20 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΝΔ η θεωρία των δύο άκρων. Τη διαφωνία του για τις δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη εκφράζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τονίζει ότι δεν συμφωνεί με την προσέγγιση των δύο άκρων. «Δεν εξισώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή» είπε στον Βήμα 99,5. Σε άλλη γραμμή ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τις εντυπώσεις επιχειρεί να διασκεδάσει ο Σίμος Κεδίκογλου. Την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό ζητεί ο Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Στην επιστολή, ο πρόεδρος της Κύπρου ορίζει, επίσης, το πλαίσιο που θέτει η Λευκωσία για επανέναρξη των διαβουλεύσεων.

Να διεισδύσει ακόμα και σε κατεξοχήν λαϊκές περιοχές έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλευόμενη την ανεργία, τη φτώχεια και τη μετανάστευση. Ειδικά στη Νίκαια, η παρουσία της οργάνωσης έγινε αισθητή το 2011. Νέα συγκέντρωση στη Νίκαια ετοιμάζουν αύριο, Σάββατο, σωματεία του Πειραιά, με αφορμή τη διανομή τροφίμων και ρουχισμού μόνο για Έλληνες που έχει προαναγγείλει η Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στις 11 το πρωί στο Περιβολάκι. Στόχος της νέας συγκέντρωσης είναι να ακυρωθεί η δράση αυτή, όπως έγινε και το βράδυ της Πέμπτης με την ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Νίκαια που τελικά ματαιώθηκε. «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα που οργανώνουν την κινητοποίηση.

Συγκεντρώσεις εναντίον του φασισμού, με συνθήματα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκές πόλεις. Σε συγκέντρωση στο Παρίσι συνελήφθησαν 38 άτομα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Οι διαδηλωτές, μέλη της γαλλικής άκρας αριστεράς συνελήφθησαν καθώς μετά την κινητοποίηση κατευθύνονταν σε μπαρ όπου, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, «συχνάζουν άνθρωποι που πρόσκεινται στη λεγόμενη Γαλλική Άνοιξη», κίνημα αποτελούμενο από ανθρώπους που αντιτίθενται στους γάμους των ομοφυλόφιλων.

Κόσμος

Οριακό προβάδισμα στον νυν κυβερνητικό συνασπισμό Μέρκελ και Φιλελεύθερων δίνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις γερμανικές κάλπες για το Μπούντεσταγκ, και όπως όλα φαίνεται τα πάντα θα κριθούν στο νήμα. Οι επιδιώξεις των κομμάτων και η παλέτα των συνασπισμών σε μία εκλογική αναμέτρηση που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες.

Το Καράκας κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν επέτρεψε στο αεροσκάφος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να περάσει από τον αμερικανικό ενάεριο χώρο για να ταξιδέψει προς την Κίνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «άλλη μία πράξη επιθετικότητας» την άρνηση του σχεδίου πτήσης του αεροσκάφους πάνω από το Πουέρτο Ρίκο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Συρίας Καντρί Τζαμίλ δηλώνει σε βρετανική εφημερίδα πως στην παρούσα φάση καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη συριακή σύρραξη δεν μπορεί να επικρατήσει: «Το μηδενικό άθροισμα δυνάμεων δεν θα αλλάξει για το επόμενο διάστημα» υποστηρίζει, λέγοντας πως ο Άσαντ προτίθεται να προτείνει παύση πυρός στην ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη (η οποία είναι προς το παρόν ακόμη στα χαρτιά). Η αντιπολίτευση έχει αρνηθεί να πάρει μέρος σε διάσκεψη εάν δεν αποχωρήσει ο Άσαντ.

Τουλάχιστον δώδεκα άτομα, ανάμεσά τους και ένα τρίχρονο παιδί, έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς σε πάρκο στο Σικάγο. Τρεις από τους τραυματίες, και το παιδί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν έχει συλληφθεί ακόμη κανένας ως ύποπτος, και θεωρείται πως ο δράστης κυκλοφορεί. Η Γαλλία άφησε να εννοηθεί, για πρώτη φορά, πως είναι πρόθυμη να ενισχύσει με οπλισμό τους μετριοπαθείς σύρους αντικαθεστωτικούς σε ένα «ελεγχόμενο πλαίσιο», την ώρα που οι συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη για το ψήφισμα επί του συριακού χημικού οπλοστασίου συνεχίζονται. Αισιόδοξη η Ρωσία πως η συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ θα γίνει πράξη, αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση ζητούν οι ΗΠΑ.

Οικονομία

Αδικαιολόγητες θεωρεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης τις επικρίσεις που διατύπωσε εναντίον του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε σημερινή συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ δηλώνει πως οι πολιτικές παρεμβάσεις στον εποπτικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβανομένης της κριτικής στην εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των κριτηρίων ικανότητας και καταλληλότητας των νεοεκλεγέντων μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, δεν ευνοούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις HSBC, Qlnvest και Standard Chartered να αναζητήσουν ευκαιρίες για την έκδοση ομολόγων ισλαμικού δικαίου (sukuk) στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται πως οι εκδότες των ισλαμικών ομολόγων δεν πληρώνουν τόκο, καθώς είναι μια πρακτική που απαγορεύεται στο Ισλάμ. Αντιθέτως, οι αγοραστές των sukuk γίνονται συνιδιοκτήτες του χρέους και λαμβάνουν ετήσια κέρδη από τον εκδότη.

Νέα παράταση στην υποβολή του Ε9 σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως σχετικά ανάρτησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεοχάρης στο Twitter, γίνεται προσπάθεια για να συμφωνηθεί παράταση. Από τα μέσα Ιουλίου, οπότε η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης είχαν συνολικά υποβληθεί περίπου 800.000 δηλώσεις Ε9, όταν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκτιμούσε ότι οι συνολικές υποβολές θα ανέρχονταν εφέτος σε 500.000.

Αθλητισμός

Στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από το Τελ Αβίβ, αποσπώντας το 0-0 από την Μακάμπι, με τον Πάρντο να αποκρούει πέναλτι στο 95'! Αντίθετα, ο Απόλλων Λεμεσού ηττήθηκε εντός έδρας με 2-1 από την Τραμπζονσπόρ. Στο άλλο ματς του 12ου ομίλου, όπου βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, η Άλκμααρ έφυγε με το 1-0 από την έδρα της Μακάμπι Χάιφα. Την ίδια ώρα, η Σουόνσι πήρε σπουδαίο διπλό στο Μεστάγια από τη Βαλένθια την οποία συνέτριψε με 3-0, ενώ με το ίδιο σκορ αλλά στην έδρα τους, επικράτησαν η Φιορεντίνα της Πάσος Φερέιρα και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης της Μπορντό.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε δύσκολα στην _άδεια λόγω τιμωρίας_ Τούμπα την Σαχτιέρ Καραγκάντι με 2-1, στην πρεμιέρα του 12ου ομίλου του Europa League. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Κάνιας στο 50' αλλά ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε με τον Αθανασιάδη στο 75' και έφτασε στην νίκη με το γκολ του Βούκιτς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων (91'). Η Σαχτιέρ τελείωσε τον αγώνα με 10 παίκτες αφού στο 87'αποβλήθηκε ο Ποριβάεφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Χωρίς τον Νταβίντ Φουστέρ θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός στον αγώνα με την Άντερλεχτ για την δεύτερη αγωνιστική του Champions League. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός υπέστη θλάση πρώτου βαθμού στον δεξιό προσαγωγό στον αγώνα της πρεμιέρας με την Παρί Σεν Ζερμέν και θα μείνει εκτός δράσης για δύο εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι θα απουσιάσει και από τον αγώνα με τον Παναιτωλικό στο πρωτάθλημα (22/9).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1821: Οι Οθωμανοί του Ομέρ Βρυώνη καταλαμβάνουν εκ νέου την Αθήνα.

1946: Ξεκινά το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

1989: Η Βουλή, με ψήφους 169 υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές, παραπέμπει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση υποκλοπών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

356 π.Χ: Μέγας Αλέξανδρος, μακεδόνας στρατηλάτης.

1934: Sophia Lοren, Ιταλίδα ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1971: Γιώργος Σεφέρης, ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Σεφερειάδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: