19 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αυτόπτης μάρτυρας της μοιραίας συμπλοκής μεταξύ της ομάδας των ακροδεξιών και της παρέας του Παύλου Φύσσα στην Π.Τσαλδάρη δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν στο σημείο πριν καν αρχίσουν τα επεισόδια, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα επισήμως έχει δηλώσει η αστυνομία. Επιμένει η ΕΛ.ΑΣ. στην εκδοχή ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έφθασαν στο σημείο της συμπλοκής, μετά τη δολοφονική επίθεση. Δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως φαίνεται, η προγραμματισμένη για το απόγευμα συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, καθώς η σχετική ανακοίνωση αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα της.

Αδιανόητο, χαρακτηρίζουν φίλοι του 45χρονου ακροδεξιού Γ.Ρουπακιά, που κατά ομολογία του δολοφόνησε τον 34χρονο αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα, το γεγονός ότι τράβηξε μαχαίρι και σκότωσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που απέφευγε τους καυγάδες. Οι ίδιοι λένε ότι έπαιρνε μεροκάματα από τη Χρυσή Αυγή, όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του. «Ίσως η οικονομική εξάρτηση από την τοπική οργάνωση τον ώθησε να πάει στο σημείο της συμπλοκής» αναφέρει ένας φίλος του 45χρονου.

Στις 11:00 στο νεκροταφείο Σχιστού τελείται σήμερα, Πέμπτη, η κηδεία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές του ακροδεξιού Γ.Ρουπακιά στην οδό Π.Τσαλδάρη στην Αμφιάλη. Τη δολοφονία ομολόγησε ο ίδιος ο 45χρονος, ενώ σύμφωνα με την κατάθεση της γυναίκας του κάποιος του τηλεφώνησε για να μεταβεί στο σημείο της συμπλοκής. Να βρεθεί εκείνος που τηλεφώνησε στο δολοφόνο, ζητά ο πατέρας του Παύλου Φύσσα.

Μήνυμα στις ελληνικές αρχές να εμποδίσουν περαιτέρω κύμα εξτρεμιστικής βίας μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία. «Η αύξηση της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των πολιτικά υποκινούμενων επιθέσεων στην Ελλάδα είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Οι Αρχές πρέπει να δράσουν τώρα, προκειμένου να εμποδίσουν τέτοια φαινόμενα βίας πριν αυτά επεκταθούν και ξεφύγουν από κάθε έλεγχο» δηλώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Κόσμος

Κατηγορηματικά απορρίπτει ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πως η Τεχεράνη έχει πρόθεση να φτιάξει πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως η χώρα «σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, ούτε και θα το κάνουμε ποτέ». Παράλληλα, σε άλλη μία ένδειξη «καλής θέλησης» όπως φαίνεται, το Ιράν απελευθέρωσε 11 πολιτικούς κρατουμένους. Η διεθνής κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον την ομιλία του Ροχανί στον ΟΗΕ με φόντο τις «βαλτωμένες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και αντάλλαξαν πυρά με ομάδες ενόπλων στην περιοχή Κερντασά έξω από το Κάιρο το πρωί της Πέμπτης. Δυνάμεις του στρατού είχαν κάνει έφοδο στην περιοχή για να συλλάβουν υπόπτους για πυρπόληση αστυνομικών τμημάτων σε ταραχές με φόντο την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι. Νεκρός ένας αστυνομικός από την επιχείρηση. Σε περιστατικό που δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα, εξουδετερώθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στο μετρό του Καΐρου.

Δηλώνοντας πως προτίθεται να τηρήσει τη συμφωνία για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι η διαδικασία χρειάζεται περίπου έναν χρόνο και θα στοιχίσει σχεδόν ένα δισ. δολάρια. Ο σύρος πρόεδρος επέρριψε ξανά την επίθεση με χημικά όπλα στην Γκούτα στους αντικαθεστωτικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το σαρίν «μπορεί να κατασκευαστεί από οποιονδήποτε στην κουζίνα του σπιτιού του», και ανέφερε πως παρέδωσε στη Ρωσία αποδείξεις πως υπεύθυνοι για την επίθεση είναι οι αντάρτες.

Το σφυροκόπημα του κυκλώνα Μανουέλ, ο οποίος κινείται στο βορειοδυτικό Μεξικό, συνεχίζεται στη χώρα ενώ 58 άτομα αγνοούνται στο χωριό Πιντάδα μετά την κατολίσθηση που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Ο μέχρι τώρα αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίνγκριντ, που έχει διαλυθεί, και τον Μανουέλ, που είχε ξεκινήσει ως τροπική καταιγίδα αλλά έχει ενισχυθεί σε κυκλώνα, φτάνει τουλάχιστον τους 80 χωρίς να υπολογίζονται οι αγνοούμενοι. Δεν αποκλείουν νέες κατολισθήσεις οι Αρχές.

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλχεμ Αλεξάντερ εμφανίστηκε σε «επίσημη πρώτη» στην εθνική σκηνή μετά την ανάληψη των ηνίων από την Βεατρίκη για να μεταφέρει στο λαό ένα μήνυμα από την κυβέρνηση: Ξεχάστε το κοινωνικό κράτος του 20ού αιώνα... Μιλώντας από το Κοινοβούλιο σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ αντέτεινε «την κοινωνία της συμμετοχής», λέγοντας ότι στο εξής οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους και να δημιουργήσουν το δικό τους κοινωνικό και οικονομικό δίχτυ ασφαλείας.

Οικονομία

Τρεις διαφορετικές προτάσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2013-2014, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Στην επισήμανση ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο 2013 αύξηση για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Euromoney. Κατά την ομιλία του που είχε ως θέμα:

«Η Ελλάδα στο κέντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος» ο κ. Στουρνάρας έκανε έμμεση αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών λέγοντας πως αν η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, αυτό το οφείλει στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και στη χρηματοπιστωτική ομαλότητα και το δημοσιονομικό εξορθολογισμό. O κ. Στουρνάρας είπε πως είναι νωρίς για να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει αυτή την ώρα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ. κ. Γκερτ Κούπμαν. Ο 47χρονος Ολλανδός αξιωματούχος της ΕΕ θα έχει εν συνεχεία σύσκεψη με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του ΤΧΣ για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Αθλητισμός

To... ταξίδι του στο Europa League ξεκινά ο ΠΑΟΚ, που φιλοξενεί στην άδεια και πάλι Τούμπα τη Σαχτέρ Καραγκαντί (22:05, ANT1). Η ομάδα από το Καζακστάν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί φόβητρο, ωστόσο κόντρα στη Σέλτικ στα προκριματικά του Champions League έδειξε ότι δεν παραδίδεται εύκολα. Ο Λιονέλ Μέσι σκόραρε τρις στην εντός έδρας νίκη της Μπαρτσελόνα επί του Αγιαξ με 4-0, για το τσάμπιονς λιγκ και «πλησίασε» τον Ραούλ στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Με τις αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής, αρχίζει την Πέμπτη η φάση των ομίλων στο Europa League με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην Τούμπα, όπου στο πλαίσιο του 12ου ομίλου, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί την Σαχτέρ Καραγκάντι από το Καζακστάν, με αποκλειστικό στόχο τη νίκη. Από τους υπόλοιπους αγώνες, ξεχωρίζουν τα «ζευγάρια» Βαλένθια - Σουόνσι (1ος όμιλος), Ζούλτε Βάρεγκεμ - Γουίγκαν (4ος), Αϊντραχτ Φρανκφούρτης - Μπορντό, Μακάμπι Τελ Αβίβ - ΑΠΟΕΛ (6ος), Μπέτις - Λιόν (9ος) και Απόλλων Λεμεσού - Τραμπζονσπόρ (10ος).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1888: Διεξάγεται στο spa του Βελγίου ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς που βρίσκει νικήτρια μία, προφανώς όμορφη, νεαρή κοπέλα από τη Γουατεμάλα.

1955: Ο, τότε πρόεδρος της Αργεντινής, Juan Peron ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.

1957: Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, τίθεται ως θέμα συζήτησης η μεταφορά του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό.

1970: Κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα της Ιταλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1948: Jeremy Irons. Σημαντικός Βρετανός ηθοποιός με σπουδαία καριέρα στο Hollywood.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1985: Italo Calino. Διακεκριμένος Ιταλός συγγραφέας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: