09 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα έχει σήμερα, Δευτέρα, στις 13:00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να μπει «λουκέτο» στον ΟΣΕ, οι εργαζόμενοι ανησυχούν, καθώς φοβούνται έναν ξαφνικό θάνατο τύπου ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας σιδηροδρομικών Θανάσης Λεβέντης τονίζει ότι μετά τη μείωση του προσωπικού και των αποδοχών δεν υπάρχουν ελλείμματα στον ΟΣΕ.

Κρίσιμο ραντεβού έχουν σήμερα, Δευτέρα, οι πρόεδροι της ΕΛΜΕ με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, προκειμένου να ληφθεί μια τελική απόφαση για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Όπως όλα δείχνουν το σχολικό έτος σε γυμνάσια και λύκεια θα ξεκινήσει με απεργίες, καθώς 80 στις 88 ΕΛΜΕ τάχθηκαν υπέρ των κινητοποιήσεων. Συνάντηση με τους δασκάλους θα έχει την Τρίτη η ΟΛΜΕ, ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας, οπότε και ψηφίζεται το σχέδιο νόμο για το Λύκειο, προγραμματίζεται πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Στα δύο κόπηκε το πρωί της Δευτέρας - για πάνω από μιάμιση ώρα - ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ, εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, φορτηγό συγκρούστηκε με ΙΧ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε άτομα. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν την αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Το ποσοστό της αύξησης των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών είναι 26,5% το 2011 σε σχέση με το 2010 και 43% σε σχέση με το 2007, όπου ήταν η τελευταία χρονιά πριν το ξεκίνημα της κρίσης. Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών είναι η Κρήτη.

Κόσμος

Οι αντάρτες του PKK παγώνουν την απόσυρσή τους από τουρκικά εδάφη, όπως είχε συμφωνηθεί στις συνομιλίες με την Άγκυρα, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει η ίδια στις κινήσεις που έπρεπε βάσει της συμφωνίας. Το κόμμα σημείωσε πάντως ότι προς το παρόν θα τηρηθεί η εκεχειρία. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) προπορεύονται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, αλλά η Μέρκελ προειδοποιεί το κόμμα της: Εάν το κόμμα εφησυχάσει, «μπορεί να ξυπνήσουμε άσχημα» το επόμενο πρωί, με έναν κυβερνητικό σχηματισμό υπό τους Σοσιαλδημοκράτες. Το κομματικό επιτελείο έχει όντως λόγους να ανησυχεί, καθώς το αυστηρό εκλογικό σύστημα ενδιαφέρεται λιγότερο για την πρωτιά και περισσότερο για την - αρκετά αβέβαιη - συνολική δυναμική στο Μπούντεσταγκ.

«Καλό πατέρα» χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο αμερικανός αστέρας του μπάσκετ Ντένις Ρόντμαν, αποκαλύπτοντας ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει μία κόρη. «Κράτησα το μωρό τους, την Τζου-αέ και επίσης μίλησα με την κυρία Ρι (Σολ-Τζου, σύζυγο του Κιμ). Είναι καλός πατέρας κι έχει μία όμορφη οικογένεια» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Ρόντμαν, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Βόρεια Κορέα. Αεροσκάφος τύπου Airbus 330-300 της εταιρείας Thai Airways βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του κυριότερου διεθνούς αεροδρομίου της Μπανγκόκ όταν έσπασε ο μπροστινός τροχός κατά την προσγείωση με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 επιβάτες. Λίγο μετά το περιστατικό, γερανός της αεροπορικής εταιρείας κάλυψε με μαύρο τα σήματα της Thai πάνω στο αεροπλάνο ώστε να μην «εκτεθεί» στις φωτογραφίες.

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης στο Κογκρέσο για πλήγμα στη Συρία, τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο όμως και ο Μπασάρ αλ Άσαντ αξιοποιούν το επικοινωνιακό τους οπλοστάσιο: Ο μεν αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζει μπαράζ συνεντεύξεων, ενώ ο σύρος πρόεδρος προειδοποιεί σε αμερικανικό κανάλι πως θα υπάρξει απάντηση από τους συμμάχους του και επιμένει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση χημικού οπλοστασίου. «Μπερδεμένοι» δηλώνουν στο Καπιτώλιο ακόμη και υποστηρικτές του πλήγματος, να ακολουθηθεί η οδός του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Κίνα.

Οικονομία

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, με μοχλό την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Η δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης θα τεθεί αύριο Τρίτη στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνουν το ΔΝΤ και το υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας στο Παρίσι. Στο συνέδριο θα μιλήσουν η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί οικονομικοί εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη της ΕΕ και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Αθλητισμός

Ο 45χρονος Ζόραν Μιλίνκοβιτς θα είναι ο νέος τεχνικός του Αρη για την φετινή περίοδο αφού αυτόν επέλεξε ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Δημήτρης Ηλιάδης. Οι άσχημες εμφανίσεις του Παναθηναϊκού συνεχίζονται και στα φιλικά παιχνίδια, καθώς ηττήθηκε στην Πάτρα από την Παναχαϊκή με 2-1 στην Κυριακάτικη αναμέτρηση. Μάλιστα οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 2-0 με γκολ στο 12' του Σιτόε και στο 31' του Μπόζιτς και μετά από ισάριθμα λάθη του Κοτσόλη.

Με διπλή προπόνηση συνεχίστηκε την Κυριακή η προετοιμασία της Εθνικής ανδρών για τον εντός έδρας αγώνα με τη Λετονία την προσεχή Τρίτη στο Καραϊσκάκη στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ. Η πρωινή προπόνηση περιελάμβανε χαλάρωμα, ενώ το απόγευμα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, αποκάλυψε τα πλάνα του στα οποία ετοιμάζει τέσσερις αλλαγές σε σχέση με τον αγώνα της Παρασκευής με το Λίχτενστάιν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

413 π.χ: O αθηναϊκός στόλος γνωρίζει την καταστροφή στη Σικελία, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

1926: Αιματηρό κίνημα Κονδύλη, με περίπου 300 νεκρούς και τραυματίες στην Αθήνα

1941: Ιδρύεται ο ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός) από τον Ναπολέοντα Ζέρβα για την αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής.

1947: Κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον υπολογιστή Mark II ΤΟΥ Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

1971: Ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beetles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το imagine.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1828: Λέων Τολστόι, κορυφαίος μυθιστοριογράφους

ΘΑΝΑΤΟΙ

1976: Μάου Τσε Τούνγκ, ο μεγάλος τιμονιέρης της Κίνας





Δεν υπάρχουν σχόλια: