. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε με πέναλτι ο Ρανταμέλ Φαλκάο στο 6ο λεπτό. Με δύο γκολ του Τσβίτανιτς η Νις πήρε το διπλό στην έδρα της Λιλ.Ενώ η Λυών παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και παραχώρησε λευκή ισοπαλία στην Ρεν.

Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι στη Φλωρεντία μεταξύ της τοπικής Φιορεντίνα και της Κάλιαρι, για την 3η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Βαλέρο στο 71' άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, για να ισοφαρίσει η Κάλιαρι με τον Πινίγια στο 89ο λεπτό της συνάντησης. Από εκεί και πέρα η Λάτσιο δεν είχε πρόβλημα να λυγίσει την αντίσταση της Κιέβο (3-0), ενώ και η Λιβόρνο δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τη νίκη κόντρα στην Κατάνια (2-0) .


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1828: Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν από την Πελοπόννησο.

1904: Γίνεται η ηλεκτρική εκκίνηση του αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά.

1908: Ο κατασκευαστής αμαξών, William C. Durant, ιδρύει την General Motors.

1934: O Donald Duck, η διάσημη πάπια της Walt Disney, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε comic strip εφημερίδας.

1978: Τίθεται σε ισχύ η νομιμοποίηση, υπό προϋποθέσεις, των αμβλώσεων στην Ελλάδα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1925: B.B King (πραγματικό όνομα Riley B. King), θρύλος του blues.

1956: Mickey Rourke, αμερικανός ηθοποιός. (9 ½ εβδομάδες, Δαιμονισμένος Άγγελος, Ο παλαιστής)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1977: Μαρία Κάλλας, διάσημη ελληνίδα σοπράνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: