10 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το πρόγραμμα εξυγίανσης εν λειτουργία, με τουλάχιστον 700 απολύσεις, σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και στα δημοτικά ραδιόφωνα. Το σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του έτους, ώστε να συμπεριληφθούν οι 700 απολύσεις στο μνημονιακό στόχο των 2.000 απολύσεων μέχρι τα τέλη του 2013. Την ώρα που το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την έκδοση παραγγελιών για την άμεση εκτέλεση των δύο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με τον εκπαιδευτικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε Ασπρόπυργο και Δήμο Σοφάδων, ο υπουργός Παιδείας περιορίζεται να σημειώσει ότι επιδιώκει την ένταξη των παιδιών αυτών στις κανονικές τους τάξεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, λόγω των αντιδράσεων των δημάρχων και των μη Ρομά γονέων...

Με την ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω αντιδράσεων ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο. Πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα οργανώνει το απόγευμα η ΟΛΜΕ, κάλεσμα για συλλαλητήριο μπροστά από την Βουλή απηύθυνε και ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωση στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ. Μετά την απόφαση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, που έλαβαν οι καθηγητές, η ΟΛΜΕ συναντάται σήμερα, Τρίτη, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, με στόχο τον συντονισμό της δράσης. 

Αποφάσεις αναμένεται να λάβουν εντός της εβδομάδας και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες για τη νόμιμη είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών. Ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης παρουσιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η φιλοσοφία της αυστηροποίησης των όρων χορήγησης ιθαγένειας και εκ παραλλήλου απλοποίησης της διαδικασίας χορήγησης άδειας επί μακρόν διαμενόντων - μια άδεια που θα δίνει το δικαίωμα στους μετανάστες να μεταβούν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Κόσμος

Η αμερικανική οργάνωση Human Rights Watch διαπιστώνει «ισχυρά στοιχεία» πως το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα στην Γκούτα στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με έκθεσή της. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό με τον οποίο φαίνεται να διενεργήθηκε η επίθεση. Νίκη της κεντροδεξιάς έβγαλαν οι κάλπες στη Νορβηγία. Δύο χρόνια μετά από τις δολοφονίες που πραγματοποίησε ο ακροδεξιός Άντερς Μπρέιβικ, το Συντηρητικό Κόμμα με επικεφαλής την Έρνα Σόλμπεργκ ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου που τάσσεται κατά της μετανάστευσης. 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει διάταγμα δημοτικού διαμερίσματος στη Βουδαπέστη που ποινικοποιεί την διαβίωση σε ανοικτούς χώρους, την αναζήτηση φαγητού από τα σκουπίδια και τη συλλογή αντικειμένων που έχουν αφεθεί στο δρόμο και τιμωρεί με υψηλά πρόστιμα τους (άστεγους) παραβάτες. Η οργάνωση Human Rights Watch χαρακτήριζει το διάταγμα πτυχή του γενικότερου «πολέμου στους αστέγους» που έχει κηρύξει το ουγγρικό κράτος. Ένοχους έκρινε ινδικό δικαστήριο τους τέσσερις κατηγορούμενους για τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης σε λεωφορείο τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οποίος είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων αναδεικνύοντας το μείζον πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών στην Ινδία. 

Οι ποινές θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και οι τέσσερις βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με καταδίκη σε θάνατο δι' απαγχονισμού. Νεαρός διαδηλωτής σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Αντιόχεια της Τουρκίας στη διάρκεια συγκρούσεων με την τουρκική αστυνομία. Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος άνδρας συμμετείχε σε συγκέντρωση στη μνήμη ενός από τα θύματα της καταστολής των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων στην Τουρκία τον Ιούνιο.

Οικονομία

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 σε πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,55 δισ. ευρώ στο επτάμηνο 2013. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 μειώθηκε και διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου οκταμήνου για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπέρ-πενταπλάσιο. 

Την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εθελοντικού προγράμματος αποχώρησης προσωπικού από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των συμμετοχών, που έφθασε τους 2.182 υπαλλήλους, αντιπροσωπεύει το 12% περίπου των εργαζομένων του ομίλου στην Ελλάδα. Να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη ζήτησε σήμερα, Τρίτη, από το Παρίσι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αθλητισμός

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου έχει σήμερα μία μεγάλη ευκαιρία. Να κρατήσει σφιχτά το δώρο-πρωτιάς της Βοσνίας και φυσικά να εκμεταλλευτεί τον παράγοντας έδρα. Οι Έλληνες διεθνείς υποδέχονται τη Λετονία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» Η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 φτάνει προς το τέλος της και τέσσερις ομάδες έχουν την ευκαιρία να σφραγίσουν από σήμερα την πρόκριση για την τελική φάση που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία. Παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης για αρκετά ακόμη χρόνια θα παραμείνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Το μέλλον του Πορτογάλου σούπερ σταρ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» είχε τεθεί εν αμφιβόλω, ιδιαίτερα από τη στιγμή που που ο 28χρονος άσος είχε παραδεχτεί πρόσφατα ότι του λείπει το αγγλικό ποδόσφαιρο


ΓΕΓΟΝΟΤΑ  (10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1224: Ιδρύεται το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

1925: Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

1960: Ο μεγάλος Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Abebe Bikila κερδίζει το κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους τότε Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στη Ρώμη, τρέχοντας ξυπόλητος.

1977: Ο Τυνήσιος φονιάς Χαμιντά Τζαντουμπί είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στην Γαλλία.

1995: Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει θέσεις των Σερβοβοσνίων που πολιορκούν το Σεράγεβο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1956: Γεννιέται ο εξαιρετικός Έλληνας ηθοποιός, Γιάννης Μπέζος.

1968: Γεννιέται στο Hertfordshire της Αγγλίας ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Guy Ritchie που υπήρξε και επί σειρά ετών σύζυγος της Madonna.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1898: Δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ που ήταν γνωστότερη ως Σίσσυ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: